(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Domácí jitrnice
Potřebné ingredience
1,5kg masa z hlavy, bůčku a laloku, 0,9kg plic, sleziny a jater, 0,25 kg jater, 65 dkg soli 0,5 polévkové lžíce mletého pepře, nového koření, majoránky, 1/4 kávové lžičky mletého zázvoru, 4 velké oloupané stroužky česneku, cca 2l vývaru, 15 m střev
Postup přípravy
maso uvaříme, já vařím zvlášť i vnitřnosti - někdo ne. Kolébkou maso rozmělníme, smícháme s rozmělněnými vnitřnostmi, přidáme koření, utřený česnek. Dobře propraná a očištěná střívka nastříháme na cca 25 cm dlouhé kousky a plníme touto masovou směsí.
Osobně nedávám žádnou žemlovou buchtu na zjemnění...na jedné straně si ulehčím práci zauzlováním střívka, naplněnou jitrnici zašpejluji.
Ve zbytku vývaru jitrnice zahřejeme v teplotě 85 - 90°po dobu asi 10 minut - jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Nesmí se vařit - popraskaly by...
Osobně nedávám žádnou žemlovou buchtu na zjemnění...na jedné straně si ulehčím práci zauzlováním střívka, naplněnou jitrnici zašpejluji.
Ve zbytku vývaru jitrnice zahřejeme v teplotě 85 - 90°po dobu asi 10 minut - jakmile jitrnice vyplavou na hladinu, jsou hotové. Nesmí se vařit - popraskaly by...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pavcca1
(upraveno)
8. 11. 2009, 21:30
Vypadají krásně,ale tolik soli?To snad musí být chyba ani o zabíjačce když se dělá jitrnic daleko víc tam tolik soli nedáváme.
Snezenkakyticka
(upraveno)
8. 11. 2009, 22:01
@pavcca1
Pájo, není...
calexaci
(upraveno)
8. 11. 2009, 21:00
jéé konečně něco normálního . Já je sem na MMB chtěla dát taky . .Tak příští rok at to není dvakráát
Snezenkakyticka
(upraveno)
24. 9. 2009, 6:23
zdeni, sůl je správně ) na 2,65 kg masa 65 deka soli není tak moc..., někdo přidává daleko víc...cibulka se sem taky nedává... mám dojem, že ta patří do taliánů, ne? )ale proti gustu žádný dešputát...
Rejža
(upraveno)
23. 9. 2009, 20:57
jitrničky se zelím a s bramborem
NKA
(upraveno)
23. 9. 2009, 20:46
Lenka,takéto som nejedla,tu sa dáva uvarená ryža,mäso melieme uvarene.Mňa to čaká o týždeň,bude zabíjačka,abysom chystala ,a potom si dáme aj .
aero-orion
(upraveno)
23. 9. 2009, 20:50
@NKA
A cibulka mi tam chybí.. u nás se dávají kroupy mnam.
Marcela 1980
(upraveno)
23. 9. 2009, 22:55
@aero-orion
u nas se davaji kroupy jen do jelit (s krvi)
aero-orion
(upraveno)
23. 9. 2009, 20:45
Leni ta sůl... mi tam nějak nejede.Nespletla jste se???To budou slanečci né jitrnice???