Velikonoční mazanec
Potřebné ingredience
750 g mouky (polovinu hladké a polovinu hrubé, v nouzi vše polohrubá)
140 g cukru,
1 vanilinový cukr,
180 g másla nebo Hery,
trochu soli,
40 g droždí,
2 kostky cukru,
asi 1/4 l mléka,
4 žloutky,
2-3 lžíce rumu,
50 g rozinek,
50 g mandlí,
1 celé menší vejce na potření.
Postup přípravy
V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, tuk a sůl, zaděláme kváskem, nakonec přilijeme žloutky.
Vymícháme v hladké, tužší těsto, přidáme rozinky namočené v rumu i s rumem a mandle.
Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinku kynout.
Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi půl hodiny kynout, možno ještě posypat plátky mandlí.
Před vložením do trouby nahoře křížem nastřihneme a oblepíme proužky pečícího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran(máte-li hodně tuhé těsto, není třeba).
Po zapečení cca 10-15 min. proužky odstraníme.
Pečeme asi 40-45 min. při 175°C.
Po upečení ihned pocukrujeme.
Do vlahého mléka rozdrobíme droždí, můžeme přidat 2 kostky cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, tuk a sůl,
zaděláme kváskem,
nakonec přilijeme žloutky.
Vymícháme v hladké, tužší těsto, přidáme rozinky namočené v rumu i s rumem a mandle.
Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinku kynout.
Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat plátky mandlí (když je nikdo nesní) a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
Před vložením do trouby nahoře křížem nastřihneme a oblepíme proužky pečícího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran(máte-li hodně tuhé těsto, není třeba).
Po zapečení cca 10-15 min. proužky odstraníme.
Po upečení ihned pocukrujeme. Krájíme pokud možno vychladlý ;))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé