Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Mandlový dezert (dort) z IKEA - přibližně:-))

0.0
Mandlový dezert (dort) z IKEA - přibližně:-))

Potřebné ingredience

na korpus : 6 bílků * 100 g cukru * 200 g mletých mandlí (i se slupkami) * 1 rovná lžička mleté skořice možno vynechat, pomerančová kůra - taky nemusí být*** na krém: 6 žloutků * 100 g moučkového cukru * 125 g změklého másla - dala jsem Zlatou hanou a příště do těsta určitě přidám pomerančovou kůru**** 150 ml šlehačky (min. 30% tuku) **** na posyp 50 g oloupaných (já jsem neloupala, ale je to asi lepší) sekaných mandlí - opečených nasucho, nebo mandlových lupínků

Postup přípravy

Vím, že tu už recept je, ale právě jsem ho dodělala, a trochu bych ho upravila..
původní recept má paní zde http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50506 , ten stejný je v komentářích zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=24438
zdál se mi ten postup pořád složitý, tak jsem se do něj pustila až po delším odhodlávání. během pečení jsem zjistila, že stačí míň cukru a mandlí, zato přidat šlehačku, přidala jsem skořici (nevím proč, ale fakt ji v tom origoš dortu v ikei cítím..) a máslo a taky bych trochu upravila postup.
hotový dezert je vysoký 4 cm a 22 cm v průměru. pokud chcete větší, musíte přidat ingredience.

takže:
opečeme si nasucho na pánvi 100 g nasekaných mandlí (PLÁTKY) - ty budou na posyp. samozřejmě lze nechat i bez posypu, jak ho dělají v ikea. (cca 6 minut za častého promíchávání).
Nameleme mandle na korpus.

Do vyšší a větší nádoby si dáme bílky s moučkovým cukrem a dáme zatím stranou do chladu nebo lednice.

150 ml šlehačky dáme do hrnce, přidáme cukr a svaříme (t.j. vaříme, dokud nezačne vřít) - vznikne nám hmota chutí, barvou i konzistencí připomínající salko. tu necháme zchladnout.

Teď uděláme ZÁKLAD KRÉMU: . žloutky dáme do smetanové hmoty, zamícháme metlou a za stálého míchání zahříváme opět k bodu varu (cca 2 minuty - hmota zhoustne). odstavíme, necháme zchladnout a pak dáme do lednice. Kdo se bojí těch skoro syrových žloutků, tak si myslím, že se dá v pohodě ten základ krému míchat nad párou (ne přímo na plotně) třeba 10 minut.. dělají se tak normálně krémy do dortů.

předehřejeme troubu na 150 stupňů.

nachystáme FORMU:
nachystáme si dortovou formu s odnímatelným dnem o průměru max. 23 cm (chtěla jsem ho mít vyšší), obkreslíme na pečící papír dvakrát dno a vystřihneme, a ustřihneme čtyři pruhy na šířku (cca 5 cm široké). bílky ze skořápek na okraje formy přilepíme pruhy, poté položíme kulaté dno.
A teď KORPUS: ušleháme bílky s cukrem (do hodně tuha), vmícháme mleté mandle a skořici.
do nachystané formy nandáme půlku hmoty s mandlemi (druhou půlku dáme zatím do lednice), a pečeme půl hodiny nebo 20 min. v horkovzdušné troubě. dort se jakoby nafoukne a zhnědne. po vyndání zase splaskne. po chvíli venku rozevřeme formu a dáme zchladnout i s papírem třeba na prkýnko.
totéž zopakujeme s druhou půlkou hmoty.

Základ krému z lednice ušleháme s máslem (správně našlehaný byl až po pěti minutách šlehání).
z upečených a zchladlých placek na korpus sloupneme pečící papír, položíme na talíř, dáme cca polovinu krému, půlku opečených mandlí, dáme druhou půlku, pomatláme celý dort zbytkem krému a posypeme zbytkem mandlí.

ten krém nemám moc žlutý, neboť jsem tam dala sice šest vajec, ale kupovaných, a byly velikosti S... jinak by byl určitě žlutější:-))

má se nechat min. 7 hodin odležet, to u nás ale nehrozí... .-) chuťově je opravdu velmi podobný, jen ho mají trochu tmavší, takže možná nechat déle péct???

a tady recept z netu, prý nejblíž k originálu - je tam více mandlí a vajec, takže určitě může být do větší formy pro více osob
ŠVÉDSKÝ MANDLOVÝ DORT
korpus
450 g mandlí
400 g cukru
½ kypřícího prášku
½ vanilkového cukru
7 vaječných bílků

poleva
6 žloutků
1 hrnek smetany ke šlehání
1 hrnek krystalového cukru
½ lžičky vanilkového cukru
½ hrnku změklého másla

50 g mandlí na posypání

Nadrobno namleté mandle smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem a do tuha ušlehaným bílkovým sněhem. Tuto směs dáme do předem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180◦. Upečeme do zlatova.

Mezitím si do vodní lázně (hrnec s dvojitým dnem na mléko, nebo improvizovaně složení většího a menšího hrnce) připravíme žloutky, cukr (krystal i vanilkový) a smetanu. Opatrně zahřátím spojíme v krém, vmícháme změklé máslo a poté dáme vychladnout do studena. Vychladlý korpus rozkrojíme na půl, namažeme krémem a pokryjeme jím dortík i na povrchu, který zasypeme rozdrcenými a lehce opraženými mandlemi. Dort musí v ledničce zůstat alespoň přes noc.

a ještě prý originální recept, je teda taky JEDNODUCHÝ A RYCHLÝ MANDLOVÝ DORT IKEA, a hlavně ten rum tam prostě dělá nejlepší chuť :-) ze serveru www.

Ingredience na korpus:
200 g mandlí (neloupaných)
5 bílků
160 g cukru krystal
špetka soli
Ingredience na žloutkový krém:
160 g změklého másla
120 g cukru krystal
220 ml smetany
5 žloutků
3 lžíce rumu
špetka mleté sušené vanilky
Zdobení dortu:
100 g sekaných mandlí

Příprava mandlového dortu
Recept má více fází. Není to ale tak složité, jak se zdá. Určitě to zvládnete.

1. KORPUS (BEZÉ) NA DORT:
Mandle několikrát propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili nečistot, a poté je pomelte najemno a nechte zatím stranou.
Odvažte si cukr a oddělte žloutky od bílků. Bílky následně začněte se špetkou soli šlehat dotuha.
Jakmile se v nich začne tvořit pěna, přidávejte postupně cukr. Pořád šlehejte, dokud nevznikne krásně tuhá, objemná pěna (jako se dává do indiánků). Bílky musí držet na šlehači.
Pomocí gumové stěrky do nich pomalu zašlehávejte mleté mandle. Nespěchejte, ať bílky neztratí objem.
Připravte si dva plechy a dejte na ně pečicí papíry, na které tužkou obkreslete formu na dort.
Bílkovou směs rozdělte na dvě poloviny a rozmažte na připravený papír do tvaru kruhu.
Bezé těsto pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 20 až 25 minut. Barva musí být zlatavá. Těsto kontrolujte, ať se nespálí.
Oba korpusy nechte vychladnout na mřížce a nožem ořízněte požadovaný tvar kulaté dortové formy.
Opatrně sloupněte oba korpusy z papíru a dejte stranou.
2. ŽLOUTKOVÝ KRÉM:
Připravte si vodní lázeň.
Do misky dejte smetanu s cukrem a 2 lžícemi rumu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí.
Poté přidejte žloutky do teplé, nikoliv horké směsi, aby se nesrazily na míchaná vajíčka.
Vezměte si na pomoc elektrický šlehač a šlehejte krém na nejnižší otáčky.
Hotovo je, jakmile krém začne pěnit a zhoustne. Konzistence musí být hustá jako např. pudink. Přidejte 1 lžíci rumu a mletou vanilku (dala jsem už do smetany vanilkový cukr a nešlehala nad párou, ale míchala metlou přímo v hrnci).
Žloutkový krém nechte vychladit a občas promíchejte, ať v něm není škraloup.
Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte žloutkový krém, dokud se vše nespojí v krásně hladký, hustý žloutkový krém.
3. DOKONČENÍ DORTU:
Na jeden plát korpusu dejte menší polovinu krému a rozetřete ho.
Na vzniklé patro položte druhý plát a dort po celém obvodu zbylým krémem potřete. Můžete si pomoct nožem nebo špachtlí.
Plátky mandlí opečte nasucho na pánvi. Dejte pozor, ať se nespálí.
Po opražení jimi posypejte vrchní část dortu.
Dort nechte nejlépe do druhého dne odležet a můžete podávat.

smetana s cukrem

základ krému se žloutky

našlehaný krém s máslem

připravená forma

bílková hmota s mandlemi

upečeno - možná to mělo být ještě tmavší???

hotovo.. mandle příště oloupu a nasekám nožem:-)

ZE SERVERU KUPI

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

andol 4. 11. 2009, 12:26
(zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (jidlo)super super mňamka (zajic) (zajic)
Ilonáček 26. 10. 2009, 13:09
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
jazavka 25. 10. 2009, 18:40
(Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
JIRUŠ 24. 10. 2009, 19:46
(Y) (Y) (Y) vypadá skvěle (F) (clamp) (hello)
adriM 24. 10. 2009, 14:58
Markét já už se po něm taky pídila a vyzkoušela a měla jsem ho vzhledově hodně podobný tomuhle: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50506 Jakože byl moc dobrý,ale pořád to nebylo úplně stejné a o to mi právě šlo :-) Tak zkusím ještě ten váš (F) Taky mi hrozně chutná ten ikeácký s mléčnou polevou, ten je nejspíš politý tou jejich skvělou čokoládou s kousky karamelu...
marfanov 24. 10. 2009, 16:07
@adriM z tohoto jsem právě vycházela, mám na něj odkaz v receptu, ale paní ho nemá vyfocený na řezu, tak to mě trochu odrazovalo, jestli je to ono.. já jsem zas neoloupala ty mandle, takže vypadá trochu jinak ;-) ale s tou skořicí je to zas chuťově o něco blíž :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie