(recept
si oblíbilo 242 návštěvníků)
SALKOVÁ HMOTA na modelování-pěkně polopatě
Potřebné ingredience
1konzerva kondenzovaného slazeného mléka(salko),1 balení sušeného polotučného mléka(400g),4 lžíce pšeničného sirupu,1-1,5 lžíce oleje,asi 20ml vlažné vody,1/2 lahvičky mandlového aroma(podle chuti a potřeby)
Postup přípravy
---V dostatečně velké misce smíchejte tekuté suroviny(salko,sirup,olej,vodu a aroma).
---Na míchání použijte nejlépe plastovou kuchyňskou stěrku,zabráníte tak hrudkování sušeného mléka
---Přisypávejte po lžících přesáté sušené mléko a míchejte.
---Ve finále,pokud bude míchání již obtížné a namáhavé,dodělejte hmotu na kuchyňském vále.
---Hmotu lze dělat i v DM se stejným postupem.
---Hotová hmota je po dodělání řidší.
---Nechte nezabalenou a nezakrytou 1-2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě.(můžete i do druhého dne)
---Je-li po dostatečném odležení hmota stále "řídká",zapracujte do ní přesátý moučkový cukr.Nejprve si ale udělejte test kvality.Viz.níže.
TEST KVALITY
1.Uďobněte kousíček hmoty,udělejte kuličku a pokud je vrásčitá a nelesklá,nechte hmotu ještě odpočinout.Voda z hmoty ještě dostatečně nevyprchala!
2.Z kuličky udělejte váleček a ohněte.Pokud se rozlomí,či praskne je ve hmotě málo vody.Namočte si dlaně a vodu do hmoty zapracujte.
3.Pokud hmotu barvíte a špatně se probarvuje je v ní málo vody,i když se zdá být v pořádku.Opět si namočte dlaně a vodu zapracujte do hmoty.
DOBŘE UDĚLANÁ HMOTA MÁ KONZISTENCI MODELÍNY,JE LESKLÁ A PRUŽNÁ!!!
Fotopostup dodám!!!Své poznatky budu doplňovat!!!
---Na míchání použijte nejlépe plastovou kuchyňskou stěrku,zabráníte tak hrudkování sušeného mléka
---Přisypávejte po lžících přesáté sušené mléko a míchejte.
---Ve finále,pokud bude míchání již obtížné a namáhavé,dodělejte hmotu na kuchyňském vále.
---Hmotu lze dělat i v DM se stejným postupem.
---Hotová hmota je po dodělání řidší.
---Nechte nezabalenou a nezakrytou 1-2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě.(můžete i do druhého dne)
---Je-li po dostatečném odležení hmota stále "řídká",zapracujte do ní přesátý moučkový cukr.Nejprve si ale udělejte test kvality.Viz.níže.
TEST KVALITY
1.Uďobněte kousíček hmoty,udělejte kuličku a pokud je vrásčitá a nelesklá,nechte hmotu ještě odpočinout.Voda z hmoty ještě dostatečně nevyprchala!
2.Z kuličky udělejte váleček a ohněte.Pokud se rozlomí,či praskne je ve hmotě málo vody.Namočte si dlaně a vodu do hmoty zapracujte.
3.Pokud hmotu barvíte a špatně se probarvuje je v ní málo vody,i když se zdá být v pořádku.Opět si namočte dlaně a vodu zapracujte do hmoty.
DOBŘE UDĚLANÁ HMOTA MÁ KONZISTENCI MODELÍNY,JE LESKLÁ A PRUŽNÁ!!!
Fotopostup dodám!!!Své poznatky budu doplňovat!!!

suroviny na přípravu salkoše

z tekutých surovin udělat kašičku a postupně přidávat sušené mléko.

skoro všechno mléko zpracované...

...zbytek zapracovat na vále(silikonové podložce).Hotová hmota je opravdu měkká.

pokud jsou v hotovém salkoši hrudečky mléka,stěrkou se jich takhle zbavíte.

po odstátí hmoty si udělejte testík.Váleček nesmí po ohnutí prasknout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Ranlu
(upraveno)
26. 11. 2016, 19:43
Prosím jak dlouho vydrží?Děkuji
nahlásit

novackova
(upraveno)
28. 6. 2014, 14:17




nahlásit
babkamt
(upraveno)
28. 6. 2014, 8:30



nahlásit
robert1
(upraveno)
21. 7. 2011, 13:24
DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT KDY BARVIT AŽ PO ODPOČINUTÍ NEBO MŮŽU HNED. DÍKY KATKA
nahlásit
Victoria22
(upraveno)
26. 3. 2011, 7:26
Prosím o radu, pšenicný sirup je tam nutný? Nevím, kde bych ho sehnala.

nahlásit

Radunna
(upraveno)
26. 3. 2011, 23:04
@Victoria22
Pšeničný sirup zakoupíte ve zdravé výživě.Lze ale nahradit kvalitním hustým medem.
nahlásit
Victoria22
(upraveno)
29. 3. 2011, 7:58
@Radunna
Dekuju za info.
Dala jsem med a vyborne. Jenom jsem dala obycejne praskove barvivo a zhorklo mi to. Pouzivate neco lepsiho?

nahlásit

Radunna
(upraveno)
2. 4. 2011, 15:45
@Victoria22
používám gelové barvy

nahlásit

jeremy
(upraveno)
12. 11. 2010, 16:04





nahlásit

Jitule64
(upraveno)
24. 8. 2010, 7:23
V sobotu jsme byli na svatbě a odvezli si domů potažený dortík, ze kterého bylo fakt cítit krásně Salko. Pak mi došlo, že je to nejspíš tahle potahovka...určo sama příště na dortík také vyzkouším, chutná božsky! Díky za bezva postup pro lidičky s levýma rukama.


nahlásit

andol
(upraveno)
6. 8. 2010, 20:47






nahlásit
dusovka
(upraveno)
20. 3. 2010, 10:42
super , určitě brzy vyzkouším.... vypadá to fakt jednoduše, jen mám trošku obavy aby hmota neokorala, nebo jak to říct, opravdu se může takhle nechat na vzduchu, wow jsem na to zvědavá, příští týden na to hupnu a zkusím to









nahlásit

nedory
(upraveno)
17. 12. 2009, 21:25
DĚKUJI ZA INSPIRACI



nahlásit

hugiska
(upraveno)
22. 11. 2009, 15:07
Dobrý den, dnes jsem zkoušala Vaši hmotu ,ale nemám
ji vůbec jak vy na obrázku
.Dělala jsi přesně podle recetku a konzistence je jako by jsem tam nalila salko
Poradte mi prosím jak to spravit nebo kde asi jsem mohla udělat chybu.





nahlásit

Radunna
(upraveno)
22. 11. 2009, 17:03
@hugiska
Takže je moc řídká,teče?
Nechte ji do zítřka odstát,občas ji promíchejte,a zítra k ní přidejte po lžících suš.mléko a cukr.

nahlásit

hugiska
(upraveno)
24. 11. 2009, 20:39
@Radunna
Tak jse ji dodělala
a povedla se
musela jsem,ale přidat ještě 400g sušeného mlíka
,ale nevadí
.Hlavně že je fakt vynikající







nahlásit

hugiska
(upraveno)
22. 11. 2009, 19:57
@Radunna
Rady, děkuji Vám mooc za radu
zítra písnu jak to dopadlo


nahlásit

mirri 76
(upraveno)
2. 11. 2009, 10:13
tak hmotu moc chvalim!!!vcera jsem ji vyzkousela.nejdriv jsem si myslela,ze tu lepivou vec nedostanu uz z ruk
,ale podarilo se a da se z ni krasne modelovat!!




nahlásit

federka
(upraveno)
2. 9. 2009, 21:03
Radu,ty jsi prostě geniální!!!!!
Udělala jsem salkovku dle Tvých instrukcí a výsledek je skvělá modelovací hmota konzistence karamelky,kterou nemusím pracně rozpracovávat,jelikož vůbec pod rukama netvrdne jako klasický salkáč!!!!! Po zpracování jsem ho do lednice neuložila,ale jen pořádně zabalila do mikrot.sáčků a uložila do plast.krabičky a 2.den byl stále tak krásně tvárný a úžasně se s ním modelovalo
.Moc,moc děkuju za tak skvělý recept a prosím písni ho i na DM,určitě ho i ostatní rádi vyzkoušejí...
hezký večer....











nahlásit

edka02
(upraveno)
25. 8. 2009, 10:33
dobrý den, prosím vás, chtěla bych se zeptat, z uvedeného množství potáhnu jednoposchoďový dort+ozdobičky? vystačí mi toto množství? děkuji edita
nahlásit

Radunna
(upraveno)
26. 8. 2009, 10:13
@edka02
Já osobně s touto hmotou nepotahuji dort!!!Je taková "žvejkací",takže vhodná jen na modelování.

nahlásit

edka02
(upraveno)
26. 8. 2009, 16:53
@Radunna
díky moc za odpověď

nahlásit
heda4
(upraveno)
18. 8. 2009, 14:28
Dobrý den, prosím Vás a čím a jak se ta hmota přibarvuje. Děkuji HankaR.

nahlásit

Radunna
(upraveno)
26. 8. 2009, 10:11
@heda4
Používám gelové barvy zn.wilton.Jsou k dostání pouze v cukrářských potřebách,ale začínala jsem s barvama z lídlu.Ty také hezky barví.

nahlásit
luciana de chile
(upraveno)
16. 8. 2009, 18:26



nahlásit
akilav
(upraveno)
15. 8. 2009, 14:09
Salko má byť uvarené???Varíš aj v papiňáku??

nahlásit

Radunna
(upraveno)
15. 8. 2009, 14:31
@akilav
Ne,ne!!!!Salko nevařit!!!
nahlásit

aacko
(upraveno)
13. 8. 2009, 23:46
Čau, a barvíš čím? Adriana
nahlásit
ekejsi
(upraveno)
13. 8. 2009, 0:38
Jsem strašně nadšená!!! Loni jsem dělala prvně hmotu od Ariell, to byla hrůza, vůbec mi to nešlo, chuťově nesrovnatelné s touto...
nehaním jí.. jen salkovou vynáším do výšin
na zpracování super
chuťově
postup a test kvality
je to opravdu užasná modelína, doufám, že v sobotu moje salko-žabky zazáří
Moc díky za super recept!!!






nahlásit

Alca1980
(upraveno)
10. 8. 2009, 21:33
Tak jsem si dnes večer zadělala marcoš, zatím to vypadá super, zítra budu tvořit, je to docela rychlá práce,moc dobře se mi propracovával.

nahlásit