(recept
si oblíbilo 96 návštěvníků)
Recepty pro miminka od ukončeného 6.měcíce aneb začínáme s příkrmy
Potřebné ingredience
Recepty jsou opsané z několika www stránek. Všechny jsem osobně vyskoušela na svojí dcerce, všecny nám chutnali, kromě brokolice tu naše malá nemá moc ráda...ať chutná i vám...:o)
Postup přípravy
Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.
Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 1,5 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
Masozeleninová kaše s ovesnými vločkami
Ingredience: 30 g kuřecího masa bez kůže,1 malá mrkev,1 malá petržel,1 lžíce zeleného hrášku (může být i mražený),1 malá brambora,1 lžíce instantních ovesných vloček, kousek másla, kojenecká voda
Postup: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě hodně doměkka, maso musí být hodně provařené. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně pomixujeme.
Masozeleninová polévka s brokolicí
Ingredience: 20 g kuřecího masa bez kůže,4 růžičky brokolice,1 malá mrkev,kousek cukety (asi 8 cm),kousek pórku (asi 4 cm), 1 malá petržel,instantní rýžová moučka,slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup: Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje.
Kedlubnová kaše
Ingredience: 1/2 malé kedlubny,kousek cukety (asi 6 cm),1 malá brambora,kousek másla,
kojenecká voda
Postup: Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu, pak vodu slijeme, ale nevyléváme! Zeleninu důkladně rozmačkáme a podle potřeby přidáváme vývar ze zeleniny. Nakonec vmícháme kousek másla.
Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: 30 g drůbežího masa bez kůže,1 brambora,1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kojenecká voda
Postup: Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily.
Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience: 30 g kuřecího nebo krůtího masa,1 malá mrkev,2 malé růžičky brokolice,
2 růžičkové kapusty,1 lžíce jáhlových vloček,kousek másla,kojenecká voda
Postup: Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně doměkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme.
Květáková polévka s masem
Ingredience: 1 větší růžička květáku,30 g kuřecího nebo krůtího masa,1 žloutek,kousek másla, kojenecká voda
Postup: Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.
Krůtí polévka se zeleninou
Ingredience: 30 g krůtího masa,1 malá mrkev,1 malá petržel,kousek pórku (asi 3 cm), slunečnicový olej,kojenecká voda
Postup: Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně doměkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje.
Zelené fazolky s mrkví a brambory
Ingredience: zelené fazolky, mrkev, brambory (zhruba ve stejném poměru) , voda, olej/máslo
Postup: Zeleninu zalijte vodou, přidejte trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Uvařenou zeleninu rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Kuřecí maso se zelenými fazolkami a rýží
Ingredience: kuřecí maso, zelené fazolky, 1 lžíce rýže,voda,olej/máslo
Postup: Vše uvařte s trochou oleje nebo kouskem másla do měkka. Zároveň uvařte do měkka rýži. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte a poté přimíchejte rýži. Pokrm můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.
Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.
Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 1,5 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
Masozeleninová kaše s ovesnými vločkami
Ingredience: 30 g kuřecího masa bez kůže,1 malá mrkev,1 malá petržel,1 lžíce zeleného hrášku (může být i mražený),1 malá brambora,1 lžíce instantních ovesných vloček, kousek másla, kojenecká voda
Postup: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě hodně doměkka, maso musí být hodně provařené. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně pomixujeme.
Masozeleninová polévka s brokolicí
Ingredience: 20 g kuřecího masa bez kůže,4 růžičky brokolice,1 malá mrkev,kousek cukety (asi 8 cm),kousek pórku (asi 4 cm), 1 malá petržel,instantní rýžová moučka,slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup: Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje.
Kedlubnová kaše
Ingredience: 1/2 malé kedlubny,kousek cukety (asi 6 cm),1 malá brambora,kousek másla,
kojenecká voda
Postup: Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu, pak vodu slijeme, ale nevyléváme! Zeleninu důkladně rozmačkáme a podle potřeby přidáváme vývar ze zeleniny. Nakonec vmícháme kousek másla.
Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: 30 g drůbežího masa bez kůže,1 brambora,1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kojenecká voda
Postup: Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily.
Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience: 30 g kuřecího nebo krůtího masa,1 malá mrkev,2 malé růžičky brokolice,
2 růžičkové kapusty,1 lžíce jáhlových vloček,kousek másla,kojenecká voda
Postup: Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně doměkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme.
Květáková polévka s masem
Ingredience: 1 větší růžička květáku,30 g kuřecího nebo krůtího masa,1 žloutek,kousek másla, kojenecká voda
Postup: Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.
Krůtí polévka se zeleninou
Ingredience: 30 g krůtího masa,1 malá mrkev,1 malá petržel,kousek pórku (asi 3 cm), slunečnicový olej,kojenecká voda
Postup: Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně doměkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje.
Zelené fazolky s mrkví a brambory
Ingredience: zelené fazolky, mrkev, brambory (zhruba ve stejném poměru) , voda, olej/máslo
Postup: Zeleninu zalijte vodou, přidejte trochu oleje nebo kousek másla a uvařte do měkka. Uvařenou zeleninu rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Kuřecí maso se zelenými fazolkami a rýží
Ingredience: kuřecí maso, zelené fazolky, 1 lžíce rýže,voda,olej/máslo
Postup: Vše uvařte s trochou oleje nebo kouskem másla do měkka. Zároveň uvařte do měkka rýži. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vody rozmixujte, propasírujte nebo rozmačkejte a poté přimíchejte rýži. Pokrm můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hrusticka84
(upraveno)
24. 7. 2010, 14:33
Tak pro tyto recepty jsem dnes záměrně zavítala ,určitě vyzkoušíme
jajulik
(upraveno)
23. 7. 2010, 16:44
pavlinasen
(upraveno)
20. 8. 2009, 17:29
Super, už nevím co bych tý naší holce vařila Hned si tisknu Pavlína
vapetka
(upraveno)
29. 7. 2009, 14:29
Moc děkuji budou se hodit. dávám do oblíbených. Petra
Ilonáček
(upraveno)
26. 7. 2009, 17:54