(recept
si oblíbilo 50 návštěvníků)
Domácí marlenka
Potřebné ingredience
opravdu vynikající-
podle receptu
http://www.mamincinyrecepty.cz/moucniky-na-plechu-rezy/domaci-marlenka
TĚSTO: 250 g másla, 3 vejce, 300 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 100 ml mléka, 3 lžíce medu
KRÉM: 500 ml mléka, 6 lžic krupice, 2 lžíce krupicového cukru, 200 g másla, půl plechovky salka-(nevařeného)
DÁLE: 100 g mletých ořechů, rum
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen co se spojí s ostatním, hmota by měla být mírně teplá.
Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C).
Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy.
Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné po kouskách vešleháme změklé máslo a salko-NEVAŘENÉ.
Necháme uležet 1-3 dny, pak krájíme na řezy.
ze zkušenosti vím,že se dají jíst ihned:),jsou opravdu vynikající-dobrou chuť:).Kdo nechce dávat rum nemusí a já příště vyzkouším nahoru místo ořechů mandle:).
Těsto (je tekuté) rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C).
Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy.
Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: Z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné po kouskách vešleháme změklé máslo a salko-NEVAŘENÉ.
Necháme uležet 1-3 dny, pak krájíme na řezy.
ze zkušenosti vím,že se dají jíst ihned:),jsou opravdu vynikající-dobrou chuť:).Kdo nechce dávat rum nemusí a já příště vyzkouším nahoru místo ořechů mandle:).
.........
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
honina
(upraveno)
2. 2. 2012, 16:34
Taky děláme tyto a jsou vynikající Jak píšete dají se jíst hned. Rumem neprokapávám aby mi to nekazilo medovou chuť a často dávám místo udaného krému ,krém z karamelového salka a másla a chutnají také výborně
marinne
(upraveno)
9. 1. 2012, 18:01
Zatím nejoblíbenější moučník, který jsem kdy pekla Moc děkuji za recept
kyselinka
(upraveno)
27. 3. 2011, 21:38
Výborné Moc díky za recept
andforka
(upraveno)
25. 2. 2010, 14:25
chystám se v neděli udělat malé dort, vynikající inspirace, děkuji
Vlastas1975
(upraveno)
3. 2. 2010, 15:14
Ahoj Helenko.Ja těsto na marvenku šlehám nad parou v ohnivzorné míse tak aby se nedotykala vody.Jde to skvěle.Taky místo másla dávám heru.Šlehám to opravdu dukladně i 10 minut.Používám metličky ve tvaru spirály.Krásně toho nabude. Na krém používám 1 máslo vyšlehané a do něho postupně zašlehávám 1 nevařené salko.Je to řidší,ale jak se to všechno nechá do druhého dne odležet tak je supr DOPORUČUJI VYZKOUŠET
misulinecka
(upraveno)
29. 1. 2010, 20:44
Ahoj, tak jsem zkusila upéct marlenku podle vašeho receptu a musím říct, že byla báječná ,manžel tomu sice prvně moc nevěřil (na pohled nebyla tak dokonalá jako ta vaše), ale jen co ochutnal, tak se jenom rozplýval . A za 14 dní se jí chystám péct znova, takže děkume moc za receptík Míša
Miri0
(upraveno)
11. 9. 2009, 21:21
Heleno marlenka se povedla je výborná díky za recept
helásek
(upraveno)
13. 9. 2009, 12:36
@Miri0
simonagr
(upraveno)
4. 9. 2009, 21:47
helásek
(upraveno)
13. 9. 2009, 12:37
@simonagr
pavcca1
(upraveno)
3. 9. 2009, 8:18
Taky jsem ji zkusila a je moc dobrá.Salka se dává jen půlka a je neuvařené,taky jsem z toho měla strach,ale krém byl dost hustý,takže .
helásek
(upraveno)
4. 9. 2009, 21:34
@pavcca1
jj
Hnědovláska
(upraveno)
3. 9. 2009, 7:43
Helenko,mám v plánu vyzkoušet tuhle marlenku,ale nevím,jestli má být salko uvařené Děkuji za odpověd
Alena70
(upraveno)
3. 9. 2009, 8:13
@Hnědovláska
Tak to mě také zajímá, z vařeného salka krém dělám, je výtečný. To nevařené je dost tekuté, tak také počkám na odpověď....
Hnědovláska
(upraveno)
3. 9. 2009, 16:37
@Alena70
Alenko,já jsem dneska dělala marlenku, a nakonec jsem si to salko uvařila Nechtěla jsem dlouho čekat na odpověd Snad jsem to udělala dobře A jestli ne,tak to neva
helásek
(upraveno)
4. 9. 2009, 21:35
@Hnědovláska
To salko se opravdu nevaří....Ta kaše je dost hustá a dává se jen půlka plechovky.Už jsem to dělala několikrát.Omlouvám se za pozdní odpověď.
davik
(upraveno)
13. 8. 2009, 12:47
to vypadá náramně jen mám blbou otázku-těch 6 lžic krupice v krému to se myslí mouka? Nikdy to nevím
helásek
(upraveno)
13. 8. 2009, 19:24
@davik
je to opravdu mňamózní ...jinak já dávám dětskou krupičku z které se vaří kaše
davik
(upraveno)
14. 8. 2009, 13:35
@helásek
díky
cherrycake
(upraveno)
13. 8. 2009, 10:31
helásek
(upraveno)
13. 8. 2009, 19:23
@cherrycake
maximka
(upraveno)
13. 8. 2009, 9:11
hned bych si dala
helásek
(upraveno)
13. 8. 2009, 9:19
@maximka
jj jsou opravdu super dobrota
Ilonáček
(upraveno)
12. 8. 2009, 22:00
helásek
(upraveno)
13. 8. 2009, 9:19
@Ilonáček
Mach
(upraveno)
12. 8. 2009, 20:01
Řezy vypadají pěkně
helásek
(upraveno)
13. 8. 2009, 9:19
@Mach
a jsou mňam