(recept
si oblíbilo 40 návštěvníků)
Vařená švestková povidla bez míchání
Potřebné ingredience
2,5 kg švestek, 0,5 kg cukru, 1 dcl octa
Postup přípravy
Vypeckované švestky v hrnci zasypeme cukrem, a octem a necháme 24 hod odležet (lépe pouští šťávu).
Vaříme BEZ MÍCHÁNÍ !!!!!!!!!!!!!!! ( mícháním se způsobuje stříkání a připečení). Po dosažení požadované konzistence dle chuti, rozmixujeme ponorným mixérem a horké plníme do sklenic.
Opravdu ale nemíchat, máte pak hrnec čistý, pouze opláchnout.
Můžeme tak připravit i povidla hrušková na frgále...
Vaříme BEZ MÍCHÁNÍ !!!!!!!!!!!!!!! ( mícháním se způsobuje stříkání a připečení). Po dosažení požadované konzistence dle chuti, rozmixujeme ponorným mixérem a horké plníme do sklenic.
Opravdu ale nemíchat, máte pak hrnec čistý, pouze opláchnout.
Můžeme tak připravit i povidla hrušková na frgále...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

marcelka1976
(upraveno)
21. 9. 2016, 5:35






nahlásit
michelka69
(upraveno)
21. 9. 2016, 7:21
@marcelka1976
To se umícháte
míchají se až po rozmixováni, když jsou potřeba hustší
když je dáváte vařit, fakt na ně vůbec nesahejte, jen pěkně vařte - mají dost šťávy - dělám takhle roky a nikdy připálené nebyly a jsou to nejlepší povidla na světě
jen ještě na konec přidávám půl lžičky skořice





nahlásit

krišon
(upraveno)
15. 9. 2016, 6:10
Připravuji takto už někoik let k naprosté spokojenosti



nahlásit

LuciferkaR
(upraveno)
14. 9. 2016, 13:27
Dobrý den, dnes jsem zkusila Váš recept na povidla a opravdu výborný, přesně jak jste psala, bez míchání a nepřipálí se
. Moc děkuji za Váš recept i rady, oddedneška nebudu dělat jiný
mějte se krásně
Lucie




nahlásit
Lenpod
(upraveno)
30. 10. 2016, 12:49
@LuciferkaR
Jsem ráda, že se vše vydařilo, tak jak má a že chutná. Domácí příprava je vždy obohacena o nás samotné - o lásku, se kterou jídlo připravujeme i lásku, kterou cítíme k těm, kterým jej pak servírujeme
. Děkuji moc za přání, i Vám přeji krásné dny a spokojené strávníky
.


nahlásit
makaja
(upraveno)
12. 8. 2016, 13:11
Lenko, dobrý den. Chystám se dělat povidla podle vašeho receptu
. Necháváte, prosím vás, odležet při pokojové teplotě nebo dáváte do chladu ( do ledničky). moc děkuji za info. Díky Martina

nahlásit
Lenpod
(upraveno)
2. 10. 2016, 13:58
@makaja
Marti,omlouvám se za opožděnou odpověď. Švestky odležet do lednice nedávám. Klidně při pokojové teplotě (ale JEN těch 24 hod.,jinak by začaly plesnivět) nebo do chladnější místnosti (ale také jen na 24 hod.).Ať se vydaří a chutnají
.



nahlásit
ronin
(upraveno)
30. 8. 2015, 14:12
Lenko,zdravím a činím dotaz:chtěla bych vyzkoušet Váš recept na vařená švestková povidla a protože jsem ještě nikdy nic takového nedělala,prosím o upřesnění,v jak velkém hrnci dávku 2,5 kg švestek vařit a na jaký stupeň teploty.Děkuji za odpověd.Majka

nahlásit
Lenpod
(upraveno)
30. 8. 2015, 16:08
@ronin
Dobrý den, Majko. 1 dávku vařím v 5l hrnci a pozvolna (předpokládám, že z 6 stupňů vařívám na 4 nebo 3). Prostě, aby se celá směs rovnoměrně ohřívala a probublávala. Ať se vydaří
.

nahlásit

andrejka12
(upraveno)
30. 8. 2015, 13:30
Prosím vás poradíte mi, zda vaříte švestky v odkrytém nebo zakrytém hrnci? Děkuji!!

nahlásit
Lenpod
(upraveno)
30. 8. 2015, 16:03
@andrejka12
Andrejko, nejdříve zvolna vařím pod pokličkou, aby se švestky co nejvíce rozvařily a pustily šťávu. Když mám pocit, že je puštěné šťávy dost, odekryji pokličku a nechám při vaření odpařovat. Ať se vydaří
.

nahlásit
MilBo
(upraveno)
3. 9. 2012, 11:23
Povidla podle Vás vařím už potřetí, mám tři druhy švestek a dozrávají letos pěkně postupně
Peču je v troubě v obřím hrnci, tak kolem 3 hodin a jsou krásně hustá, jako kupovaná, ale chutově se to nedá srovnat. Když to nandám do sklenic, navrch dám lžíci rumu, dělala to tak babička. Už nesterelizuji a nikdy se nezkazí...

nahlásit

ivajakub
(upraveno)
26. 8. 2012, 19:55









nahlásit

stanickast
(upraveno)
26. 8. 2012, 9:26
Dobry den,moc děkuji za suprový receptik.Mužu jen doporučit
Vařila jsem 3hodky a povidla měla konzistenci tak jak v obchodě a chutově moc dobry
jsme se všichni oblizovaly
akorat
se zdaly málo sladké
Už jiný recept zkoušet nebudu a uložuji na příště
Stána p.s.přidala jsem 3xcelou skořici+ 4hřebičky +kakao mnam










nahlásit

E.Evulenka
(upraveno)
2. 8. 2012, 7:57
Báječný recept-zrovna takový hledám. Chtěla jsem se jenom zeptat, jestli se musí každá dávka vařit ve zvlášt hrnci, nebo můžu ve větším vařit najednou ze dvou dávek /tj 6kg švestek/.

nahlásit
Lenpod
(upraveno)
30. 8. 2015, 16:13
@E.Evulenka
Já mám zkušenost s vařením pouze s 2,5 kg švestek v 5-ti litrovém hrnci (průměr dna 24 cm a výška cca 14cm). Pro dobré provaření je lepší mít širší základnu a menší výšku.

nahlásit
Jsouk
(upraveno)
1. 8. 2012, 15:57
Já dělám takto jablečná povidla už léta ,nedávají se sterilizovat a vůbec se nekazí. Až bude levné hlávkové zelí zkuste tento recept:10 kg zelí nastrouhat ,přidat 2 polévkové lžíce kmínu,6 velkých cibulí,1 Deko, 2čaj.lžičky pyrosiřičitanu draselné- ho a zalít: svařit 3 litry vody ,1 litr octa,8 dkg soli a asi 35 cukerínů- vychladit. Vše spojit a 24 hodin nechat uležet -plnit do sklenic a NESTERILIZOVAT!!!!! Je výborné.


nahlásit
Peťulam
(upraveno)
1. 8. 2012, 14:44
super, opravdu to funguje
, jen mi chyběla přibližná doba vaření, tak jsem to tam nechala kolem 2,5 hodiny a je to krásně hustý
. Ještě by mě zajímalo, jestli se to pak musí zavařit nebo ne? Nezavařovala jsem, tak snad to není nutný a nebude se to kazit
. Každopádně dopoučuju vyzkoušet







nahlásit

mopika
(upraveno)
8. 9. 2011, 17:41
Dnes jsem poprvé povidla zkoušela a nevím, jak se povedla. Zdá se mi, že je mám spíš jako marmeládu, málo hustá. Měla jsem hodně šťavnaté švestky. Vařila jsem dávku z´1,25 kg švestek 1,5 h. Možná to chtělo ještě delší dobu. Příště budu vařit déle a budou určitě ještě lepší. Nepřipalovala se mi tedy vůbec
.

nahlásit
Lenpod
(upraveno)
9. 9. 2011, 13:18
@mopika
Jsem ráda, že jste se do povidel také pustila
.I rozmixovaná a málo hustá povidla můžete ještě přihříváním zahustit.
Hustotu ovlivňuje: * Záleží zda-li jsou 24 hod. odstátá, lépe pouští šťávu a ta se rychleji odpařuje, * také, jak píšete - na šťavnatosti švestek, * příkonu tepla, * a letos jsem si vyzkoušela, že hrnec dělá také rozdíl (vařila jsem ze 2 dávek ve 2 hrncích - zapínala jsem je současně a příkon tepla byl také stejný, přesto v jednom hrnci byly švestky o půl hodiny dříve
. Mám radost, že se nic nepřipeklo




nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
21. 9. 2009, 22:44








nahlásit
Lenpod
(upraveno)
14. 9. 2011, 14:28
@Ilonáček
Stejným způsobem jsem dělala i hrušková se slupkou a ještě dnes si pochutnáváme...
nahlásit