(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Bazalkové pesto a špagety - opravdovsky po Janovsku, podle dědečka Bertíka
Potřebné ingredience
Čerstvá svěží bazalka - je jí třeba pořádný svazek, česnek, pecorino, parmazán, piniové oříšky, olej extra vergine a hrubá mořská sůl.
špagety (nechci dělat reklamu, ale barilla je barilla... :-)) )
Postup přípravy
Otrhat z oprané a osušené bazalky jen pěkné lístky, hodit do mixéru spolu s pár zrnky soli, s 1-2(lépe) stroužky česneku a s 1/2 nastrouhaného nebo na kousky nakrájeného parmazánu, případně kousek pecorina pro chuť a vůni, je-li, přihodit piniová semínka, a zalít postupně za mixování cca půldeckou oleje, promixovat, pro lepší konzistenci dosypat potřebné množství sýra. Mixovat co nejméně, aby nezhořklo.
Velmi rychlé, nesmírně chutné.
Ale nedokonalé :-)) :-)) :-))... v mixéru dělají zaměstnané matky... :-))
Děda dával postupně všechny ingredience do kamenného mramorového hmoždíře a v něm též v lednici pod vrstvou oleje uchovával.
nejprve rozdrtit bazalku se solí, pak přidat česnek, pinie, pak olej a nakonec na jemno nastrouhané sýry.
Do vody k těstovinám nakrájet na kostky 1-2 brambory, uvarit al dente, zachovat pul sklenky vody od testovin s bramborami, s trochou teple vody rozmichat pesto, promisit s testovinami a bramborami, posypat parmazanem a dlabat. M¨NAM MNAM MNAM :-))
Velmi rychlé, nesmírně chutné.
Ale nedokonalé :-)) :-)) :-))... v mixéru dělají zaměstnané matky... :-))
Děda dával postupně všechny ingredience do kamenného mramorového hmoždíře a v něm též v lednici pod vrstvou oleje uchovával.
nejprve rozdrtit bazalku se solí, pak přidat česnek, pinie, pak olej a nakonec na jemno nastrouhané sýry.
Do vody k těstovinám nakrájet na kostky 1-2 brambory, uvarit al dente, zachovat pul sklenky vody od testovin s bramborami, s trochou teple vody rozmichat pesto, promisit s testovinami a bramborami, posypat parmazanem a dlabat. M¨NAM MNAM MNAM :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Pivli
(upraveno)
21. 7. 2007, 15:58
Pecorino mají také v nověji otevřeném obchůdku v Perlovce v Praze 1.Specializovaný obchod s italskými potravinami.Nebo zkuste řecký obchod Olympia u Flory na Vinohradech, tam ho mívají také.Jejich stránkywww.mediterran.cz. Mají i skvělé řecké jogurty a jiné mňamky, ale to je vzhledem k tématu poněkud off-topic.
Nebo zkusit supermarkety a hypermarkety...
Jinak také zdravím a přeji nádherný a pohodový víkend!
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-$](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120111/08/b257-1326268459.jpg)
jkniz
(upraveno)
26. 7. 2007, 20:19
@Pivli
obchudek znam, to je vazne bezva kramek. jejich recky jogurt zboznuje muj prazsky řekofil
)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
Pivli
(upraveno)
26. 7. 2007, 21:06
@jkniz
Já si Totoal Fage vozila jak blbá z Anglie a oni si ho tam klíďo prodávají. Ale dobrý řecký jogurt mají i v Biosu ve Školské, jak 200g kolem 38,-Kč, tak asi kilovku kolem 150,-Kč.A na Francouzské, zastávka Jana Masaryka je také nový řecký obchod s bistrem a jogurtík mají též. jéje a co teprve Halloumi, jen tak lehce ogrilovaný na trošce másla a pokapaný citronovou šťávou!Slint, slint!
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120111/08/b257-1326268459.jpg)
jkniz
(upraveno)
29. 7. 2007, 22:11
@Pivli
Pavli, my se musime sejit!!! nekde na mnamce
) pa, gurmanko, j.
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/12/b15904-1191579493.jpg)
komarka
(upraveno)
20. 7. 2007, 20:39
Úplně se mi sbíhají sliny! Jen nevím co je pecorino?
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120111/08/b257-1326268459.jpg)
jkniz
(upraveno)
21. 7. 2007, 12:58
@komarka
Ahoj,Danco, pecorino je tvrdy ovci syr "strouhaci", jako parmazan, ale chutna vyrazneji a je slanejsi. lze koupit nekde v praze v rimske, aspon tam kdysi byvala italska specialka, a nekdy byval v carrefouru i v tescu. (ja uz jsem zkusila primixnout i trochu bryndzy, ale neni to ono. tu je lepsi dat navrch
) ) to pecorino je ale jen libustka
), chutne i bez nej. preji krasny vikend, jana
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
Pivli
(upraveno)
20. 7. 2007, 17:53
Paráda!
Dělám ho podobně, je to mana nebeská. Barilla těstoviny jsou prima, ale Panzani jsou také skvělé.
Nebo se pak pustit do výroby domácích podle Jamieho Olivera, ovšem kde na to vzít čas, že?
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:^)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/3.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120111/08/b257-1326268459.jpg)
jkniz
(upraveno)
21. 7. 2007, 12:59
@Pivli
Aho, Pavli, souhlasim s Vami, Panzani taky super. A v pripade nouze maji tu 3-minutovou vychytavku P-expres
)
) Hodne zdaru v kuchyni a krasny vikend, jana
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(D)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/28.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
Pivli
(upraveno)
21. 7. 2007, 15:52
@jkniz
![(H)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/15.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
kiara
(upraveno)
14. 7. 2012, 13:18
@Pivli
Ahoj chtěla bych udělat své první pesto , mám hrozně velkou úrodu bazalky
Není nějaká finta jak pesto uchovat co nejdéle? Nebo jak dlouho vydrží v lednici, ovšem pokud zbude
děkuji
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)