(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Hruškovo - smetanový koláč
Potřebné ingredience
1kg hrušek - oloupaných a rozpůlených, bez jadřinců
100g moučkovýho cukru + trochu na poprášení
500ml smetany ke šlehání
Na těsto:
250g hladké mouky
125g másla
1vejce + 2 žloutky
80g cukru krupice
Postup přípravy
Půlky hrušek nakrájet na tenké plátky, v míse je smíchat s cukrem, polovinou smetany a nechat přes noc v chladu odpočinout.
Mouku vysypat na vál, uprostřed udělat důlek a do něj vsypat cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Zpracovat na těsto, udělat bochánek a oddělit z něj třetinu. Zbývající 2 třetiny těsta rozválet dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložit kulatou dortovou formu tak, aby asi 2 centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypat plátky hrušek se smetanou.
Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára.Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.
Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláček zakružet tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Nakonec poprášit moučkovým cukrem. Jde podávat teplé i vychladlé!
Mouku vysypat na vál, uprostřed udělat důlek a do něj vsypat cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Zpracovat na těsto, udělat bochánek a oddělit z něj třetinu. Zbývající 2 třetiny těsta rozválet dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložit kulatou dortovou formu tak, aby asi 2 centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypat plátky hrušek se smetanou.
Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára.Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.
Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláček zakružet tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Nakonec poprášit moučkovým cukrem. Jde podávat teplé i vychladlé!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090312/14/b90088-1236863018.jpg)
Ilonáček
(upraveno)
25. 8. 2009, 16:16
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)