(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci
Potřebné ingredience
hrášková polévka
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
100 g cibule
20 g česneku
40 g mouky
1,5 l mléka
100 g másla
sůl
bílý pepř
Postup přípravy
Jemná hrášková polévka se sýrovými měšci - 6 porcí
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut povaříme a poté přidáme hrášek a ještě 10 15 minut vaříme.
3. Polévku rozmixujeme (nebo propasírujeme přes jemný cedník) a dochutíme solí a pepřem.
sýrové měšce
200 g listového těsta
120 g sýru feta (typ balkánského sýru)
1 svazek bazalky
1 vajíčko
20 g sezamového semínka
pepř
1. Bazalku nasekáme a zamícháme ji společně s pepřem do nastrouhaného sýru feta.
2. Listové těsto rozválíme na cca 3 mm tenký plát, který nakrájíme na čtverečky o hraně 10 cm, okraje každého čtverečku potřeme rozmíchaným vajíčkem (aby se nám těsto k sobě dobře přilepilo při tvarování měšců).
3. Sýrovou směsí plníme listové čtverečky, ze kterých tvoříme měšce.
4. Hotové měšce potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Měšce podáváme k polévce jako pečivo nebo je vkládáme těsně před podáváním přímo do polévky (chutnají dobře i k vínu).
1. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a vše společně zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zalijeme mlékem.
2. 10 minut povaříme a poté přidáme hrášek a ještě 10 15 minut vaříme.
3. Polévku rozmixujeme (nebo propasírujeme přes jemný cedník) a dochutíme solí a pepřem.
sýrové měšce
200 g listového těsta
120 g sýru feta (typ balkánského sýru)
1 svazek bazalky
1 vajíčko
20 g sezamového semínka
pepř
1. Bazalku nasekáme a zamícháme ji společně s pepřem do nastrouhaného sýru feta.
2. Listové těsto rozválíme na cca 3 mm tenký plát, který nakrájíme na čtverečky o hraně 10 cm, okraje každého čtverečku potřeme rozmíchaným vajíčkem (aby se nám těsto k sobě dobře přilepilo při tvarování měšců).
3. Sýrovou směsí plníme listové čtverečky, ze kterých tvoříme měšce.
4. Hotové měšce potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Měšce podáváme k polévce jako pečivo nebo je vkládáme těsně před podáváním přímo do polévky (chutnají dobře i k vínu).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé