Farní řezy s čokoládou! zkuste :-)
Potřebné ingredience
NA TĚSTO:
50g másla, 150g cukru krupice, 4 lžíce mléka, 2 lžíce medu, 1 vejce, 450 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 200g čokoládové polevy, mouku na vál
NA NÁPLŇ:
500ml mléka, 2 lžíce hrubé mouky, 3 žloutky, 200g, másla, 200g moučkového cukru
Postup přípravy
V kastrole si rozpustíme máslo, přidáme cukr, mléko, med a vejce. Vše rozšleháme a zahříváme za stálého míchání při mírné teplotě asi 10 minut, dokud se nevytvoří pěna (nesmí vařit!). Poté necháme chladnout.
Mezitím si prosijem mouku a jedlou sodu , přidáme vlažnou medovou směs a zaděláme hladké těsto (pokud se lepí, podsypáváme hl. moukou).
POZOR, těsto opravdu strašně lepí, proto tohle dělám mixérem, protože to velmi usnadní práci. Používím na to metličky, ty zatočené. Na obrázku je těsto nahrubo umixované.
A tady těsto do hladka vypracované, už rukama :-)
Těsto si rozkrojíme na 4 stejně velké díly a zabalíme každý žvlášť do potravinářské folie. Necháme uležet min. 2 hodiny v lednici.
Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placky o velikostu plechu (cca 30x40cm) . Dáme do předehřáte trouby (190 stupňů)péct na plechu vyloženém pečícím papírem do zlatova. Po vychladnutí ztvrdnou.
Na náplň si v kastrole rozmícháme mléko, hrubou mouku a žloutky. Za stálého míchání zvolna vaříme, až směs zhoustne (jako hustá krupicová kaše). Necháme chladnout. Mezitím si utřeme máslo s cukrem do pěny a po lžicích do ní přidáváme zchladlou moučnou kaši a utřeme hladký krém.
Já používám metličky jako na obrázku :-) Krém si rozdělíme na 3 díly.
Na plech vyložený alobalem (zahrneme kus pod plech)položíme upečený plát těsta, potřeme jedním dílem krému a takto opakujeme.
Hotové řezy zatížíme druhým plechem a ohrneme alobal nahoru, aby okraje neokoraly. Proto jsem psala, že kus alobalu zahrneme pod první plech:-) Dáme do chladu do druhého dne. Teď v létě, je lepší do lednice, pokud nemáme opravdu chladný sklep.
Takto vypadají řezy druhý den :-) těsto krásně změklo.
Okrojíme okraje krásně do roviny a přelijeme rozehřátou čokoládou. Necháme ztuhnout.
Poté řezy nakrájíme nožem, který opakovaně náčíme v horké vodě (aby čokoláda nepraskala). No ne vždy se daří, obzvlášť při krájení zešikma. Maminky řezy jsou hoooodně náročné, ale musím říct, že když jsem je dělala poprvé, tak jsem řekla, už nikdy víc, jenže jsou tak dobré, že je peču pořád. Tak hurá do toho a dobrou chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé