Nové druhy cukroví
Potřebné ingredience
* postupně přidávám - fota budou před vánocemi *
***************************************************************************************
ČERTÍCI
-------------
200g mletých sušek bebe, 130 g moučkového cukru, 70 g ztuženého tuku , 2lžíce kakaa, 2 lžíce rozinek namočených v horké vodě
Na ozdobení: 100g čokolády na vaření, 80g marcipánové nebo mléčné hmoty, 40g ztuženého tuku, červené potravinářské barvivo, bílé a tmavé sypání.
Sušenky smícháme s cukrem, kakaem, nasekaným tukem a rozinkami, nakrájenými nadrobno. Hmotu uložíme do chladu a necháme ztuhnout. Pak ji rozdělíme na stejné kousky a vytvarujeme z nich hlavičky čertíka, které opět necháme ztuhnout. Marcipán obarvíme špetkou potravinářské barvy a dobře prohněteme. Z hmoty vytvarujeme jazýčky a růžky a očka čertíků a necháme ztuhnout. čokoládu rozpustíme spolu s tukem, touto polevou přilijeme hlavičky čertíků a ihned je ozdobíme cukrovým sypáním, přilepíme očka, růžky a jazyk a uložímeje do chladu.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Tříkrálový Baltazar
------------------------
Potřebujeme: 300g medu, 75g přírodního cukru, 1/16 l vody, 350 g hladké mouky, 75 g žitné mouky, 1 zarovnanou čajovou lžičku sody bikarbony, 1 čaj.lžičku koření na perníky,cukr na vyválení
Na polevu: 1/2 bílku,125g práškového cukru,75g čokoládové polevy
Na ozdobu : různé pestré bonbony
Postup:
1 Med, přírodní cukr a vodu uvedte do varu,vylijte do mísy a nechte vychladnout.
2.Mouku prosejete do mísy, smíchejte žitnou mouku, sodu bikarbonu a koření na perníky a přisypte k mouce. Všechno zpracujte mísící násadou ručního šlehače na jemné těsto, přikryjte ho a nechte přes noc odpočívat.
3. Velký kus papíru na pečení natenko posypte cukrem atěsto na něm vyválejte na tlouštku 1 cm.
4. Podle obrázku zhotovte šablonu (výška 26cm, 3ířka v boku 9 cm, Ruka 15 cm,boty 15,5cm.šablonu můžete utvořit podle vlastní fantazie), položte na těsto a vyřežte nožem krále.Zezbytku udělejte košík.
5. Plech vyložte papírem na pečení, oba kusy těsta na něj položte a pečte asi 25 minut na střednípříčce v trouběpředehřáté na 180 C(plyn stupen2).Potom nechte vychladnout na mřížce.
6. Z bílků vidličkou zlehka vyšlehejte světlou polevu.Přidejte do ní několik kapek vody, pak se dá lehčeji vyšlehat.Postupně zpracujte práškový cukr,aby vznikla hladká hustá hmota. pomocíštětce naneste polevu na kalhoty - bíléozdobené bonbony, korunu bílou a na ní perličky,hlavu tmavou polevou, oči 2 mandle , na krk náhdelník a košík v rukou na něm mandle.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Vánoční bonbony - bonbony z bonboniéry polité polevou
slzička ozdobená jako sněhulák, srdíčko, vzhůru nohama jako hlava mikuláše, trojúhelník jako stromeček, kolečka jako ozdobičky, obdelník jako ozdoba se svíčkou a větvičkou
2:
Mikulášské berly
-----------------------
200g hldké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 větší žloutek
Poleva: 200g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžiča horké vody, 1 lžička citronové štávy, potravinářské barvy modrá,žlutá, růžová)
K prosáté mouce s kakaem a cukrem přidáme mleté ořechy nasekané máslo a žlotek. Vypracujeme těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladu. pak z něj utvoříme válečky o průměru 1ěmm a délce asi 14 cm, a jeden konec zahneme do tvaru hole. Cukroví rozložíme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 C.Z prosátého moučkového cukru, bílku , vody a citronové štávy utřeme hustou polevu, do níž upečené a vychladnuté berly namočíme. Necháme polevu ztuhnout a na závěr berly dozdobíme zbylou polevou obarvenou potravinářskými barvivy.
Postup přípravy
----------------------------
6 vajec, 30 dkg pískového cukru, 6 rohlíčků loupáčků, 24 DKG KOKOSU, 20 DKG MOUČKOVÉHO CUKRU
Sladké rohlíky- loupáčky nakrájíme na drobno a suché smícháme s 24 dkg kokosu a 15- 20 dkg moučkového cukru.
Ušlehat 6 bílků s 30 dkg pískového cukru a smíchat se směsí rohlíků. Mokrou rukou tvořit kuličky. Plech pomastit a posypat polohrubou moukou. Péct na 50 C(100)
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Nugátové tyčinky
----------------------
125 g hladké mouky, na špičku nože prášek do pečiva, 50 g cukru, špetka soli, 1 vejce, 75 g másla, 300g nutely, 200 g lískových oříšků, 400g polevy
1, Z MOUKY, PRÁŠKU DO PEČIVA, CUKRU , SOLI,VEJCE A TUKU ZPRACUJEME TĚSTO.
2,Těsto vyválíme na 15x 24 cm plochu, Nakrájíme proužky 1,5 x 4 cm. Dáme na pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 C asi 8-10 minut ( Na pekáč dáme papír a pak tyčinky a pečeme)
3, Nugát rozehřejeme ve vodní lázni , naplníme mikroténový sáček nugát nastříkáme na proužky a položíme 3 celé, nebo 3 půlky lískových oříšků, polejeme tmavou polevou, cákáme potom bílou polevou mřížky.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Kokosový tučnáci
- nepečené ----------------------
Rozpis na 30 kusů
7Og mletých dětských piškotů, 80 g mletého kokosu, 100g moučkového cukru, 60 g másla, 1 lžíce rumu, 1 lžíce mléka
Na dohotovení : 250 g máslového kakaového krému, 30 dětských piškotů, 40 g mléčné čokoládové polevy, 70 půlených loupaných mandlí, 1 lžička barevného cukrářského máčku, 5 plátků kandované papáji
Mleté piškoty promícháme s kokosem, cukrem,přidáme nakrájené máslo, rum a mléko. Vypracujeme těsto, kterým plníme formičky - včelí ůly. Z těsta připravíme asi 30 ůlů a necháme do druhého dne při pokojové teplotě zaschnout. "ly plníme máslovým krémem a klademe na kulaté piškoty. Vzhledu tučnáků dosáhneme tak, že vrchní špičku podélně půlku ůlku potřeme čokoládovou polevou, na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka. Do vrchní části potřeme čokoládou vtiskneme dva máčky jako oči. Zobáčky vytvoříme z drobných trojůhelníčků kandovaného ovoce a rovněž vsadíme do polevy. Tučnáky necháme zcela ztuhnout.
Doba přípravy asi 1 hodina a 10 minut
bez sušení a tuhnutí
1 kousek : přibližně 640 k J/ 150 kal
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Mandlové Toffife
2,5 dl smetany, 30 g másla a 1 lžičku medu svaříme se 125 G KRUPICOVÉHO CUKRU DO HUSTA A PAK přidáme 100 g mandlí. Na vymaštěném plechu tvoříme malou lžičkou hrudky, které potáhneme mléčnou čokoládou.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Dvoubarevné sušenky - mandlové
Na 35 kouků si připravíme
125 g másla, 150 g moučkového cukru, špetku soli, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 100g mletých mandlí, 2 1/2 lžíce kakaa, 100g bílé čokoládové polevy
Máslo, moučkový cukr, sůl a vanilkový cukr utřeme do pěny. Jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s mandlemia kakaem. A po částech zapracujeme do těsta. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Těstem naplníme sáček s trubičkou ve tvaru hvězdy a na plechy stříkáme různé tvary( kroužky, esíčka, kolečka, čárky,obloučky,kolečka, měsíčky, oválky, trojuhelníky..)
Pečeme ve vyhřáté troubě na při vyšší teplotě 8-10 minut. Necháme vychladnout. Polevu nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Namočíme v ní sušenky do poloviny a necháme ztuhnout.Doba přípravy zhruba 11/4 hodiny
1 kousek přibližně 460kJ/110kcal
TIP 4okoládovou polevu můžeme udělat i tak, že rozehřejeme 80g tuku, přidáme80g moučkového cukru, 1 lžíci kakaa a 1 lžíci solamylu nebo pudinku s kakaovou příchutí a za stálého míchání přivedeme k varu. Nevaříme
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
TŘÍKRÁLOVÝ BALTAZAR
Potřebujeme: 300g medu, 75g přírodního cukru, 1/16 l vody, 350 g hladké mouky, 75 g žitné mouky, 1 zarovnanou čajovou lžičku sody bikarbony, 1 čaj.lžičku koření na perníky,cukr na vyválení Na polevu: 1/2 bílku,125g práškového cukru,75g čokoládové polevy Na ozdobu : různé pestré bonbony Postup: 1 Med, přírodní cukr a vodu uvedte do varu,vylijte do mísy a nechte vychladnout. 2.Mouku prosejete do mísy, smíchejte žitnou mouku, sodu bikarbonu a koření na perníky a přisypte k mouce. Všechno zpracujte mísící násadou ručního šlehače na jemné těsto, přikryjte ho a nechte přes noc odpočívat. 3. Velký kus papíru na pečení natenko posypte cukrem atěsto na něm vyválejte na tlouštku 1 cm. 4. Podle obrázku zhotovte šablonu (výška 26cm, 3ířka v boku 9 cm, Ruka 15 cm,boty 15,5cm.šablonu můžete utvořit podle vlastní fantazie), položte na těsto a vyřežte nožem krále.Zezbytku udělejte košík. 5. Plech vyložte papírem na pečení, oba kusy těsta na něj položte a pečte asi 25 minut na střednípříčce v trouběpředehřáté na 180 C(plyn stupen2).Potom nechte vychladnout na mřížce. 6. Z bílků vidličkou zlehka vyšlehejte světlou polevu.Přidejte do ní několik kapek vody, pak se dá lehčeji vyšlehat.Postupně zpracujte práškový cukr,aby vznikla hladká hustá hmota. pomocíštětce naneste polevu na kalhoty - bíléozdobené bonbony, korunu bílou a na ní perličky,hlavu tmavou polevou, oči 2 mandle , na krk náhdelník a košík v rukou na něm mandle.
MiKULÁŠ, STROMEČEK...
Vánoční bonbony - bonbony z bonboniéry polité polevou slzička ozdobená jako sněhulák, srdíčko, vzhůru nohama jako hlava mikuláše, trojúhelník jako stromeček, kolečka jako ozdobičky, obdelník jako ozdoba se svíčkou a větvičkou 2: Mikulášské berly ----------------------- 200g hldké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 větší žloutek Poleva: 200g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžiča horké vody, 1 lžička citronové štávy, potravinářské barvy modrá,žlutá, růžová) K prosáté mouce s kakaem a cukrem přidáme mleté ořechy nasekané máslo a žlotek. Vypracujeme těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladu. pak z něj utvoříme válečky o průměru 1ěmm a délce asi 14 cm, a jeden konec zahneme do tvaru hole. Cukroví rozložíme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 C.Z prosátého moučkového cukru, bílku , vody a citronové štávy utřeme hustou polevu, do níž upečené a vychladnuté berly namočíme. Necháme polevu ztuhnout a na závěr berly dozdobíme zbylou polevou obarvenou potravinářskými barvivy.
/
Muffínky shvězdou a svíčkou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Moučkový cukr (180 g)
Burské oříšky (100 g)
Med (100 g)
Vaječné bílky (3 ks)
Oplatky
Nejdříve si vyšleháme nad párou bílky s cukrem do tuhé hmoty. Za stálého míchání přilijeme do této hmoty med (musí být tekutý, pokud máte zcukernatělý med, stačí ho chvíli ohřát) a přisypeme oříšky. Až přichystaná hmota trochu zchladne, natřeme ji na prázdné oplatky, necháme ztuhnout a turecký med je hotový.
25OG másla
250G cukru moučka
200g sušeného mléka- já dávala sušenou smetanu do kávy
vypracovat těsto, rozdělit na 3 části - jednu obarvit na červenou a jednu na zeleno, jednu nechat bílou
Udělat 1o kuliček červených, dát na 5 minut do mrazničky, potom kuličky zabalit do placky bílé, zase udělat kuličku a zase do mrazáku, potom zabalit do zelené palcky a udělat kuličku po ztuhnutí, rozkrájet na 8 dílků a párátkem namočeným v čokoládové polevě udělat zrníčka