SALKOVÁ HMOTA na modelování-pěkně polopatě
Potřebné ingredience
1konzerva kondenzovaného slazeného mléka(salko),1 balení sušeného polotučného mléka(400g),4 lžíce pšeničného sirupu,1-1,5 lžíce oleje,asi 20ml vlažné vody,1/2 lahvičky mandlového aroma(podle chuti a potřeby)
Postup přípravy
---Na míchání použijte nejlépe plastovou kuchyňskou stěrku,zabráníte tak hrudkování sušeného mléka
---Přisypávejte po lžících přesáté sušené mléko a míchejte.
---Ve finále,pokud bude míchání již obtížné a namáhavé,dodělejte hmotu na kuchyňském vále.
---Hmotu lze dělat i v DM se stejným postupem.
---Hotová hmota je po dodělání řidší.
---Nechte nezabalenou a nezakrytou 1-2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě.(můžete i do druhého dne)
---Je-li po dostatečném odležení hmota stále "řídká",zapracujte do ní přesátý moučkový cukr.Nejprve si ale udělejte test kvality.Viz.níže.
TEST KVALITY
1.Uďobněte kousíček hmoty,udělejte kuličku a pokud je vrásčitá a nelesklá,nechte hmotu ještě odpočinout.Voda z hmoty ještě dostatečně nevyprchala!
2.Z kuličky udělejte váleček a ohněte.Pokud se rozlomí,či praskne je ve hmotě málo vody.Namočte si dlaně a vodu do hmoty zapracujte.
3.Pokud hmotu barvíte a špatně se probarvuje je v ní málo vody,i když se zdá být v pořádku.Opět si namočte dlaně a vodu zapracujte do hmoty.
DOBŘE UDĚLANÁ HMOTA MÁ KONZISTENCI MODELÍNY,JE LESKLÁ A PRUŽNÁ!!!
Fotopostup dodám!!!Své poznatky budu doplňovat!!!
suroviny na přípravu salkoše
z tekutých surovin udělat kašičku a postupně přidávat sušené mléko.
skoro všechno mléko zpracované...
...zbytek zapracovat na vále(silikonové podložce).Hotová hmota je opravdu měkká.
pokud jsou v hotovém salkoši hrudečky mléka,stěrkou se jich takhle zbavíte.
po odstátí hmoty si udělejte testík.Váleček nesmí po ohnutí prasknout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé