(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Šípkový sirup s rakytníkem - vitamínová bomba
Potřebné ingredience
3 litry vody, 300g šípků, 100g plodů rakytníku, hrst máty, hrst meduňky, 2kg cukru, 10g kyseliny citronové
Postup přípravy
Vodu společně se šípky, rakytníkem a bylinkami povařte. Vařím 5 minut a odstavím. Déle ne, at se neztrácejí vitamíny. Tohle jsem nechala přes noc odstát a druhý den slila přes plátýnko. Druhý den přidáme cukr a kyselinu citronovou a opět zahřejeme, až se cukr rozpustí. Pozor - nevařit! Vzniklý sirup, který výborně chutná, slijte do PET lahví a uchovávat nejlépe v chladu. Láhve se sirupem, které otevřu až později, jsem zamrazila. Sirup, který užívám, uchovávám v lednici. Sirup se podává v čaji nebo zředěný s vodou.
Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C, karotenu a vitaminu E. Rakytník stejně jako šípky, trhejte nejlépe v měs. září-říjen.
Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C, karotenu a vitaminu E. Rakytník stejně jako šípky, trhejte nejlépe v měs. září-říjen.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
18. 9. 2011, 22:10
Taky mám rakytník už několik let a tak to zkusím.Já jsem ho koupila na podzimních zahrádkářských trzích a roste jako z vody,mám samčí i samičí keř
fialinka
(upraveno)
18. 9. 2011, 20:37
můžu se zeptat kde seženu rakytník dá se někde koupit
ivuska93
(upraveno)
1. 12. 2011, 22:07
@fialinka
já myslím, že rakytník koupíte v zahradnictví. já na plody chodím do přírody. kousek od nás roste volně kousek u řeky. ale už to jsou docela staré keře, tak nevím, jak dlouho ještě budou.....
leeloo2
(upraveno)
18. 9. 2011, 20:23
Dobrý večer, akorát ho piju a je to VYNIKAJÍCÍ !!! Jen si tam ještě kápnu citron. Moc děkuji za super zdravý receptík a taky za objevení Rakytníku....manža se ptal radši tří lidí, zda to co jsem donesla domu je určitě ono . Aby se neotrávil Markéta
petra3005
(upraveno)
11. 9. 2011, 14:25
Dobrý den, narazila jsem na váš recept a vypadá moc slibně, ale mám jeden dotaz. Ty šípky a ostatní přísady - myšleno sušené? Nikdy jsem nic nevyráběla, tak vůbec nemám šajnu.Díky. Petra
ivuska93
(upraveno)
1. 12. 2011, 22:06
@petra3005
určitě čerstvé přísady
leeloo2
(upraveno)
18. 9. 2011, 20:24
@petra3005
já jsem je dávala čerstvé.
Jitule64
(upraveno)
2. 8. 2011, 7:57
Rakytník jsme letos nasadili a roste jako blázen. Receptík ukládám a až budeme mít plody, tak tutáč udělám! Moc díky!
mumlina
(upraveno)
10. 10. 2010, 12:29
Zdravím Ivu, já taky mám ráda různé lektvary z bylinek a sama je ráda chystám,použila jsem Váš recept a trochu ho skloubila s radou Pavla Váni jak udělat sirup z šípku. Je to je trochu přeházené,ale skoro totéž. Vzala jsem potřebné množství šípku i rakytník /gramáž dle Vás/,rozdrtila v mixéru a nechala do rána louhovat ve vodě-3 litry. Ráno jsem přivedla k varu/Nevařila/ a poté nechala 20 minu odstát. Pak jsem přecedila přes plínu a přidala kys.citr.+0,5 kg hroznového cukru /sladí víc,tak toto množství stačilo/ a míchala až se cukr rozpustil. Dle Vás dala do pet lahviček a zamrazila. Výborný nápad, děkuji Vám za inspiraci SUPER
saporka
(upraveno)
2. 8. 2010, 21:46
Tak tuto šťávu určitě na podzim také udělám. koukám, že jste přes bylinky. Já jsem taky takový blázen a dokonce si i bylinky suším. SUPER RECEPT !!! Zdeňka
Ilonáček
(upraveno)
9. 10. 2009, 20:27
Sofiny
(upraveno)
7. 10. 2009, 14:57
Super, vyzkouším, zní to fakt skvěle, snad jen že když se dávají potraviny do mrazáku, tak ztrácejí vitamíny, jsou spáleny tím mrazem.. Něco vymyslím.. Díky Eva
ivuska93
(upraveno)
7. 10. 2009, 19:15
@Sofiny
taky jsme nad tím uvažovala, ale kamarádka říkala, že s mrazákem je nejspokojenější, ptž jí skladováním ve sklepě zkyslo.