Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

RADY PRI VARENI

0.0
RADY PRI VARENI

Potřebné ingredience

viz postup

Postup přípravy

Formování noků
Těsto na noky nejprve vyválíme do válečků silných asi jako prst a pak je nakrájíme na kousky o délce přibližně dvou centimetrů. Jednotlivé kousky těsta lehkým tlakem prstů převalíme přes zadní stranu vidličky a získáme tak hezkou formu noků.

Příprava jíšky
Jíšku připravujeme ze stejného množství tuku a hladké nebo polohrubé mouky. Suchou jíšku (bez tuku) používáme při úpravě dietních jídel. Suchá jíška je vlastně dozlatova opražená hladká mouka. Pražíme v troubě nebo na kamnech cca 10 minut. Pozor na připálení !

Voda vyluhuje vitamíny
Ovoce nikdy nemáčíme dlouho ve vodě, protože se v ní vyluhují cenné vitamíny. Ovoce raději oplachujeme pod tekoucí vodou.

Trik s přesolenou polévkou
Přesolenou polévku budeme moci zase jíst, když do ní přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou.

Játrové knedlíčky do polévky
Hovězí polévku si lze jen stěží představit bez játrových knedlíčků. S těstem se ale špatně pracuje, lepí se a knedlíčky nemají ten správný tvar. Proto si zavářku připravíme dříve a uložíme ji alespoň na jednu hodinu do ledničky.

Trik našich babiček
Jestliže chceme dodatečně mírně zahustit polévky můžeme zkusit trik našich babiček. Jakmile jsou všechny suroviny v hrnci uvařené, přistrouháme k nim syrovou bramboru a vše krátce povaříme.

Zahušťování omáček
Trocha ve vodě rozpuštěného solamylu dodá omáčce žádocí hustou konzistenci, aniž by byla ovlivněna její chuť.

Jak uchovat mango
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni skladujeme je na chladném místě (ne v chladničce) odděleně od ostatních potravin. Oloupeme škrabkou a na úhledné plátky nejlépe nakrájíme malým ostrým nožíkem.

Jak poznáme zralý ananas
Zralý ananas poznáme podle listu - když jej utrhneme snadno, plod je zralý a sladce voní. Tmavě měkké skvrny znamenají, že plod je otlučený.

Jak na pár kapek z citronu
Pokud potřebujeme na dochucení jídel jen pár kapek citronu, nemusíme jej překrajovat. Uděláme jen malý otvor párátkem a vymačkáme požadované množství. Plod pak nevysychá, neplesniví a může se použít i za několik dní.

Pozor na čerstvý ananas
Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.

Citron dokáže zázraky
Nejen oloupaná jablka, hrušky nebo banány neztratí barvu, když je zakapeme citronovou šťávou, ale i žampiony a květák, pokud do vody, ve které se vaří přidáme trochu citronové šťávy.

Chutný slepičí vývar
Slepičí vývar získá vynikající chuť, pokud v něm povaříme červenou feferonku.

Avokádo skôr dozrie:
keď plody vložíte do misky a zasypete múkou.

Zavadlá mrkev
Zavadlou mrkev před čištěním namočíme do ledové vody. Mrkev se zpevní a snadno ji očistíme.

Nepríjemného zápachu pri varení brokolice:
sa zbavíte tak, že do hrnca dáme variť aj kúsok chleba

Voňavé sušené houby
Chuť sušených hub zvýrazníme, když je před použitím na minutku vložíme do vyhřáté trouby.

Sušený hrách jako čerstvý
Sušený hrách chutná jako čerstvý, když se nechá zhruba 24 hodin namočený ve vodě a dalších 24 hodin bez vody naklíčit.

Šťavnatá červená řepa
Pokud neloupané bulvy červené řepy zabalíme do alobalu, neztrácí řepa při vaření šťávu.

Snadné loupání brambor
Když uvařené brambory ve slupce přelijeme studenou vodou, půjdou lépe loupat. Pokud je slupka u nových brambor příliš tenká, než aby se dala loupat, můžeme brambory škrábat drátěnkou.

Sladkost namrzlých brambor
Namrzlé brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů "vydýchat". Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je oloupeme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti můžeme do vody přidat trochu octa. Podobným způsobem zbavíme také staré brambory jejich nepříjemne chuti.

Pozor na skvrny
Zelené skvrny na bramborách je nutné důkladně odříznout ! Jsou znamením nezralosti nebo prozrazují, že brambory byly při skladování nadměrně vystaveny světlu. Zelená místa obsahují solanin škodlivý zdraví. Černé a šedé skvrny nebezpečné nejsou. Vznikají při nárazu, otlačení nebo namrznutí. Odstraňujeme je většinou proto, že nepůsobí vzhledově dobře.

Nahořklý chřest
Jestliže chutná chřest nahořkle, pomůže kousek bílého chleba nebo malý hlávkový salát, který vložíme do vody, v níž budeme chřest vařit.

Mytí šalotky
Šalotka je sice mnohem aromatičtější než cibule, je však také ostřejší. Její ostrost se dá zmírnit, jestliže ji po posekání propláchneme vodou.

Loupání česneku
Jestliže jde slupka česnekového stroužku jen velice těžko sloupnout, vložíme stroužek nakrátko do vroucí vody. Pak můžeme stroužek lehkým tlakem prstu poměrně snadno vymáčknout ze slupky.

Příprava a vaření květáku
Květák zbavíme hmyzu, když jej na čtvrt hodiny ponoříme do slané vody. Při vaření květáku vhoďte do hrnce kousek bobkového listu. Odstraní se tím nepříjemný zápach.

Krásně zbarvený bramborák
Bramborák zůstane i po upečení zlatožtutý, přidáme-li do nastrouhaných brambor trochu vařícího mléka.

Krájení cibule
Aby nám při krájení cibule neslzely oči, namáčíme nůž při krájení do studené vody.

Jak rychle nastrouhat brambory
Mnohé z nás odradí od touhy po bramboráku pracné strouhání brambor. Pomoci si můžeme tak, že brambory umeleme na masovém strojku nebo na mlýnku na strouhanku.

Pozor na alkohol
Houby se nesnášejí s alkoholem. Zapíjíme je raději pouze malou sklenkou piva. Rozhodně není vhodné víno, které s houbami kvasí.

Jak na houby
Houby nemodrají, když je nakrájíme nad vařící vodou a ihned je horké vhazujeme do vody. Pak je teprve dáváme do omáčky nebo polévky.

Hořké artyčoky
Nepříjemnou hořkou chuť získají artyčoky pouze tehdy, připravujeme-li je nespávně. Při čištění musíme stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny.

Česnek nevyschne
Česnek nám nevyschne a dá se dobře loupat, když ho doma rozebereme na jednotlivé stroužky, uložíme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a vložíme do lednice. Lednice nechytí pach česneku a my si bereme potřebné množství.


Bylinky musejí počkat
Bylinky do pokrmů nadrobno pokrájíme teprve krátce před dokončením, aby neztratily své aroma. Do omáčky je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme a povaříme.

Voňavý cukr
Cukr bude vonět, když do něj na tři dny dáme tence seříznutou kůru citronu nebo limetky. Pokud s ním osladíme čaj, umocníme jeho chuť.

Trvanlivý džem
Když si doma uděláme džem, nezkazí se nám a vydrží až 3 roky, pokud ho ve sklenici zalijeme rumem. Pak převážeme celofánem a uložíme na chladném a tmavém místě.

Topinky nenasáknou tuk
Starý chléb nejlépe zužitkujeme na topinky. Ty ale při smažení nasáknou příliš mnoho tuku. Pokud však před smažením postříkáme chléb trochou vlažné vody, topinky budou křehké a nenasáknou tolik tuku.

Rozinky
Rozinky, které delším skladováním vyschly, krásně změknou namočíme-li je na 30 minut do citronové šťávy.

Šlehání sněhu
Sníh z bílků bude pěkně tuhý, pokud bílky předem hodně vychladíme. V žádném případě se však do bílků nesmí dostat část žloutku. Také tempo šlehání je rozhodující – začínáme zvolna a poté neustále zrychlujeme.

Smažení koblih a jiných sladkostí
Při smažení koblih a jiných sladkostí přidáme do tuku při smažení kousek syrové mrkve. Tuk se poté tolik nepřepaluje.

Poleva patří do chladna
Dorty s polevou uchováváme v chladnu, ale nedáváme je do ledničky. Vlivem velkých teplotních rozdílů by totiž mohla poleva popraskat a ztratit pěkný vzhled.

Nadýchané palačinky
Pokud do těsta přidáme trošku sodovky nebo jednu či dvě lžíce rumu, budou palačinky nadýchané jako obláček. Je ale potřeba, nechat těsto alespoň hodinu ležet, aby mouka mohla nabobtnat. Bude potom stravitelnější.

Listové pečivo
Listové těsto před pečením vždy potřeme vejcem. Vidličkou mírně rozšleháme 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmícháme 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto potíráme pouze po povrchu, nikoli po stranách, protože pak by nevzešlo.

Křehounký závin
Aby měl jablkový závin krásně zlatavou a křupavou kůrku, potřeme jej před pečením žloutkem rozšlehaným v mléce.

Křehká třená bábovka
Třená bábovka bude křehká a vláčná, když při tření žloutků s cukrem budeme postupně přidávat tolik lžic vlažné vody, z kolika vajec bábovku připravujeme.

Snáze vyklopené buchty
Když jsou buchty dozlatova upečené, nevyndáme je ihned, naopak, necháme je ještě asi 5 minut ve vychládající troubě. Předejdeme tomu, aby se buchty po vyklopení potrhaly.

Jak vyklápíme bábovku
Na povrch formy přiklopíme rovný talíř nebo plochou mísu a formu obrátíme. Neodpadne-li bábovka od formy hned, zchladíme obrácený povrch formy utěrkami namáčenými ve studené vodě. Tak se bábovka odlepí od stěn formy a dobře se vyklopí, aniž bychom ji potrhali.

Plíseň v krabici na chléb
Chléb by se neměl ukládat v igelitových sáčcích, ale nejlépe ve lněné a čisté utěrce. Takto zabalený nezplesniví. Ve schránce na chléb se nevytvoří plíseň, když ji jednou za týden vymyjeme octovou vodou. Ocet spolehlivě ničí bakterie.

Domácí chléb
Pro úspěšné upečení chleba není rozhodující přesné dodržování množství uvedených surovin uvedených v receptu. Nedá se totiž přesně stanovit, protože různé druhy mouky se chovají odlišně. Chceme-li dosáhnout žádoucí konzistence těsta, musíme například přidat více tekutiny nebo mouky. Chléb získá pěkný lesklý povrch, když bochník bezprostředně po upečení potřeme studenou vodou.

Dlouho vláčný perník
Chceme-li mít perník vláčný po dlouhou dobu, připravíme perníkové těsto namísto z vody ze studeného neslazeného čaje.

Co s vybouleným dortem
Pokud nemá upečený dort pěkný rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se vyrovná a po 15 minutách můžeme začít se zdobením.

Chuť třeného těsta
Opět jinou chuť získá třené těsto, pakliže do něj vmícháme 1-2 lžičky koňaku. Nejenom to, likér propůjčí těstu také pěknou barvu.

Vajíčka při vaření neprasknou
Vajíčka při vaření neprasknou, pokud jehlou propíchnete několik jemných otvorů v oblasti, kde je na vajíčku vzduchová bublina. Je to ten tupější konec. Vzduch při vaření uteče a vajíčko se rozpíná do tohoto prostoru.

Vejce při vaření neprasknou
Někdy vejce při vaření prasknou a bílek vyteče do vody. Předejdeme tomu, pokud vejce před úpravou prohlédneme a nakřápnutá vyřadíme. Vodu, ve které vejce vaříme, vydatně osolíme. Jestliže skořápka praskne, bílek bude přesto držet pohromadě.
Uchovávání sýrů
Ideálním místem pro skladování sýrů je vlhký sklep. Jelikož jej však málokdo z nás má k dispozici, musíme sýry uchovávat v chladničce. I tak však můžeme zabránit tomu, aby sýr vysychal, pokud jej zabalíme do navhlčené utěrky.

Snadno nastrouhaný sýr
Máme-li sýr tvrdý, a ještě k tomu rozdrobený na kousky, pak nejde téměř vůbec strouhat. Existuje ale snadná pomoc. Struhadlo lehce potřeme jedlým olejem, a pak se dějí doslova zázraky. Je-li sýr okoralý potom ho namočíme na potřebnou dobu do mléka, kde znovu krásně zvláční.

Mléko bez škraloupu
Škraloup na ranním mléce či kakau je přízrakem našich dětí. Když ale nalijeme horký nápoj do hrnečku a přidáme k němu kostku ledu, po škraloupu nebude ani památky.

Krásně sloupnutá skořápka
Pokud vejce ihned po vaření zchladíme proudem studené vody, skořápka jde krásně sloupnout a bílek zůstane nepoškozený.

Aby sýr nevytékal
Aby sýr při smažení nevytékal a byl krásně křupavý, obalíme ho hned raději dvakrát a před smažením necháme ještě půl hodiny v mrazáku.

Jak na kečup v láhvi
Pokud nemůžeme dostat kečup z láhve ani třepáním či klepáním, stačí, když do ní zastrčíme až ke dnu brčko. Tím se do láhve dostane vzduch a kečup vyteče.

Jak na připálenou omáčku
Připálenou omáčku nebo zapraženou polévku ihned přelijeme do jiné nádoby. Můžeme ji napravit povařením s chlebovou kůrkou.

Jak na poslední kapku oleje
Chceme-li dostat z lahve poslední kapku oleje, stačí lahev na chvilku ponořit do horké vody a potom nechat vykapat.

Pečení platýse
U platýsů je obzlášť důležité opékání na silném ohni a na hodně rozpáleném tuku. Budou rychle propečení a uchovají si správnou konzistenci.

Ohřívané pomfrity
Nikdy je neohříváme znovu v tuku, ale v páře nad hrncem. Zůstanou pak mnohem chutnější a nejsou tak mastné.
Jak uchovat maso bez mražení
Čerstvé maso, které nechceme po nákupu hned zpracovat, můžeme uchovat 2-3 dny v chladničce bez mražení, pokud ho potřeme po celém povrchu vrstvou oleje. Naše babičky ke stejnému účelu používaly utěrku namočenou v octě, do níž maso zabalily a uložily do chladna.

Správné množství rýže
Rýže při vaření hodně nabude na objemu. Pro 4 osoby počítáme dva šálky rýže. K vaření použijeme na šálek rýže asi 1 a 1/2 šálku vody nebo vývaru.

Vždy sypká a bílá dušená rýže
Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citronové šťávy.

Křupavé pečené kuře
Když chceme mít kuře nebo jinou drůbež, například husu nebo kachnu krásně křupavou, potíráme ji během pečení černým pivem. Nejenže budou velmi chutné, ale budou mít i krásnou barvu. Tento trik uplatníme i u mražené drůbeže.

Maso se zlatavou kůrkou
Pokud je maso správně upečené, mělo by mít zlatavou kůrčičku. Té dosáhneme, když maso vložíme do trouby již předem předehřáté a zpočátku pečeme prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit. Pak teplotu snížíme a dopékáme zvolna.

Méně tučné fritování
Když smažíme ve fritéze pomfrity, zeleninu nebo pečivo, přidáme do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.

Mleté maso
Mleté maso se lépe spojí, jestliže do něj přidáme syrový nastrouhaný brambor nebo 2 lžíce kysané krémové smetany.

Obalování ryb
Ryby na smažení neobalujeme předem, ale těsně před přípravou jídla. Jinak těstíčko zvlhne a při smažení z porcí opadává. Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíme do slaného mléka.

Ohřívání uzenin
Jak poznáme, zda už je ohřívaná uzenina dostatečně prohřátá ? Když ode dna nádoby vyplave k povrchu. Uzeninu bychom měli vkládat do teplé vody (nemá vřít). Šťavnatější a chutnější jsou však uzeniny ohřívané v páře.

Pikantní řízky
Chuť klasických řízků vylepšíme tak, že je před obalováním v klasickém trojobalu potřeme troškou pikantní hořčice nebo stroužkem utřeného česneku. Pokud je maso tvrdé, pokapeme je před obalováním citrónovou šťávou.

Banán vždy jako dezert
Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.

Vaření masa a luštěnin
Během vaření masa a luštěnin nikdy nepřiléváme studenou vodu ! Chladem sražené bílkoviny totiž vytvoří kůrku a maso i luštěniny se pomaleji vaří.

Příliš slané uzené maso
Zdá se Vám koupené uzené maso příliš slané ? Odpomůžete tomu, když ho na 10 minut ponoříte do směsi stejných dílů vody a mléka. Maso pak bude mít jemnou chuť.

Snadno oloupané uzeniny
Slupka na trvanlivém salámu někdy drží doslova jako přilepená. Proto jej na krátkou dobu ponoříme do chladné vody a práce jde hned snáz.

Svíčková na provázku
Hovězí svíčková se stává velmi vybranou pochoutkou, vaříme-li ji na provázku na velmi mírném ohni pod bodem varu. Náhlým působením tepla se póry rychle uzavřou a maso zůstane obdivuhodně šťavnaté a uvnitř růžové. Pomalým varem asi 15 – 20 minut ve vývaru získá maso velice jemnou chuť.

Výborné ražniči
Ražniči děláme výhradně z nejjakostnějších druhů masa - nejlépe vepřové panenky, hovězí svíčkové či drůbežích prsíček. Maso nakrájíme ostrým nožem přes vlákno nejprve na silnější plátky, potom na proužky a nakonec na kostky. Můžeme je také jemně naklepat hřbetem ruky.

Aby se grilované maso nelepilo
Maso, a nejčastěji to bývá rybí, se přichytí na rozpálenou mřížku grilu a potom se velmi špatně obrací. Proto, když roztáhneme gril, rošt odložíme stranou. Potřeme jej slabou vrstvou oleje a vyskládáme na něj maso. Teprve když je v ohništi žár, položíme nad něj maso na roštu. Zaručeně se nepřichytí a bude se i lépe obracet.

Zapékané pokrmy
Zapékané pokrmy se často i v dobře vymazaných formách lehce připečou. Pokud tomu chceme zabránit, pečící formu těsně před naplněním krátce ohřejeme v horké troubě.

nikdy znovu neohrivejte pokrmy z hub
Nikdy neohrivejte houbove pokrmy. Pusobenim vzdusneho kysliku v nich mohou vznikat rakovinotvorne latky. Vzduch naproti tomu houby potrebuji pri trasportu z lesa. Nikdy je proto nedavejte do igelitovych sacku!

Tvrdy syr, napriklad eidam, nastrouhame lepe,
kdyz ho pred strouhanim vlozime na 20 minut do mrazaku

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

šála 13. 7. 2007, 11:42
Super, už si to tisknu. Díky a přidávejte a obměňujte vesele dál, to se vždycky hodí. (F)
alexandra 13. 7. 2007, 9:32
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) super rady!!!! zkopíruju si to do PC!!!!!!
agathel 12. 7. 2007, 22:19
Tyhle rady pri vareni budu postupne doplnovat a menit. Dekuji za pochopeni. D (B)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie