Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

*******Dietní vánoce *****

0.0
*******Dietní vánoce *****

Potřebné ingredience

* Máte někdo recepty ? Budou to naše první vánoce na dietě :-(

Postup přípravy

Borůvkové kytičky

125 g másla nebo olivového oleje
100 g fruktozy - ovocný cukr
200 g hlůadké celozrnné mouky
50 g pomletých ořechů
3 žloutky
1 kávová lžička prášku do pečiva
borůvkový dia džem na slepení
*******************************************
Vanilkové rohlíčky pro diabetiky

Suroviny
350 g hladké mouky ,1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva ,140 g sorbitu,125 g másla ,1 vejce,1 žloutek,vanilková esence, tuk na plech

Příprava
K prosáté mouce přidáme prášek do pečiva, smícháme a uděláme důlek, do kterého přidáme sorbit, změklé máslo, vejce, žloutek a vanilkovou esenci. Vše společně smícháme a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme 2 hodiny uležet. Poté vyválíme silný cop, z něhož krájíme malé dílky, ty vytvarujeme na malé úhledné rohlíčky. Klademe na tukem vymazaný plech a pečeme do růžova.
*****************************************************
Zvonečky
Suroviny:
25 dkg hladké mouky, 12 dkg sladidla na pečení, 18 dkg hery, 10 dkg mletých ořechů
2 žloutky

Postup:

Vykrajuji zvonečky, slepuji dia marmeládou, polévám dia polevou a zdobím nadrobno nasekanými dia žele bonbony
****************************************
Mandlové tyčinky
Suroviny:
75g celozrnné pšeničné a 75g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vejce, špetka soli, 50g hroznového cukru, 100g diet. margarínu, 50g diet. sirupu, 100g mandlových plátků, l/2 lžičky mleté skořice, l/2 lžičky mletého koriandru, 50g hořké dietní čokolády, 5g kokosového tuku

Postup:
1. Smícháme oba druhy mouky, prášek do pečiva, hroznový cukr a špetku soli. Přidáme vejce a 60g dietního margarínu v kouscích a rychle vypracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme v kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici asi 30 minut
2. Předehřejeme troubu na 175° C. Těsto vyválíme na obdélník o velikosti 20 x 30 cm a pečeme 18-20 minut.
3. Svaříme dietní sirup, mandle, zbylý margarín a koření. Polevou pak potřeme ještě teplé těsto, pečeme dalších 10 minut a necháme vychladnout. Nakrájíme na 20 tyčinek.
4. Rozpustíme čokoládu s kokosovým tukem a tyčinky z půlky namáčíme. Necháme zaschnout na kuchyňské mřížce.
*************************************************************
Dia Očka
Suroviny:
450 g polohrubé mouky 150 g másla 2 ks vejce 100 g sorbitu 0,75 sáčku kypřicího prášku do pečiva 4,5 lžíce mleka mouka hladká, tuk na vymazání plechu, dia marmeláda

Příprava:
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sorbit a prášek do pečiva. Dle potřeby přidáme mléko a vše propracujeme ve středně husté těsto, které necháme několik hodin odpočinout.

Poté těsto vyválíme na plát silný asi 2-3 mm a tvořítkem vykrajujeme středně velká kolečka. Do jedné poloviny koleček vykrojíme tvořítkem ještě malé kulaté středy (očka).

Pečeme na tukem vymazaném plechu dozlatova. Vychladlá kolečka slepujeme dia marmeládou tak, že v horním dílku je vykrojené očko.
*************************************************************
Kakaové řezy s ořechy
400 g hladké mouky, 25 g tuku, 100 g sorbitu, 30 g kakaa, 2 vejce, dia marmeláda, 30 g rozsekaných ořechů

Mouku prosejeme. Změklý tuk utřeme se sorbitem prosetým s kakaem. Přidáme větší část rozšlehaného vejce a ořechy. Postupně přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Po odležení těsto rozdělíme na dva díly: jeden rozválíme na plát, kterým vyložíme malých plech. Těsto potřeme marmeládou a přikryjeme plátem z druhé části těsta. Pak plát potřeme zbylým vejcem a posypeme ořechy. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme. Ještě teplé pečivo nakrájíme na 48 kousků které po vychladnutí uložíme na chladné místo a necháme 2-3 odležet. (1 kousek: S=8, T=6)
******************************************************************
DIA BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
100 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 80 g umělého sladidla, 4 vejce, 250 ml rostlinné šlehačky, 40 g kakaa, sušené meruňky, fíky, datle, rozinky. Žloutky a polovinu sladidla vyšleháme do pěny. Z bílků a druhé poloviny sladidla vyšleháme tuhý sníh. Těsta opatrně spojíme a vmícháme ušlehanou šlehačku. Přidáme mouku s kakaem a nakonec na malé kousky nakrájené sušené ovoce. Chlebíčkovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a naplníme těstem. Pečeme 40 minut, v troubě vyhřáté na 150 ?C. Necháme vychladnout a vyklopíme z formy
*******************************************
Losos po Francouzsku
300 g lososa, celer, mrkev, petržel, 150 g bílého jogurtu , česnek, sůl, bobkový list, nové koření
Postup přípravy:
Rybu umyjeme a uvaříme v marinádě z nakrájené kořenové zeleniny, nového koření, bobkového listu a soli. Prolisujeme česnek a vmícháme ho do bílého jogurtu, osolíme. Lososa dáme na talíř a přelijeme dresingem. Jako přílohu podáváme vařené brambory a zeleninový salát.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

IVA 75 5. 3. 2010, 15:15
Od janie Recepty jsou od kamarádky z kurzu Zdravého pečení...... já osobně ještě nezkusila...ale chystám se na to.... pokud někdo budte mít problém zeptám se jí jistě poradí. SLADĚNKA je rýžový nebo obilný sirup....mívá ruznou hustotu....takže někde není uvedené množství použijte dle chuti a výsledku po zpracování....pokud je to moc řídké zahuštuje se MIŠUTKOU to je instantní kukuřičná kaše. Tohle cukroví je tužší není tak nadýchané a je více křehké..drobivé než na co je člověk z klasiky zvyklý. POSTUP PŘÍPRAVY ROZINKOVÉ KULIČKY: 150g hrozinek spaříme a propláchneme studenou vodou. Rozmixujeme nebo pomeleme a přidáme 100g nastrouhaných a opražených ořechů. 200g opražených ovesných vloček s klíčky,trochu pšeničné sladěnky a malou špetku soli.Vše promícháme a spojíme dohromady. Rozinky můžeme předem namočit na 24hodin do rumu KOŠÍČKY: 250g jáhelné mouky,250g pšeničné mouky,sůl. Promícháme suché ingredience přidáme 200g tuku/Biomargarín nebo Máslo/ a smícháme s 200g sladu.Zpracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout. Natlačíme do košíčku-nemusíme vymaštovat a pečeme při 180C. Vychladlé košíčky plníme ořechovou náplní.poléváme vanilkovým krémen a čokoládovou polevou.Zdobíme višní. Ořechová nápln:rozpustíme 150g sladěnky na 1/4 litru vody. Teplé dáme do mixéru.přidáme asi 1hrnek Mišutky a mixujeme Nakonec přidáme 200g mletých ořechu. Nemusíme mixovat..stačí i míchat.... Vanilkový krém:dáme vařit 1 hrnek mírně osolené vody,přidáme 1 lžíci Agaru rozpustěného v trošce vody,po odstavení zašleháme Mišutku množství dle potřeby,aby to bylo správně tuhé. 1/2 balíčku vanilkového Provamelu a pár kapek rumu. Cokoládová poleva:rozpusíme 1/2 lžíce kakaa a 100g ceresu nebo másla či jiného tuku.. DORT
Ilonáček 1. 12. 2009, 17:18
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Sebesta 1. 12. 2009, 13:52
Dobrý den, Ivi, mám manžela na inzulínu, tak mu peču tyhle: Oříškové rohlíčky - 20 dkg hladké mouky, 12,5 dkg másla, 5 dkg sorbitu, 1 vejce, 10 dkg mletých ořechů, sorbit na posypání - vypracujeme těsto, necháme 1/2 hodinky v ledničce, pak vytvarujeme rohlíčky a pečeme tak na 180 st. do růžova - ještě teplé posorbitujeme.... Bylo to jediné aspoň trochu dobré cukroví pro diabetiky, co jsem objevila - zkoušela jsem první roky péct asi 4 - 5 druhů, ale nemohl to ve svém diarežimu ani sníst a navíc říkal, že to sladidlo není ono, že mu to ani moc nechutná, ať se s tím radši ani nedělám.... Když jsme dia kupovali, bylo ještě horší, tak teď to řeším tak, že mu udělám z poloviční dávky vanilkové rohlíčky - mám recept, kam se do těsta cukru dává jen malinko, protože se pak v cukru obalují: 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 4 dkg cukru, 10 dkg mandlí 1 žloutek, trochu vanilkové esence a citronové kůry - a jemu je prostě neobalím, jen na ně trochu sypnu a říká, že si na nich pochutná i tak.... Tak uvidíte, třeba si to taky nějak přijatelně vychytáte.... a nezoufejte, určitě se dá radovat z vánoc i bez sladkého (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie