PANSKÝ DORT - s hroznovým vínem, je křehký a opravdu "panský":-)
![PANSKÝ DORT - s hroznovým vínem, je křehký a opravdu "panský":-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/070708/14/j6455.jpg)
Potřebné ingredience
Třené těsto: 3 vejce, 175 g měkkého másla, 150g cukru, špetka soli, 150g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce mléka
Bezé: 120 g cukru, 50g mletých mandlí, 50g mandlových lupínků
Náplň: 300g čerstvého hroznového vína (nejlépe takové to malinké bez pecek), 400g smetany na šlehání, 2 balíčky ztužovače šlehačky (Smetafix), 2 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr (podle chuti, není nutný)
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto a posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme asi 40min při 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) v předem vyhřáté troubě, potom snížíme teplotu na 120°C (horkovzdušná trouba 100°C) a pečeme dalších 30min. Těsto se tím snížením teploty mírně propadne. Korpus necháme trochu zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a po úplném zchladnutí ho rozřízneme (v podstatě od sebe oddělíme třené těsto a bezé).
Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny (nebo jiné bobulovité ovoce - borůvky, rybíz...)
Spodní korpus (z třeného těsta) položíme na dortovou mísu, rozetřeme na něj šlehačku s ovocem a přiložíme druhý korpus (bezé - pozor, bezé je velmi křehké a má tendenci se lámat).
Dort necháme aspoň hodinu chladit, pak ho poprášíme cukrem (nemusíme) a pak už si na něm můžeme pochutnat:-).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5442.jpg)
Utřeme máslo s cukrem a solí.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5443.jpg)
Přimícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5444.jpg)
Těsto rozetřeme do formy.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5445.jpg)
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5446.jpg)
...a ještě posypeme mandlovými lupínky a dáme péct.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5447.jpg)
Takhle vypadá korpus po vytažení z trouby.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5448.jpg)
Takhle vypadá po vytažení z formy. (Ještě nerozřezaný.)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5449.jpg)
Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny. Korpus rozřízezneme na 2 díly (oddělíme od sebe spodní z třeného těsta a horní - bezé).
Šlehačkový krém rozetřeme na spodní korpus (z třeného těsta).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5450.jpg)
...přiložíme horní korpus - bezé a pocukrujeme.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5464.jpg)
A takhle pěkně vypadá dortík po rozříznutí...
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/070708/14/k5465.jpg)
A tady už je porce k nakousnutí:-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120109/07/b61731-1326092201.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(L)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)