Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Šípkový sirup s rakytníkem - vitamínová bomba

0.0
Šípkový sirup s rakytníkem - vitamínová bomba

Potřebné ingredience

3 litry vody, 300g šípků, 100g plodů rakytníku, hrst máty, hrst meduňky, 2kg cukru, 10g kyseliny citronové

Postup přípravy

Vodu společně se šípky, rakytníkem a bylinkami povařte. Vařím 5 minut a odstavím. Déle ne, at se neztrácejí vitamíny. Tohle jsem nechala přes noc odstát a druhý den slila přes plátýnko. Druhý den přidáme cukr a kyselinu citronovou a opět zahřejeme, až se cukr rozpustí. Pozor - nevařit! Vzniklý sirup, který výborně chutná, slijte do PET lahví a uchovávat nejlépe v chladu. Láhve se sirupem, které otevřu až později, jsem zamrazila. Sirup, který užívám, uchovávám v lednici. Sirup se podává v čaji nebo zředěný s vodou.

Rakytník je obrovským zdrojem vitamínu C, karotenu a vitaminu E. Rakytník stejně jako šípky, trhejte nejlépe v měs. září-říjen.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 18. 9. 2011, 22:10
(Y)Taky mám rakytník už několik let a tak to zkusím.Já jsem ho koupila na podzimních zahrádkářských trzích a roste jako z vody,mám samčí i samičí keř :-)
fialinka 18. 9. 2011, 20:37
můžu se zeptat kde seženu rakytník dá se někde koupit ,-) ,-)
ivuska93 1. 12. 2011, 22:07
@fialinka já myslím, že rakytník koupíte v zahradnictví. já na plody chodím do přírody. kousek od nás roste volně kousek u řeky. ale už to jsou docela staré keře, tak nevím, jak dlouho ještě budou.....
leeloo2 18. 9. 2011, 20:23
Dobrý večer, akorát ho piju a je to VYNIKAJÍCÍ !!! (clamp) Jen si tam ještě kápnu citron. Moc děkuji za super zdravý receptík a taky za objevení Rakytníku....manža se ptal radši tří lidí, zda to co jsem donesla domu je určitě ono :-D . Aby se neotrávil ,-) Markéta
petra3005 11. 9. 2011, 14:25
Dobrý den, narazila jsem na váš recept a vypadá moc slibně, ale mám jeden dotaz. Ty šípky a ostatní přísady - myšleno sušené? Nikdy jsem nic nevyráběla, tak vůbec nemám šajnu.Díky. Petra
ivuska93 1. 12. 2011, 22:06
@petra3005 určitě čerstvé přísady
leeloo2 18. 9. 2011, 20:24
@petra3005 já jsem je dávala čerstvé. :-)
Jitule64 2. 8. 2011, 7:57
Rakytník jsme letos nasadili a roste jako blázen. :-) Receptík ukládám a až budeme mít plody, tak tutáč udělám! Moc díky! (L)
mumlina 10. 10. 2010, 12:29
Zdravím Ivu, já taky mám ráda různé lektvary z bylinek a sama je ráda chystám,použila jsem Váš recept a trochu ho skloubila s radou Pavla Váni jak udělat sirup z šípku. Je to je trochu přeházené,ale skoro totéž. Vzala jsem potřebné množství šípku i rakytník /gramáž dle Vás/,rozdrtila v mixéru a nechala do rána louhovat ve vodě-3 litry. Ráno jsem přivedla k varu/Nevařila/ a poté nechala 20 minu odstát. Pak jsem přecedila přes plínu a přidala kys.citr.+0,5 kg hroznového cukru /sladí víc,tak toto množství stačilo/ a míchala až se cukr rozpustil. Dle Vás dala do pet lahviček a zamrazila. Výborný nápad, děkuji Vám za inspiraci SUPER (Y) (clamp)
saporka 2. 8. 2010, 21:46
Tak tuto šťávu určitě na podzim také udělám. koukám, že jste přes bylinky. Já jsem taky takový blázen (smich) a dokonce si i bylinky suším. SUPER RECEPT !!! (Y) (Y) Zdeňka
Ilonáček 9. 10. 2009, 20:27
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Sofiny 7. 10. 2009, 14:57
Super, vyzkouším, zní to fakt skvěle, snad jen že když se dávají potraviny do mrazáku, tak ztrácejí vitamíny, jsou spáleny tím mrazem.. Něco vymyslím.. Díky (Y) (clamp) (B) Eva
ivuska93 7. 10. 2009, 19:15
@Sofiny taky jsme nad tím uvažovala, ale kamarádka říkala, že s mrazákem je nejspokojenější, ptž jí skladováním ve sklepě zkyslo.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie