POUŤOVÉ KOLÁČE = asi 12 ks - na žádost paní Áji ID143708

Potřebné ingredience
Těsto: 1 kg polohrubé výběrové mouky, 20 dkg másla, 20 dkg cukru, 4-5 dkg kvasnic, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, trochu mléka, špetka soli
Tvaroh: 2 kg tvarohu (nejlépe kostky), 40 dkg cukru, 6 vajec + 3 bílky (které zbyly z těsta), 3 šlehačky (33%), 2 vanilkové cukry, trochu rumu (dle chuti)
Dále : Povidla, Hrozinky (ty malé, aby na koláči vypadaly hezky a nenápadně) = můžeme den předem namočit do rumu, Mandle (loupané-krájené)
Na polití po upečení: 3 kysané smetany, 1 šlehačka, 2 vanilkové cukry
Postup přípravy
Mezi tím si připravíme TVAROH na pomazání: Do mísy dáme tvaroh, cukr, žloutky + ušlehaný sníh z bílků, šlehačky a vanilkové cukry. Vše vyšleháme ručním šlehačem do hladka.
Dále si můžeme připravit smetanu na polití koláčů po upečení: smícháme kysané smetany, šlehačku a vanilkové cukry. A povidla: Povidla jednoduše naředíme rumem dle chuti (ale aby nebyly moc řídké :-D ).
Než vykyne těsto tak si připravíme z pečícího papíru podložky pod koláče (asi 12 ks). Já si prostě obkreslím na pečící papír mělký talíř a vystřihnu. Při vystřihování si tam nechávám takové ouško (viz foto) pomocí kterého můžu koláč snadno stáhnout na plech a po upečení i horký z plechu.
Tak, je vykynuto, vše připraveno a jde se na to: Na připravené papíry si rozdělíme vykynuté těsto (1ks/cca 17dkg). Z těsta uděláme bochánky a necháme ještě chvilku kynout. Poté vyválíme do kulata přímo na papír. Prsty vymačkáme (malé) okrajky, které potřeme mašlovačkou rozšlehaným žloutkem. Takto si připravíme všechny papíry, aby se nám pak lépe rozděloval tvaroh. Doprostřed (mezi okrajky) dáme tvaroh a nožem hezky rozetřeme, aby nám právě zůstaly hezky vidět okrajky (které drží tvaroh tam kde má být :-) )
Takto připravený koláč zdobíme povidly (já pomocí kouzelnice od Tupperware - jde to s ní bezvadně) dle fantazie (a té se meze opravdu nekladou). Posypeme hrozinkami a mandlemi a dáme péct. Po upečení, ještě horký koláč polijeme připravenou smetanou, kterou hezky rozetřeme. Před podáváním ještě pocukrujeme a můžeme i ozdobit ušlehanou smetanou.
Toto jsou typické koláče z Domažlicka, ale nejsou to Chodské koláče. Tyhle jsou mnohem lepší!!! Když se fakt povedou, tak se úplně rozplývají na jazyce. U nás se po nich vždy jen zapráší! :-)
Takže přeji ať se povedou a dobrou chuť!!!
Budu se těšit, že pošlete fotečky, jak se podařily! :-)

připravené k pečení + jeden už načatý (1. vždycky musíme hned sníst :-D )

s traktorem pro Vašíka - ten dělám každý rok a každý rok se na něj strašně těší :-)

pro inspiraci

***

***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



























































































