Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

BOLOŇSKÁ OMÁČKA UVAŘILI JSME A DOBRÝ :-))

0.0
BOLOŇSKÁ OMÁČKA UVAŘILI JSME A DOBRÝ :-))

Potřebné ingredience

3–4 lžíce olivového oleje (část lze nahradit máslem)
1 menší bílá cibule - jemně pokrájená
2 menší stvoly řapíkatého celeru - pokrájené
1 větší mrkev - jemně nastrouhaná nebo nakrájená
350 g kvalitního - ale ne moc suchého mletého masa (na 2 díly hovězího 1 díl vepřového)
200 ml dobrého červeného nebo bílého suššího vína
500 g zralých čerstvých loupaných rajčat
rozmělněných včetně šťávy
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný muškátový oříšek na dochucení
K podávání:
silnější nudle tagliatelle
čerstvě strouhaný parmazán nebo ovčí sýr

Postup přípravy

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla. Poté přihoďte celer i mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty. Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran. Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, asi tři hodiny, až omáčka silně zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody. Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s těstovinami, posypané strouhaným sýrem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie