(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Pohanka s vejci
Potřebné ingredience
Tentokrát něco bez masa :-)))
Postup přípravy
Bylinky.eu - Pohanka léčí nejen křečové žíly a cévní choroby
Nenápadná, drobná semena pohanky v sobě ukrývají opravdový poklad. Neprávem byla dlouho považována za potravinu pro chudé.. přitom dokáží léčit a ochraňovat celý náš cévní systém a krevní oběh a léčit řadu potíží, dokonce i impotenci.
Pohanka je jednoletka, pocházející ze střední Asie, kde se původně vyskytovala jako planá rostlina. Místní obyvatelé objevili její výživná semena a začali ji pěstovat, s expanzí asijských kmenů se rozšířila i do Evropy, kde se pěstuje už jistě přes 600-800 let.
Vzhledem ke způsobům jejího použití a zpracování bychom si mohli myslet, že pohanka je obilovinou. To však není pravda. Patří do stejné rodiny jako např. rebarbora nebo šťovík - do čeledi rdesnovitých, což také vypovídá o jejích obsahovaných látkách a účincích na náš organismus.
Neprávem byla v našich oblastech dlouho považována za potravinu pro chudé, na stole u vyšší vrstvy společnosti bychom ji našli jen těžko. Ale s rozvojem lékařství a studia látek zastoupených v rostlinách byly objeveny její úžasné léčivé účinky na naše cévy, krevní oběh a mnoho zdravotních potíží.
Co stojí za léčivou silou pohanky?
Onou vysoce prospěšnou látkou, jež stojí za tolik pozitivním působením pohanky na náš krevní oběh a cévy, je bioflavoid zvaný rutin, nebo také vitamin P. Lidé trpící slabými cévními stěnami a křečovými žílami jistě dobře znají přípravek zvaný Ascorutin, který se běžně předepisuje právě na posílení žilních stěn a krevních kapilár. Hlavními účinnými složkami tohoto léku je kombinace flavoidu rutosidu a kyseliny askorbové – vitaminu C. Pokud bychom do naší stravy pohanku zařadili pravidelně, alespoň 3x týdně, ušetřili bychom si užívání nejen tohoto, ale i mnoha dalších léků na posílení cév a žil a následných potíží z jejich nedostatečnosti. Rutin je v semenech pohanky obsažen v bezkonkurenčním množství.
Jak pohanka chrání a léčí naše cévy a žíly?
Pohanka produkuje rutin ke svojí vlastní ochraně, obrňuje jím své vlastní vodní kapiláry, což je vlastně takový "rostlinný cévní systém". Stejně tak tato látka působí i v našem těle. Posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Lidé trpící křečovými žilami a praskáním drobným cévek pod kůží by se s ní měli obzvlášť přátelit. Pomáhá též při tak závažných potížích jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy. Ženy, které trpí silným menstruačním krvácením po dlouhodobější pravidelné konzumaci pohanky velice často zaznamenají kýžené zlepšení stavu a zmírnění potíží.
Zpevněním cévních stěn pomocí rutinu dochází také k mnohým velice prospěšným "vedlejším účinkům" - jedním z takových je jistě posílení potence u mužů.
Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, do naší stravy tedy zároveň zařadíme ovoce a zeleninu s jeho vysokým obsahem.
Pohanka je zdrojem mnoha dalších prospěšných látek
Pohanka ale obsahuje i jiné, pro nás nepostradatelné látky, například vitaminy skupiny B, důležité pro celkovou imunitu, pevné nervy, zdravou kůži, vlasy atd. Najdeme v ní také silný antioxidant - vitamin E, jež nás chrání před škodlivým účinkem volných radikálů. Z minerálů obsahuje např. vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík a železo. Asi z 12% je tvořena vlákninou, která má pozitivní vliv na trávení, čistí a detoxikuje naše střeva.
Pohanka je poměrně sytá potravina s vysokou výživností, mimo zmíněných prospěšných látek nám též dodává mnoho energie. Vzhledem k množství obsahovaných aminokyselin je také důležitou potravinou pro vegetariány, pro které je zdrojem cenných bílkovin. Najdeme v ní také nenasycené mastné kyseliny (zejména linolovou a linolenovou), o kterých jsme se zmiňovali už v našem předchozím článku o prospěšnosti slunečnicových semen a oleje. Tyto mastné kyseliny plní v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.
Jak zpracovávat pohanku ke konzumaci?
Pohanka se dá použít všude tam, kde používáme mouku nebo obiloviny. Nejznámějším receptem na její úpravu je asi slaná nebo sladká pohanková kaše, ale zdaleka nemusíme zůstat jen u tohoto receptu, který by nás jistě brzo omrzel. Pohankovou mouku můžeme jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových i masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžeme připravit také chutné pomazánky, např česnekovou. Je též vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků.
Na internetu a v odborné literatuře se dá najít nespočet možností na její úpravu, nemusíme se tedy bát, že by nás nudila omezenými možnostmi úpravy. Důležité je si uvědomit, nakolik nám ona drobná semena pohanky mohou pomoci a kolika zdravotních potíží nás mohou uchránit. Pak už zbývá jen malý krůček k tomu, abychom i my mohli těžit z jejích pokladů.
Použitá literatura: Léčba ovocem a zeleninou
Autor článku Pohanka léčí nejen křečové žíly a cévní choroby: Michaela Vorlová
Nenápadná, drobná semena pohanky v sobě ukrývají opravdový poklad. Neprávem byla dlouho považována za potravinu pro chudé.. přitom dokáží léčit a ochraňovat celý náš cévní systém a krevní oběh a léčit řadu potíží, dokonce i impotenci.
Pohanka je jednoletka, pocházející ze střední Asie, kde se původně vyskytovala jako planá rostlina. Místní obyvatelé objevili její výživná semena a začali ji pěstovat, s expanzí asijských kmenů se rozšířila i do Evropy, kde se pěstuje už jistě přes 600-800 let.
Vzhledem ke způsobům jejího použití a zpracování bychom si mohli myslet, že pohanka je obilovinou. To však není pravda. Patří do stejné rodiny jako např. rebarbora nebo šťovík - do čeledi rdesnovitých, což také vypovídá o jejích obsahovaných látkách a účincích na náš organismus.
Neprávem byla v našich oblastech dlouho považována za potravinu pro chudé, na stole u vyšší vrstvy společnosti bychom ji našli jen těžko. Ale s rozvojem lékařství a studia látek zastoupených v rostlinách byly objeveny její úžasné léčivé účinky na naše cévy, krevní oběh a mnoho zdravotních potíží.
Co stojí za léčivou silou pohanky?
Onou vysoce prospěšnou látkou, jež stojí za tolik pozitivním působením pohanky na náš krevní oběh a cévy, je bioflavoid zvaný rutin, nebo také vitamin P. Lidé trpící slabými cévními stěnami a křečovými žílami jistě dobře znají přípravek zvaný Ascorutin, který se běžně předepisuje právě na posílení žilních stěn a krevních kapilár. Hlavními účinnými složkami tohoto léku je kombinace flavoidu rutosidu a kyseliny askorbové – vitaminu C. Pokud bychom do naší stravy pohanku zařadili pravidelně, alespoň 3x týdně, ušetřili bychom si užívání nejen tohoto, ale i mnoha dalších léků na posílení cév a žil a následných potíží z jejich nedostatečnosti. Rutin je v semenech pohanky obsažen v bezkonkurenčním množství.
Jak pohanka chrání a léčí naše cévy a žíly?
Pohanka produkuje rutin ke svojí vlastní ochraně, obrňuje jím své vlastní vodní kapiláry, což je vlastně takový "rostlinný cévní systém". Stejně tak tato látka působí i v našem těle. Posiluje a zpevňuje stěny žil a cév, pomáhá zastavovat krvácení, je prevencí modřin, snižuje krvácivost z nosu a dásní a pomáhá léčit hemoroidy. Lidé trpící křečovými žilami a praskáním drobným cévek pod kůží by se s ní měli obzvlášť přátelit. Pomáhá též při tak závažných potížích jako jsou žaludeční a dvanácterníkové vředy. Ženy, které trpí silným menstruačním krvácením po dlouhodobější pravidelné konzumaci pohanky velice často zaznamenají kýžené zlepšení stavu a zmírnění potíží.
Zpevněním cévních stěn pomocí rutinu dochází také k mnohým velice prospěšným "vedlejším účinkům" - jedním z takových je jistě posílení potence u mužů.
Rutin plní svoji funkci v lidském těle nejlépe v kombinaci s vitaminem C, do naší stravy tedy zároveň zařadíme ovoce a zeleninu s jeho vysokým obsahem.
Pohanka je zdrojem mnoha dalších prospěšných látek
Pohanka ale obsahuje i jiné, pro nás nepostradatelné látky, například vitaminy skupiny B, důležité pro celkovou imunitu, pevné nervy, zdravou kůži, vlasy atd. Najdeme v ní také silný antioxidant - vitamin E, jež nás chrání před škodlivým účinkem volných radikálů. Z minerálů obsahuje např. vápník, zinek, fosfor, hořčík, draslík a železo. Asi z 12% je tvořena vlákninou, která má pozitivní vliv na trávení, čistí a detoxikuje naše střeva.
Pohanka je poměrně sytá potravina s vysokou výživností, mimo zmíněných prospěšných látek nám též dodává mnoho energie. Vzhledem k množství obsahovaných aminokyselin je také důležitou potravinou pro vegetariány, pro které je zdrojem cenných bílkovin. Najdeme v ní také nenasycené mastné kyseliny (zejména linolovou a linolenovou), o kterých jsme se zmiňovali už v našem předchozím článku o prospěšnosti slunečnicových semen a oleje. Tyto mastné kyseliny plní v těle důležitou roli při snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.
Jak zpracovávat pohanku ke konzumaci?
Pohanka se dá použít všude tam, kde používáme mouku nebo obiloviny. Nejznámějším receptem na její úpravu je asi slaná nebo sladká pohanková kaše, ale zdaleka nemusíme zůstat jen u tohoto receptu, který by nás jistě brzo omrzel. Pohankovou mouku můžeme jednoduše míchat s běžnou moukou a používat ji k pečení koláčů a buchet, přípravě lívanců, do domácích těstovin apod. Pohanková semena se výborně hodí i do zeleninových i masových polévek. Z najemno rozvařené pohanky si můžeme připravit také chutné pomazánky, např česnekovou. Je též vhodnou přílohou k masu a rybám, hodí se do curry, nebo se dá smíchat s mletým masem do karbanátků.
Na internetu a v odborné literatuře se dá najít nespočet možností na její úpravu, nemusíme se tedy bát, že by nás nudila omezenými možnostmi úpravy. Důležité je si uvědomit, nakolik nám ona drobná semena pohanky mohou pomoci a kolika zdravotních potíží nás mohou uchránit. Pak už zbývá jen malý krůček k tomu, abychom i my mohli těžit z jejích pokladů.
Použitá literatura: Léčba ovocem a zeleninou
Autor článku Pohanka léčí nejen křečové žíly a cévní choroby: Michaela Vorlová
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
rampy
(upraveno)
25. 10. 2009, 22:57
Pravda,pohanka je poklad a je výborná když se umí upravit..........
nahlásit