Kapučínový dort - velmi lahodnýýýý
Potřebné ingredience
Čokoládová vrstva:
150 ml smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády
30 ml likéru
Korpus:
210 g hladké mouky
120 g másla
35 g cukru
špetku muškátového oříšku
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu
75 g cukru + sáček van. cukru
30 g kukuřičného škrobu (maizeny)
lžíce rumu
10 g instantní kávy (2 lžíce)
2 velká vejce
Poleva:
180 g husté zakysané smetany
30 g cukru
Postup přípravy
Čokoládová vrstva: 200 ml smetany ke šlehání, 250 g hořké čokolády, 50 ml likéru
Korpus: 280 g hladké mouky, 170 g másla, 50 g cukru, špetku muškátového oříšku
Tvarohová náplň: 750 g tvarohu, 100 g cukru + 2 sáčky van. cukru, 40 g kukuřičného škrobu (maizeny), 2 lžíce rumu 15 g instantní kávy (3 lžíce), 3 velká vejce
Poleva: 240 g husté zakysané smetany, 40 g cukru
Nejprve si připravíme čoko vrstvu svařením smetany s čokoládou. Po odstavení přilijeme likér (použila jsem
Barbero) a dáme do lednice.
Z mouky, másla, cukru a muškátového oříšku připravíme těsto, které pak dáme do máslem vymazané formy a prsty upěchujeme na okraje a dno. Bezvadně se dá uhladit obrácenou lžící. Na takto připravený korpus nalijeme čoko hmotu a dáme na chvilku do mražáku, aby nám vše ztuhlo a na čokoládu se mohla dát tvarohová náplň. Tu připravíme rozpuštěním kávy v troše vody nebo rumu. Přidáme ostatní suroviny a nakonec lehce zašleháme vejce. Náplň dáme do formy a dáme péct na 170 stupňů, v horkovzdušné na 150 stupňů na hodinu.
Po hodině vytáhneme z trouby a na dortík nalijeme polevu ze zakysané smetany smíchané s cukrem.
Vše se dá ještě na 10 minut do trouby dopéct a je hotovo.
Dortík se musí nechat vychladit, min. tři - čtyři hodiny. Ale chlazení přes noc je samozřejmě nej....
Dortík je velmi jedlý. Pro milovníky dezertíku ke kafíčku je jako dělaný.... a hlavně není vůbec náročný, jak by se mohlo zdát. Chuťový výsledek mnohonásobně převyšuje přípravu. Rozhodně je to kousek na ohromení návštěvy, či tchýně.....
čoko hmota připravená do lednice... tentokrát jsem měla hmotu z hořké čokolády a ledových kaštanů, prže ani jednoho nebylo dost
upěchované těsto ve formě
nalitá čoko hmota a šup s tím do mražáku
tady už i s tvarohovou náplní, nachystaný na pečení
upečený, s mlsnými prstíky jako bonus, jen nakrojit
první vzorek pro nej nedočkavce
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé