Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Spaldova kase (do flasticky nebo do misticky)

0.0
Spaldova kase (do flasticky nebo do misticky)

Potřebné ingredience

Spaldova mouka,voda,olej,sirup z cukrove repy(nebo nejaky jiny,napr. z agavy)

Postup přípravy

Na 4 flasticky po 240 ml: do hrnce dame asi 1 litr vody,pridame ne moc vrchovatych 6 pol.lzic spaldove mouky,1 pol.lzici oleje a 1 pol. lzici sirupu,vse smichame metlickou a za staleho michani privedeme k varu. Pak touto kasi naplnime flasticky. Pokud sou deti vetsi,da se uvarit hustsi a muze se jist z misticky.

pro zpestreni se da pred konzumaci pridat troska ovocne vyzivy...

Nekolik zajimavosti( a mozna i duvodu) proc spaldova kase!!!

špalda je jednou z nejstarších kulturních obilnin, které předcházely jen pšenice dvouzrnka a jednozrnka. V prehistorické době byla pšenice špalda pěstovaná na Blízkém Východě. Její ořechová chuť byla dlouhé staletí populární v Evropě, především v Itálii (farro), v jižním Německu (dinkle), Španělsku, Belgii, Švýcarsku, Anglii, Polsku, Skandinávii. V současné době se obecně její osevní plochy zvyšují i v dalších evropských státech, a také v USA a Kanadě. Na našem území pšenice špalda neměla v historii velkou tradici. V polovině 18. století byla více pěstována na Litomyšlsku, kde se z ní pražila kávovina. V 19. a 20. století se na území české republiky nepěstovala vůbec. V současné době se zvyšuje zájem o její pěstování především v ekologickém zemědělství. Na rozdíl od tradičních obilnin patří pšenice špalda do skupiny tzv. pluchatých pšenic. Proto první zpracovatelskou operací po vyčištění je vyloupávání zrna z klásku. Vyloupané zrno se dále čistí a další potravinářské zpracování je podobné jako u běžných obilnin a závisí od druhu finálního výrobku. Skladování neloupaných klásku pšenice špaldy je z hlediska zachování kvality a čerstvosti produktu pozitivní vlastností. Pluchy, které pevně obalují zrna jsou poměrně účinnou ochranou vůči vlivům vnějšího prostředí a hmyzu. Pšenice špalda je potenciálním zdrojem nových potravinářských produktů s vysokým obsahem vlákniny. Vyrábějí se z ní základy nebo přídavky do těstovin, tvoří přísadu müsli i vánočního pečiva, zrna špaldy se dále zpracovávají na kroupy, krupici či vločky vhodné do kaší nebo polévek. Chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůní, velký objem, popraskanou kůrkou, výborně chutná a dlouho vydrží vláčný a čerstvý. Konzumují se i zelená zrna (grünkern), jejichž speciální přípravou se získává tzv. zelený kaviár. Velice populární je špaldový bulgur. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií (vycištené zrno se po termickém ošetření párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí). Především v oblastech Středního Východu se využívá na přípravu oblíbeného pilafu, různých zeleninových salátů (tabbouleh), zeleninových nebo masových jídel (falafel, kibbeh). Cení se jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitamínů, minerálií, nízký obsah tuku. Je součástí ruzných metabolických diet. Známé je také špaldové pivo a špaldová káva. Nutriční složení špaldy Pšenice špalda obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro zdravý lidský organizmus, včetně bílkovin, tuku, sacharidu, vitaminu, minerálií. Vzhledem k většímu podílu aleuronové vrstvy obsahuje pšenice špalda v průměru 16 - 17 % bílkovin, což je mnohem více ve srovnání s pšenicí setou (12 - 14 %). V aminokyselinovém složení nejsou mezi nimi veliké rozdíly. Obsah esenciálních aminokyselin je nepatrně vyšší, ale podobně jako u pšenice seté limitující je lysin, který následuje threonin. Z ostatních aminokyselin je výrazně vyšší obsah leucinu. Obsah lepku se pohybuje v rozmezí 35 - 45 %, dokonce až 54 % a jeho kvalita je vysoká. Pšenice špalda je výborným zdrojem nekterých vitamínu skupiny B, především thiaminu (B1), riboflavinu (B2), ale také niacinu. Zajímavý je obsah β-karotenu a thiokyanátu, který působí regeneračně na tělní buňky a chrání proti infekcím. Vyšší je obsah draslíku důležitého pro regulaci osmotického tlaku v buňkách, síry i hořčíku. Obsah stravitelného škrobu, který je důležitým energetickým zdrojem pro člověka i zvířata, se u pšenice špaldy téměř rovná pšenici seté, podstatně nižší však má obsah stravitelných cukrů. Obsah nerozpustné vlákniny je o něco nižší než u pšenice seté. Potravinářská vláknina špaldy má jemnou strukturu vláken, je velmi dobře snášena, podporuje trávení a střevní peristaltiku. Špalda obsahuje relativně hodně nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Z hlediska zdravotního se špaldě připisují pozitivní účinky na stimulaci imunitního systému, cení se její lehká stravitelnost (neobsahuje anti-nutritivní substance) a vhodnost při léčení některých alergií. Konzumace špaldy vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii výbec nevyvolává. Vliv špaldy je individuální, vždy ale konzultujte její použití s lékařem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

bubble 22. 6. 2007, 10:14
Jsem zastáncem zdravé výživy, ale vzhledem k obsahu lepku ve špaldě bych rozhodně kaši nedělala dítěti, keré pije z lahve, ale aspoň ročnímu pěkně z mističky. Jinak dík za inspiraci, vyzkouším i to kafe :-)
gozilka 20. 12. 2007, 19:27
@bubble :-$ nam kasi doporucila porodni baba i lecitelka, a to uz od 6.mesice...samozrejme bez mleka...jen na vode *-) male je ted 16 mesicu, a miluje ji dodnes... *-) myslim ze je to otazka nazoru. vidim ze ji to prospiva,je syta a spi celou noc...po mleku se mi budila... (L)
dodysek 21. 6. 2007, 21:02
Špaldovou mouku přidávám snad do všeho, hned to zlepší chuť. Špaldové kafe mňam, normální skoro nepiju, Špaldové kerneto, super příloha k zelenině. Špaldové vločky a špaldové pukance, no prostě miluju zdravé a chutné papání (Y)
Adika 21. 6. 2007, 20:50
Špaldu mám ráda a dost často používám. Můžu doporučit. (Y) Špaldová káva je moc dobrá. A špaldu samotnou používám i na vaření...špaldoto (mám v receptech), přidávám jí do sekané, do karbanátků....a je to (Y) (PL)
Raffaelo 21. 6. 2007, 20:05
Já mám doma přímo špaldou krupici a nedá se to vůbec od normální krupice poznat, jako myslím chuťově, a je daleko zdravější, i když je dražší, ale zatím co jsem viděla tak se prodává jako bio, takže zdravější ještě tím víc.. (Y) a taky jsem si ted koupila přímo instatní špaldovou kaši, která se smíchá jen s vlažným mlékem, a je hotová. A pak se do ní může dát co kdo má rád, je to hrozně rychlé, takže myslím, že i lepší než jak ji vaříš Ty. *-) (clamp)
dodysek 22. 6. 2007, 10:29
@Raffaelo Dobrý den, pořád koukám na tu špaldovou krupici, že ji konečně koupím. Jak se z toho vaří kaše pro prcky, je to postup jak u klasické pšeničné krupice pro děti do mlíka. Tu právě malé ještě nechci dávat a ty instatní ji nechutnají. Moc děkuji za radu. Donna (L)
Raffaelo 22. 6. 2007, 10:55
@dodysek Donno, tu špaldovou krupici uvaříš úplně stejně jako klasickou krupicovou kaši :-)
dodysek 22. 6. 2007, 11:21
@Raffaelo Díky Verčo (Y) (F) :-)
bubble 22. 6. 2007, 10:22
@Raffaelo Verčo, všechno instantní je lepší jen v tom, že je to rychlé. Jinak nutriční hodnota klasicky vařené kaše je větší (ale tím nechci říct, že bych instantní nepoužívala, kdo má pořád ty pidiporce vařit!) Ale schválně zkus jednou uvařit klasickou rýžovou kaši a pak si udělej instantní. Je tam rozdíl :-)
Raffaelo 22. 6. 2007, 11:00
@bubble Jíťo, já co jsem se dívala na složení té instatní špaldové kaše, tak obsahuje jenom špaldovou pšenici.. tak teda nevím v čem je instatní. Je to od Nominy, jestli znáš.. Nooo na rýžovou kaši se chystám, ale mám z ní celkem strach, protože když si vzpomenu na rýžový nákyp ze základky, tak se mi ježí chlupy.. tak mám strach abych to pak zbytečně nevyhodila.. :-| jinak rýži miluju. A s těma instatníma, já mám zatím jenom tu špaldovou, jinak si vařím ovesnou kaši, a tu špaldovou krupici. A jím to jenom právě ke snídani, hodně jsem si na ty kašičky zvykla (i když jsem už "stará" ) ale ony celkem vydatně zasytí a "nakopnou" a když bych měla klohnit po ránu nějak dlouho to se mi zase nechce.. tu ovesnou dělám z ovesných vloček jemných s klíčkama a je to hned, jen se to nechá přejít varem. :-)
bubble 22. 6. 2007, 13:43
@Raffaelo Jó, ovesnou, tu mám taky ráda, dokonce i tu instantní Expres od Emca s meruňkama, zkus ji........ A co se týče té nutriční hodnoty, tak tam jde spíše o ten proces "instantnění" (nevím, jak bych to nazvala). Třeba některé kaše nejsou předvařené, je to vlastně jen mouka a tím zalitím horkou vodou se to dodělá, ale jiné jsou předem uvařené a pak usušené, tam už to většinou s obsahem přirozených vitamínů atd. není tak slavné. Ale u této konkrétní špaldové kaše nevím, neznám výrobní postup. Každopádně je fajn, že ti chutná a u snídaně je ta rychlost přípravy podstatná. Jo a ta rýžovka - zkus uvařit rýži ve vodě, až bude měkká, pak slít vodu a nahradit ji mlékem, prohřát a pak rozmixovat (já mám zase šílené vzpomínky na školku, kde byly v rýžovce prapodivné kousky). Máslíčko, osladit a je to! :-)
Raffaelo 22. 6. 2007, 16:47
@bubble Jíťo, tu ovesnou od Emca jsem si kupovala hned na začátku, když jsem takhle začla snídat, ale i když se nezdá, tak pro mě je celkem sladká, já si proto raději vařím tu s těma klíčkama a dám si tam jenom malinko medu a někdy ani to ne :-$ Aha, no tím "instatněním" to asi bude nejspíš.. Jinak ta špaldová kaše co si dělám já, tak se míchá s teplým mlékem do požadované konstitence. Na tu rýžovku se chystám, jenom nevím jestli s tím uspěji u taťky, ten je omáčkovej, masovej a knedlíkovej :-S
bubble 22. 6. 2007, 17:44
@Raffaelo No tak to já bych se taťkovi s tím nesměla ani přiblížit! :-P

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie