Zobrazit přihlášovací formulář

Vážení návštěvníci,
reagovat na příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé. Vyplňte krátký registrační formulář a staňte se naším členem.
Jste-li již u nás zaregistrovaní, přihlašte se prosím.

Těšíme se na vás.

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Nadůroda švestek

0.0
Nadůroda švestek

Potřebné ingredience

*

Postup přípravy

OBRÁCENÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:
200 g Hery, 2 vejce, 220 g cukru krupice, kůra z 1 citronu, 330 g hladké mouky,
2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 150 ml mléka, 5 lžic másla, 120 g třtinového cukru, švestky
Postup:
Švestky rozpůlíme. Na plech (30 x 40 cm) dáme máslo a necháme ho v zapnuté troubě rozpustit. Do misky dáme Heru, vejce, cukr a kůru. Všechno společně pořádně vyšleháme do světlé pěny. Plech vyndáme z trouby, postupným nakláněním na všechny strany necháme máslo roztéct po celé ploše. Pak dno rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Na cukr naskládáme švestky řeznou stranou dolů těsně vedle sebe. Do ušlehané hmoty vešleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí střídavě s mlékem. Je-li těsto příliš husté, můžeme trochu mléka přidat. Těsto vyklopíme na švestky a opatrně, abychom švestkami neposunovali, na ně těsto rovnoměrně rozetřeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C
a pečeme asi 30 minut, zkoušíme špejlí. Po vytažení z trouby necháme koláč 10 minut chladnout. Pak ho překlopíme na rovnou podložku a necháme vychladnout úplně.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVOU ČEPICÍ

Ingredience:
4 žloutky + 4 bílky ušlehané v sníh, 150 g tuku Hera, 150 g cukru, 330g hrubé mouky,
1 pr. do pečiva, 1 vanil. cukr, cca 180 ml mléka
švestky nebo jiné ovoce
Postup:
Žloutky, cukr a tuk ušleháme do pěny, pak přidáme mouku s kypřícím práškem a méko
a uděláme těsto, které vlijemem na omaštěný a moukou vysypaný plech, poklademe ovoce
a dáme do trouby zapéct.
Pečeme při 160 oC asi 40 minut.
Pak na to nandáme čepici z ušlehaných bílků, které jsme osladili 2 lžícemi cukru
a vanilkovým cukrem a ještě z vrchu na plechu lehce zaprášíme cukrem.
Dopečeme asi 15 minut.

KŘUPAVÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:
200 g švestek, 140 g másla, 140 g krupicového cukru, 2 velká vejce,
1 lžička vanilkové esence, 140 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva,
1 lžíce mléka
Na ozdobu:
šťáva z 1 citronu, 100 g krupicového cukru, 25 g kostkového cukru, nahrubo rozdrceného
Příprava:
1. Začněte švestkami Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.
2. V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek
a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).
3. Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte
a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citrónové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.
Zkuste jiné ovoce!
Jedinou podmínkou je, aby bylo pevnější – zaručeně lahodnou volbou jsou třeba blumy, meruňky nebo (nepřezrálé) broskve.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S KOKOSOVÝM KRÉMEM
Postup:
Smícháme 150 g tvarohu, 75 g moučkového cukru, 6 lžic mléka, 6 lžic oleje, 1 van. cukr. Postupně přidáváme 300 g polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Těsto rozválíme na pekáč, poklademe půlenými švestkami a potřeme kokosovým krémem. Utřeme 4 žloutky
s 100 g moučkového cukru, 250 g zakysané smetany a 100 g kokosu.
Pečeme v předem vyhřáté troubě.

ŠVESTKOVÉ ŠÁTEČKY
Ingredience:
300 g polohrubé mouky, 150 g ml. cukru, 150 g tuku, 1 žloutek, 1 lžička citrón. šťávy,
špetka soli.
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme uležet. Vyválíme na 3 mm, nakrájíme čtverečky, na každý dáme vypeckovanou švestku naplněnou směsí ml. ořechů, marmelády a rumu.
Rohy nahoře spojíme. Upečeme a teplé pocukrujeme.

STROUHANÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 250 g másla, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 a půl lžičky prášku do pečiva.
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, moučkovým
cukrem, vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, změklé máslo a vypracujeme těsto. Polovinu vyválíme na vymazaný plech, polovinu dáme do chladničky. Na těsto poklademe nakrájené švestky a zakryjeme nastrouhaným těstem z chladničky. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Vyjmeme z trouby, potřeme sněhem ze 4 bílků, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 lžíce škrobové moučky. V troubě ještě asi 10 minut zapečeme. Vychladlý moučník pocákáme čokoládou.

MAKOVEC S KOMPOTOVANÝMI ŠVESTKAMI
Ingredience:
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 100 g mletého máku,
1/4 litru mléka, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 1/2 prášku do pečiva.
Postup:
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a metlou rozšleháme.
Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe okapanými půlenými švestkami z kompotu. Pečeme při 170 °C asi 40 minut.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
2 dl polohrubé mouky, 2 dl hrubé mouky, 2 dl pískového cukru, 1 dl oleje, 2 dl kyselého mléka (smetany), 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva.
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady (těsto je podobné krupicové kaši), rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme hustě drobenkou a ihned pečeme v předehřáté troubě.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ Z DVOJÍHO TĚSTA S KRÉMEM
Křehké těsto:
110 g mouky, 1 vejce, 40 g cukru, 40 g másla, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Piškotové těsto:
2 vejce, 75 g mouky, 75 g cukru, 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
2 kelímky kyselé smetany, 5 vajec, 100 g cukru, 100 g mouky, 50 g rozpuštěného másla,
2-3 kapky mandlového aroma, 2 kelímky šlehačky
Drobenka:
120 g mouky, 25 g mletých mandlí, 75 g cukru, 1 lžička skořice, nebo podle chuti více
1 kg švestek
marmeláda na potření
Příprava:
Připravíme si křehké těsto tím, že smícháme všechny ingredience.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno namačkáme těsto. Propíchneme několikrát vidličkou.
Pečeme asi 10 minut při 175-180°C.
Mezitím si připravíme piškotové těsto. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku a prášek do pečiva.
Do bílků přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Lehce vmícháme do vaječného těsta.
Mezitím se nám křehké těsto trochu upeklo. Toto potřeme trochou marmelády podle chuti, je jedno jakou. Nalijeme piškotové těsto a pečeme při stejné teplotě ještě asi 20 minut.
Na krém rozšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu. Zasypeme moukou, přidáme máslo a lehce našlehanou šlehačku.
Na upečené těsto naskládáme vypeckované švestky, těsně vedle sebe. Zalijeme krémem a pečeme ještě asi 15 minut. Po 15 minutách posypeme připravenou drobenkou a pečeme ještě asi 30-40 minut.
Koláč je trochu pracný, ale výborný. Místo švestek se může dát i rebarbora.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lejčas 19. 9. 2009, 20:38
Dělala jsem Švestkový koláč z dvojího těsta s krémem. Výborné (Y) trošku pracnější, ale chuť stojí za to. Dělala jsem místo do dortové formy na menší plech a tak jsem dělala asi zhruba z dávky a půl.
IVA 75 17. 9. 2009, 8:25
Mřížkový koláč se švestkami-lepší jsem nejedla POTŘEBNÉ PŘÍSADY na těsto:30dkg hladké mouky,sůl,12dkg cukru moučka,15dkg másla/tuku/,1žloutek+1 vejce náplň:75dkg švestek,smícháme 5dkg cukru moučka,1 lžičku mleté skořice,5dkg mletých ořechů POSTUP PŘÍPRAVY zpracujeme těsto,které necháme 1/2hod.odpočívat,mezitím si vypeckujeme švestky,připravíme směs .Na mřížky si odložíme asi 1/3 těsta.Do malé kulaté formy vyválíme těsto ,poklademe švestkami a posypeme směsí a překryjeme mřížkami-ty potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. ************************************************************** Švestkové koláčky POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 kg švestek 500 g hladké mouky 70 g tuku (Hera, máslo) 2 vejce 70 g cukru + 1 kostka cukru 20 g droždí 250 ml mléka špetka soli Na drobenku: 60 g másla 60 g cukru krupice 60 g hrubé mou POSTUP PŘÍPRAVY Nejdříve si připravíme těsto a počítáme předem s tím, že bude asi hodinu kynout. Jde o klasické kynuté těsto, jehož příprava začíná kváskem. Mléko trochu zahřejeme (mělo by být vlahé), přidáme kostku cukru a rozdrobíme do něj droždí. Místo čerstvého droždí můžeme také použít přiměřené množství sušeného droždí. Počkáme, až droždí zvětší svůj objem a vyplave na povrch mléka. Zatím si rozpustíme tuk a necháme jej zchladnout. Odvážíme si mouku, cukr, přidáme jedno vejce a špetku soli. Jakmile je tuk vlahý, můžeme ho přidat k mouce, také přilijeme vzešlý kvásek. Vařečkou vypracujeme těsto - mělo by být hladké, lesklé a nemělo by se lepit k misce. Lehce ho na povrchu pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti. Zatím si odpeckujeme švestky a rozdělíme je na poloviny, vymažeme si tukem plechy na pečení koláčů a suroviny na drobenku rukama promneme, aby vznikla stejnorodá hmota. Jakmile těsto zvětší asi dvojnásobně svůj o
Ilonáček 16. 9. 2009, 12:58
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Staples 16. 9. 2009, 12:48
hmm, u nás už nikdo švestky nechce +o( Možná tak ještě zapéct s masem. Tak jdou do škopku :-) :-)
Jitule64 16. 9. 2009, 13:08
@Staples A zkoušela jste ta švestková povidla pro rozmlsané, které zde má jedna maminka? http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=56739 Jsou naprosto výborná a bez práce. (Y) (Y) (Y)
Staples 16. 9. 2009, 13:45
@Jitule64 povidla u nás moc nejedou *-) Ale vyzkoušet můžu. Ať není tolik slivovice ... (D)
Anna1234 16. 9. 2009, 13:52
@Staples Výborná je aj nutela ze švestek, do palaciniek, na parené buchty a pod.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie