Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Bazalkové pesto a špagety - opravdovsky po Janovsku, podle dědečka Bertíka

0.0
Bazalkové pesto a špagety - opravdovsky po Janovsku, podle dědečka Bertíka

Potřebné ingredience

Čerstvá svěží bazalka - je jí třeba pořádný svazek, česnek, pecorino, parmazán, piniové oříšky, olej extra vergine a hrubá mořská sůl.
špagety (nechci dělat reklamu, ale barilla je barilla... :-)) )

Postup přípravy

Otrhat z oprané a osušené bazalky jen pěkné lístky, hodit do mixéru spolu s pár zrnky soli, s 1-2(lépe) stroužky česneku a s 1/2 nastrouhaného nebo na kousky nakrájeného parmazánu, případně kousek pecorina pro chuť a vůni, je-li, přihodit piniová semínka, a zalít postupně za mixování cca půldeckou oleje, promixovat, pro lepší konzistenci dosypat potřebné množství sýra. Mixovat co nejméně, aby nezhořklo.
Velmi rychlé, nesmírně chutné.

Ale nedokonalé :-)) :-)) :-))... v mixéru dělají zaměstnané matky... :-))
Děda dával postupně všechny ingredience do kamenného mramorového hmoždíře a v něm též v lednici pod vrstvou oleje uchovával.
nejprve rozdrtit bazalku se solí, pak přidat česnek, pinie, pak olej a nakonec na jemno nastrouhané sýry.

Do vody k těstovinám nakrájet na kostky 1-2 brambory, uvarit al dente, zachovat pul sklenky vody od testovin s bramborami, s trochou teple vody rozmichat pesto, promisit s testovinami a bramborami, posypat parmazanem a dlabat. M¨NAM MNAM MNAM :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Pivli 21. 7. 2007, 15:58
Pecorino mají také v nověji otevřeném obchůdku v Perlovce v Praze 1.Specializovaný obchod s italskými potravinami.Nebo zkuste řecký obchod Olympia u Flory na Vinohradech, tam ho mívají také.Jejich stránkywww.mediterran.cz. Mají i skvělé řecké jogurty a jiné mňamky, ale to je vzhledem k tématu poněkud off-topic. :-) Nebo zkusit supermarkety a hypermarkety... :-$ Jinak také zdravím a přeji nádherný a pohodový víkend!
jkniz 26. 7. 2007, 20:19
@Pivli obchudek znam, to je vazne bezva kramek. jejich recky jogurt zboznuje muj prazsky řekofil :-)) |:o) |:o)
Pivli 26. 7. 2007, 21:06
@jkniz :-)Já si Totoal Fage vozila jak blbá z Anglie a oni si ho tam klíďo prodávají. Ale dobrý řecký jogurt mají i v Biosu ve Školské, jak 200g kolem 38,-Kč, tak asi kilovku kolem 150,-Kč.A na Francouzské, zastávka Jana Masaryka je také nový řecký obchod s bistrem a jogurtík mají též. jéje a co teprve Halloumi, jen tak lehce ogrilovaný na trošce másla a pokapaný citronovou šťávou!Slint, slint! :-)
jkniz 29. 7. 2007, 22:11
@Pivli Pavli, my se musime sejit!!! nekde na mnamce :-)) pa, gurmanko, j. (D) (D) (D) (D)
komarka 20. 7. 2007, 20:39
Úplně se mi sbíhají sliny! Jen nevím co je pecorino? *-) (F) (F)
jkniz 21. 7. 2007, 12:58
@komarka Ahoj,Danco, pecorino je tvrdy ovci syr "strouhaci", jako parmazan, ale chutna vyrazneji a je slanejsi. lze koupit nekde v praze v rimske, aspon tam kdysi byvala italska specialka, a nekdy byval v carrefouru i v tescu. (ja uz jsem zkusila primixnout i trochu bryndzy, ale neni to ono. tu je lepsi dat navrch :-)) ) to pecorino je ale jen libustka :-)), chutne i bez nej. preji krasny vikend, jana (F) (F) (F) (F) (F) (D)
Pivli 20. 7. 2007, 17:53
Paráda! (Y) Dělám ho podobně, je to mana nebeská. Barilla těstoviny jsou prima, ale Panzani jsou také skvělé. :-) Nebo se pak pustit do výroby domácích podle Jamieho Olivera, ovšem kde na to vzít čas, že? :^)
jkniz 21. 7. 2007, 12:59
@Pivli Aho, Pavli, souhlasim s Vami, Panzani taky super. A v pripade nouze maji tu 3-minutovou vychytavku P-expres :-)) :-)) Hodne zdaru v kuchyni a krasny vikend, jana (D) (D) (D) (F) (F) (F)
Pivli 21. 7. 2007, 15:52
@jkniz (H) (Y) :-) (F)
kiara 14. 7. 2012, 13:18
@Pivli Ahoj chtěla bych udělat své první pesto , mám hrozně velkou úrodu bazalky *-) *-) Není nějaká finta jak pesto uchovat co nejdéle? Nebo jak dlouho vydrží v lednici, ovšem pokud zbude ,-) ,-) ,-) děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie