Švestkový koláč s mákem (i bez)
Potřebné ingredience
42 g čerstcého droždí + 1,5 lžičky sušeného (nebo jen 50-60g čerstvého a nebo pytlík sušeného),
200 ml vlažného mléka,
100 g změklého másla,
100 g cukru,
600 g hl. mouky (nebo polohrubé),
špetka soli,
2 velká vejce,
Na obložení:
2 - 2,5 kg vypeckovaných švestek,
50 g cukru,
skořicový cukr,
mák (může být i ochucený),
1 - 2 lžíce másla (jak kdo má rád),
místo máku a másla lze použít drobenku - polohr. mouka,máslo,cukr - vše užmouláme
Postup přípravy
Po vykynutí vložíme na vál a rozválíme do velikosti plechu, který použijeme k upečení.
Plech vyložíme pečícím papírem, vložíme rozválené těsto a ještě jej prsty dotvarujeme k okrajům a uděláme lehce vyvýšený okraj. Poté klademe švestky, řeznou stanou vzhůru, jednu vedle druhé. Posypeme cukrem, poté skořicovým cukrem a dáme mák. Na něj v malých bobečcích klademe máslo a dáme péct.
Kdo nepoužije mák, použije drobenku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 30-40 min.
Po vyjmutí necháme koláč lehce vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť
Lze péct z polovičný dávky a tím je těsto tenčí...kdo má rád!
Vypeckované švestky, řezem vzhůru
Ocukrováno, mák a máslo
Pečeme na 180° 30 - 40 min.
Dobrou chuť
...a je opravdu výborný ...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé