Sacher dort

Potřebné ingredience
Korpus: 125 g čokolády (nejlépe se 70% kakaa), 125 g másla, 100 g krystalového cukru, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 6 vajec * Dále: 250 g meruňkové marmelády * Poleva: 150 g čokolády (nejlépe se 70% kakaa), 80 g másla
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu. Až se začne rozpouštět, přidáme máslo nakrájené na kousky a mícháme do rozpuštění a spojení surovin. Pozor: nevaříme! Pokud máslo příliš zahřejeme a začne se vařit, nespojíme se nám s čokoládou a vznikne nám knedlík čokolády plavající v másle:-)
Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme krystalový cukr a šleháme do pěny. Poté přisypeme prosátou mouku a kakao. Za stálého mícháme přidáme prochladlou čokoládu s máslem. Ušleháme sníh z bílků a moučkového cukru. Sníh opatrně vmícháme do čokoládového těsta. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 min.
Upečený korpus vyndáme z dortové formy a necháme vychladnout na mřížce. Do korpusu uděláme špejlí několik vpichů, aby se nám marmeláda lépe vpila do dortu.
Marmeládu zahřejeme v kastrůlku a polijeme jí celý dort včetně stran. Necháme vychladnout.
Poleva:
Opět rozpustíme čokoládu s máslem. Dort přeneseme na mřížku, pod kterou dáme plech, který zachytí čokoládu, která nám steče. Dort polijeme čokoládou polevou. Necháme ztuhnout. Krájíme nožem namočeným v horké vodě, aby nám čokoláda nepopraskala.

Na dort jsem použila 70% čokoládu na vaření a 250 g hladké meruňkové marmelády.

Upečený korpus necháme vychladnout na mřížce.

Do korpusu uděláme několik vpichů. Takto se nám marmeláda krásně vpije do celého dortu a dostane se až ke spodní části dortu.

Rozehřátou marmeládou polijeme celý dort včetně stran a necháme vychladnout.

Dort polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

Krájíme nožem namočeným v horké vodě, aby nám čokoláda nepopraskala.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu










































