(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Patenty / laty / přesňáky
Potřebné ingredience
1 kilogram den předem uvařených brambor, hrubá mouka, polohrubá mouka, 1 vejce, olej na smažení/pečení, povidla nebo marmeláda, rum, skořice, mlerý mák s cukrem, sůl
Postup přípravy
Den předem si uvaříme kilo brambor ve slupce.. Na druhý den je oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme lžičku soli, 1 vejce a řádně zamícháme.
Pak přidáváme po lžících nastřídačku hrubou a polohrubou mouku. Mně to vyšlo asi na 65 lžic, mé brambory byly asi vodnatější. Trvá to dlouho, než se těsto zpracuje. Pracuju rukama, kdo má výkonný hnětač, může zkusit v něm.
Těsto by se nemělo lepit. Mně se trošku lepilo, vyřešila jsem ti při rozvalování (viz níže). Udělejte si z těsta váleček o průměru 5-7cm, který rozkrájejte na kolečka asi 1-1,5cm široká, která rozválejte dokulata a natenko na stole pomoučeném polohrubou moukou... Mně jich vyšlo asi 30ks.
Poněvadž se mi těsto lepilo, hodně jsem podsypavála polohrubou moukou a ono se lepit přestalo..:-) Dobře si rozpalte pánev a kapněte na ni trochu oleje (max. lžičku na jeden patent), vložte placku a zpudka opékejte, dokud nejsou na placce tmavé puchýře (černé ovšem nebrat.. :-) )Pak placku otočte, ale už nedávejte olej.
Upečené placky potřete povidly rozředěnými rumem a trochou vody a ochucené skořicí, posypte mletám mákem s cukrem a stočte jako palačinku.. Klaďte na sebe. Máme jich teď v kuchyni pěknou pyramidu..;-)
Strana, která se peče jako druhá, je většinou více moučná. Pokud se vám to nelíbí, potřete stočený patent troškou oleje.
Originálně se patenty, laty nebo přesňáky pečou na litinových kamnech nebo alespoň na litinové plotýnce nasucho a mastí se rozpuštěným sádlem.
Je to typické jídlo pro Slovácko, Horňácko, z části i pro Hanou a Valašsko. Tam se ovšem jedí i naslano se zelím a rozškvařeným špekem... :-)
Pak přidáváme po lžících nastřídačku hrubou a polohrubou mouku. Mně to vyšlo asi na 65 lžic, mé brambory byly asi vodnatější. Trvá to dlouho, než se těsto zpracuje. Pracuju rukama, kdo má výkonný hnětač, může zkusit v něm.
Těsto by se nemělo lepit. Mně se trošku lepilo, vyřešila jsem ti při rozvalování (viz níže). Udělejte si z těsta váleček o průměru 5-7cm, který rozkrájejte na kolečka asi 1-1,5cm široká, která rozválejte dokulata a natenko na stole pomoučeném polohrubou moukou... Mně jich vyšlo asi 30ks.
Poněvadž se mi těsto lepilo, hodně jsem podsypavála polohrubou moukou a ono se lepit přestalo..:-) Dobře si rozpalte pánev a kapněte na ni trochu oleje (max. lžičku na jeden patent), vložte placku a zpudka opékejte, dokud nejsou na placce tmavé puchýře (černé ovšem nebrat.. :-) )Pak placku otočte, ale už nedávejte olej.
Upečené placky potřete povidly rozředěnými rumem a trochou vody a ochucené skořicí, posypte mletám mákem s cukrem a stočte jako palačinku.. Klaďte na sebe. Máme jich teď v kuchyni pěknou pyramidu..;-)
Strana, která se peče jako druhá, je většinou více moučná. Pokud se vám to nelíbí, potřete stočený patent troškou oleje.
Originálně se patenty, laty nebo přesňáky pečou na litinových kamnech nebo alespoň na litinové plotýnce nasucho a mastí se rozpuštěným sádlem.
Je to typické jídlo pro Slovácko, Horňácko, z části i pro Hanou a Valašsko. Tam se ovšem jedí i naslano se zelím a rozškvařeným špekem... :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
oranž
(upraveno)
4. 12. 2009, 15:29
Miluji patenty, pečeme je na suchých plotýnkách na kamnech.Potíráme též sádlem, povidly a mletým mákem s cukrem.BOMBA!!!!
nahlásit
avanka
(upraveno)
27. 11. 2009, 22:52
u nas na Slovensku su to lokse my ich mame radi s orechami a marhulovym dzemom a vyborne su aj potrete cesnakom s olejom
nahlásit
zdenallicka
(upraveno)
13. 12. 2009, 18:21
@avanka
A u nas jsou lokše zavarka do polivky...
nahlásit
azaleia
(upraveno)
27. 11. 2009, 9:02
Milá Zdeni,přesňáky dělá moje babička a moc nám chutnají. Teď jsem je jedla na slano u kamarádky na Slovensku u Pezinku.Tam je měli plněné jatýrky a taky to byla dobrota
nahlásit
zdenallicka
(upraveno)
13. 12. 2009, 18:20
@azaleia
NO ja bych si je dokazala predstavit s kysanym zelim a slaninkou....
nahlásit
Ilonáček
(upraveno)
31. 10. 2009, 15:29
nahlásit