Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

JEMNE PALACINKY + rady jak pect palacinky + vse o litem testu + dalsi recepty na palacinky

0.0
JEMNE PALACINKY + rady jak pect palacinky + vse o litem testu + dalsi recepty na palacinky

Potřebné ingredience

150 g hladke mouky
60 g skrobove moucky
500 ml mleka
1 vejce
2 zloutky
1 lzice rumu
spetka soli
tuk na peceni
dzem na potreni
cerstve ovoce
mekky tvaroh nebo jogurt na ozdobeni

Postup přípravy

1) Do prosate mouky a skrobove moucky postupne prilevame mleko s rozslehanym vejcem a zloutky, rum, osolime a testo nechame asi 30 min odpocinout
2) Na rozehrate panvi potrene tukem peceme po obouch stranach tenke palacinky
3) Potreme je dzemem, naplnime nakrajenym ovocem, slozime a ozdobime kopeckem naslehaneho tvarohu nebo jogurtu. Staci jenom dzem

RADY NA PALACINKY:
- testo na palacinky ma byt dostatecne ridke, aby se lehce rozlilo po cele plose panve a palacinky byly tenke. Z prilis ridkeho testa se vsak palacinky trhaji
- testo pred kazdym nalitim na panev znovu promichame, protoze hustsi cast klesa ke dnu. Kdyz je testo na posledni palacinky prece jen hustejsi, zredime ho mlekem nebo mineralkou.
. pri peceni prvni palacinky je dobre dat trochu vice tuku a nechat ho dostatecne rozehrat, aby se palacinka nepripalila. Kdyz se nam totiz prvni palacinka podari, ostatni uz budeme pect bez problemu
- pri nalevani testa panvi pohybujeme ze strany na stranu a krouzime, aby testo pokrylo cele dno
-druhou stranu palacinky opekame jen kratce. Kdybychom vsak i prvni stranu opekali kratce, palacinky by se pri obraceni trhali

LITE TESTO:
- z liteho testa pripravujeme sladke i slane palacinky, omelety, livance, svitky a trhance

Zakladni recepty:
1) palacinkove testo:
1 vejce nebo 2 zloutky, 1 lzice piskoveho cukru, spetka soli, 500 ml mleka, 200 g hladke mouky, tuk na peceni, dzem na potreni, mouckovy cukr na posypani.
Postup: Vejce nebo zloutky, cukr a sul s casti mleka rozslehame, pridame prosatou mouku a postupne redime mlekem. Testo nechame 15-30 minut odpocinout. Potom nahrejeme panev, vymazeme ji tukem a testo na ni lijeme naberackou v tenke vrstve (pohybem panve ho rozlijeme po jejim dne). Po opeceni palacinku obratime a dopeceme po druhe strane. Upecene palacinky potreme dzemem, stocime a posypeme cukrem.
POZNAMKA: Aby nenaplnene palacinky zustali teple, dame je do misy nad hrnec s horkou vodou nebo do mirne vyhrate trouby.

Palacinkove testo bez hrudek:
Hladke lite testo pripravime tehdy, kdyz postupujeme od hustsiho testa k ridsimu. Testo nakonec muzeme prelit pres sitko a hrudky rozetrit lzici. Jednoduse a rychle pripravime testo pomoci elektrickeho rucniho slehace - ve vyssi nadobe rozslehame vsechny suroviny najednou do hladka.

Palacinky po naplneni - bud klasicky stocime, nebo prelozime do trojuhelniku, popr. je slozime do podoby obalky.

RADY LITE TESTO:
- Do liteho testa nedavame prilis mnoho cukru, aby se testo nepripalovalo
- Misto casti mleka muzeme pridat trochu mineralni vody, palacinky nebo omelety budou lehci. Se smetanou budou jemnejsi, ale vic kaloricke
- Testo na palacinky nechame 15-30 minut odpocinout, aby mouka nabobtnala
- Pokud chceme cast palacinek podavat az druhy den, po upeceni je prelozime papirem na peceni a nasledujici den jen kratce prohrejeme v mikrovlnce nebo ve stredne predehrate normalni troube.

RECEPTY:

Palacinky s merunkami.
- zakladni palacinkove testo, tuk na peceni, merunkovy dzem, 1-2 lzice merunkovice, cerstve merunky, vanilinovy cukr na posypani.
POSTUP:
Z palacinkoveho testa upeceme na panvi potrene tukem tenke palacinky. Potreme je dzemem ochucenym merunkovici, doplnime nadrobno nakrajenymi merunkami a podle chuti posypeme vanilinovym cukrem.

Tvarohove palacinky.
- 2 zloutky, 1 lzice piskoveho cukru, spetka soli, 400 ml mleka, 100 ml mineralky, 200 g hladke mouky, 1 citron, ananas na ozdobeni.
NAPLN: 400 g mekkeho tvarohu, 1-2 vejce, 2 lzice piskoveho cukru, 1 vanilinovy cukr, 50 g rozinek, rum, 1 citron.
POSTUP:
Ze zloutku, cukru, soli, mleka, mineralky a mouky pripravime palacinkove testo a ochutime ho nastrouhanou kurou z dobre omyteho citronu. Tvaroh promichame se zloutky, piskovym cukrem, vanilinovym cukrem, rozinkami namocenymi v rumu a nastrouhanou citronovou kurou. Nakonec pridame pevny snih z bilku. Palacinky naplnime, stocime a podavame s ananasem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hacker 13. 3. 2008, 17:50
par tipov a rad ako aj recepty na chutne palacinky v slovenčine najdete aj tu http://www.mojerecepty.sk/sladke.html (L) (clamp) (clamp)
Raffaelo 15. 8. 2007, 12:18
Nezkoušeli jste přidat i trošku té minerálky?? to se tam má dát asi neperlivá že? *-)
sui 15. 8. 2007, 12:26
@Raffaelo já osobně dávám jemně perlivou asi lžíci a jsou super nadýchané,dělám přes den ;-)
jassnenka 15. 8. 2007, 7:15
Dekuji za tak podrobny postup a rady, je to od vas moc hezke. Urcite to bude napomocne az je budu delat.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie