Buchty jako od babičky
Potřebné ingredience
Kynuté těsto-1 kg polohrubé mouky nebo polovina hladké a polovina hrubé mouky,125g hery, 25ml oleje, 115 g cukru, 2 až 3 vejce,kostečka droždí, 1/2 litru mléka, citonová kůra, lžička soliPovidlová náplň-250g švestkových povidel,podle potřeby cukr,2 lžíce rumu,citronová kůraMarmeládová náplň-jakákoliv vaše oblíbenáMaková-300g máku, 1/2 litru mléka, 150g cukru, 2 hrstky strouhaného perníku(nebo drcené piškoty),citronová kůra,vanilka(nebo aspoň vanilkový cukr),1/2 kávové lžičky skořice, 1 lžička kakaa, půl nastrouhaného hřebíčkuTvarohová-500g tvarohu, 100 až 150g cukru, 2žloutky, je-li tvaroh suchý, přidáme 2 lžíce mléka nebo smetany, je-li řídký, přidáme trochu krupice, sníh ze 2 dvou bílků(a nebo dáme rovnou 2 vejce),v létě do tvarohové nádivky vkládáme i sezoní ovoce,Příchuť-citronová kůra, vanilka(nebo vanilkový cukr), ustruohané hořké mandle se špetkou muškátového květu, rozinky
Postup přípravy
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru.Nakonec přidáme mouku se solí.Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na táč ale méně než třeba na vánočku.Každá mouka také jinak pije tak je možné, že mouky bude víc nebo míň jak 1 kg.Zaděláme pevnější těsto,které necháme 1/2 půl hodiny kynout
Z již připraveného kynutého těsta vykrajujeme lžící z těsta kousky,které klademe na pomoučený vál a prsty roztlačíme a naplníme.Buchty dobře uzavřeme stisknutím okrajů.Klademe je na plech, vymazaným rozehřátým tukem spojenou částí dolůa mezi sebou je promažeme tukem.Na plech je klademe volně aby mohly nabývat.Necháme je ještě 15 až 20 minut kynout a dáme péci do dobře vyhřáté trouby.Po chvíli teplotu truoby zmírníme.Pečeme je půl až třičtvrtě hodiny.Upečené je vyndáme z plechu, aby se odpařily, a pocukrujeme.Z mého těsta se na vás bude smát 40 až 50 kousků:-)
Povidlová náplň-Švestková povidla rozředíme horkou vodou.Podle potřeby osladíme, přidáme rum a nastrouhanou citronovou kůru.Kořeníme skořicí a hřebíčkem nebo novým kořením.
Maková náplň-Mák jemně umeleme,vsypeme do vřelého mléka a vaříme.Když houstne, musíme jím často míchat, aby se nepřipálil.Ještě teplý osladíme cukrem(nebo medem) a přidáme strouhaný perník(nebo piškoty). Okořeníme citronovou kůrou nebo mletým kořením a můžeme přidat i rozinky.
Tvarohová náplň-Tvaroh jemně utřeme, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku(nebo vanilkový cukr), rozinky(v létě vkládáme sezoní ovoce), podle chuti ustrouhanou hořkou mandli, špetku muškátového květu a nakonec sníh z bílků(pro usnadnění můžeme dávat rovnou celá vejce)
Na pekáči
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé