Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 45 návštěvníků)

Babiččin zimní ovocný čaj

0.0
Babiččin zimní ovocný čaj

Potřebné ingredience

Sezónní ovoce - jablka, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny, josta, meruňky.... celkem 2 kg. Cukr krystal 1 kg, podle chuti rum a koření - hřebíček - 10ks, skořice, příp.badyán...

Postup přípravy

Ovoce, které je větší-jablka, meruňky...nakrájíme na kousky a vše smícháme. Nasypeme do vyššího pekáčku a zasypeme cukrem a kořením a přidáme rum. Necháme péct v troubě nejméně 30 min - pustí šťávu, proto ten vyšší pekáček. Pomalounku vše jakoby začne rosolovatět. Pak vytáhnout a ještě horké plnit do sklenic. Pro jistotu jsem ještě sklenice ( měla jsem ozdobné dózy ) zavařila asi 15 min. v troubě.
První várku jsem dělala z malin, borůvek, rybízu a meruněk, bez rumu.
Ještě chystám švestkovo-jablkovou s rumem a badyánem.
Čajík vytvoří jakoby jemně džemovou kozistenci a po lžičkách se dává do hrníčku a zalívá horkou vodou. V zimních měsících úžasný přísun vitamínů!!
Zkoušela jsem dát do hrníčku i višně v rumu a výsledek byl naprosto mňamózní...
Receptík mám stažený od loňska z webu a k dokonalosti ho přivedla virtuální kamarádka Beaute.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

firi 26. 10. 2009, 20:47
Budu ho muset udělat .Ještě mám nějaké ovoce.Dík za nápad .
Lili07 1. 10. 2009, 14:33
Také ho dělám a nemá chybu (Y) :-) :-p (clamp) (child4)
@Pavla 2. 9. 2009, 9:20
Tak jsem pečený čaj udělala. Byl výborný. (Y) Bylo z toho 6 sklenic a ještě zbylo na ochutnávku (zajic) mňam... Ještě jsem raději zavařila. Je to 3 týdny a v 5 ze 6ti je plíseň :'( :'( Jsem asi zavařovací antitalent, protože stejně dopadly i švestky. Ale nevzdám se (tudledudle)... Jdu na další dávku... (box) ...asi jsem málo dotáhla víčka...
karol m 21. 10. 2009, 21:54
@@Pavla Mozna pomuze: Pasterizuju v troube, uplne vsechno - kompoty, okurky, vyrobky z paprik ... Navod: Naplnit, uzavrit sklenice, poskladat na vyssi plech do trouby. Na plech nalit asi 1.5 cm vody, zapnout na 100 stupnu. Jakmile se zahreje, nechat hodinu na tuto teplotu. Vypnout troubu a nechat vychladnout. Vizualni kontrola: vicka jsou lehce "vcucnuta" a pak to udela "psouk", kdyz se otevre :-$ Presto doporucuji dlouhodobe skladovat v chladnejsi spajzce nebo ve sklepe. Mne vsechno vydrzi pres rok (pokud nesnime :-D)
Danuška V. 4. 9. 2009, 4:49
@@Pavla Pavli, taky jsem měla strach z plísní...proto jsem ozdobné sklenice z Ikea dala raději do lednice, ale obyč. na kompoty po naplnění normál otočím dnem vzhůru a při stydnutí se přicucly dobře a jsou normál ve špajzu :-) Mějte se (hello)
palca 29. 8. 2009, 10:07
Danuško, musím se připojit k nadšeným milovníkům zimního čaje. Já ho dělám už dva roky a než jsem to zkusila byla jsem nevěřící Tomáš :-) Teď ho dělám z jakéhokoli ovoce, třeba i jen jablíčkový a na zimu si nedovedu představit nic lepšího (Y) (Y). Takže všem d o p o r u č u j u zkuste to a uvidíte, že si zimu bez tohoto čajíku nebudete umět představit a navíc všechny přebytky ze zahrádky (teda ovocné) poctivě zužitkujete. Lenka (jablka) (jablka)
Danuška V. 30. 8. 2009, 7:01
@palca jj Leni, špajzík se mi taky plní a novinka: miluju studenou variantu s ledem a snítkem máty- mňam (plaz)
doubleteam 10. 8. 2009, 15:20
Právě jsem dala čajík do trouby, bez rumu a mám tam směs 4 druhů ovoce, nakonec tam zkusím ještě přidat šťávu z jednoho citronu. Jen nevím, na kolik to mám péct, tak jsem dala zatím na 150.
Danuška V. 13. 8. 2009, 8:46
@doubleteam Zuzi, pekla jsem zpočátku na 200 a pak jsem ubrala, takže jste postupovala správně (clamp) Krásný den (hello)
doubleteam 21. 8. 2009, 19:38
@Danuška V. Děkuji (flower)
Lidus1 10. 8. 2009, 14:35
dobry den prosím vas ten hřebíčeka skořice ma byt mleta nebo cela?Moc vam děkuji S pozdravem Lidka
Danuška V. 13. 8. 2009, 8:45
@Lidus1 Liduško, do jedné várky jsem dala celou a do druhé mletou. Ta mletá je více "cítit", záleží na chuti...jsem moc nepomohla, co ;-)
Soňulína 10. 8. 2009, 8:24
holky dík za inspiraci.Chlap je čajovej,tak mu to chci udělat |:o) |:o) |:o)a prosím co je to ta josta? :-$
Danuška V. 13. 8. 2009, 8:43
@Soňulína Soni, josta je kříženec angreštu a rybízu - větší tmavé kuličky a chuťpvě sladší černý rybíz (hello)
gabikaKa 10. 8. 2009, 8:39
@Soňulína Soni, josta - to sú čierne bobule, kríženec čiernej ríbezle a egreša. Veľmi dobré, a hlavne vitamínová bomba. (hello)
Soňulína 10. 8. 2009, 20:59
@gabikaKa děkujiiiiiiiiiii (L) (L)
Myšule 25. 7. 2009, 17:25
Tak jsem dneska vyrazila na zahradu,posbírala co se dalo a mám dvě sklenice (H)A při plnění jsem si lžíci dala do sklenice a zalila vodou :-$Teda je to výborné |:o) (Y)a to mám jen jostu,jahody,maliny a borůvky.Doufám,že vydrží,zavařovala jsem poctivě dobrých 20 minut ;-)Díky za inspiraci,letím na borůvky a jdu míchat dál ;-) (Y)
Danuška V. 25. 7. 2009, 18:35
@Myšule Leni, tak to mám radost |:o). Taky budu muset přidělat..pořád chodím vařit čajík a nějak se zásoby krátí :-) ;-) :-) Krásný večer (hello)
belezza 25. 7. 2009, 16:06
(Y) (Y) (Y)Danuško,já dnes dělala z broskví,mám jich plno,nejdou od pecky a jediná možnost byla vyzkoušet tento čaj (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)VYNIKAJÍCÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Děkuji moc za receptík (L) (L) (L)
Danuška V. 25. 7. 2009, 16:27
@belezza To jsem ráda, že chutná |:o). Tak jen ať si ta zima příjde, nás nepřekvapí :-D :-) :-D My ji vitamínkama přemůžem (L)
Marťa1 24. 7. 2009, 21:56
(Y) (Y) vynikající...taky léta dělám, my tomu říkáme kompotová marmeláda a doma přidáváme i do bílého jogurtu. ... ..já jen ještě při přípravě na ovoce dávám do trouby plátky citronu, (L)...
Danuška V. 25. 7. 2009, 7:26
@Marťa1 Marti, citron je super nápad (Y). Krásný víkend (L)
Mourinka 24. 7. 2009, 21:53
To je úžasné - zítra jdu zpracovat první várku ovoce (Y)
Danuška V. 25. 7. 2009, 7:27
@Mourinka Hani, tak držím palec (D) Krásný víkend (hello)
jíta406 24. 7. 2009, 20:16
dobrý den,už jsem také dělala podle podobného receptu,jen jsem první várku nezavařila a když jsem po týdnu nesla další zavařeniny do sklepa,jen jsem :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-oměl plísen,fakt mě to mrzelo,tak myslím že je lepší opravdu zavařit :-$ :-$ :-$Dani opravdu je to velká dobrůtka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (C) (C) (hello) (hello) (hello)
Danuška V. 24. 7. 2009, 21:48
@jíta406 Uf Jituš, tak to jsem ráda, že jsem zavařila :-). Ale pro jistotu jak otevřu sklenici, tak mrsknu do lednice. Nahnala jste mi strach ;-) Krásný večer (hello)
corsa 24. 7. 2009, 13:32
Prosím, chtěla bych zkusit také tento čaj. Jak se čistí potom ten plech? Při pečení ovocné buchty je to někdy velmi obtížné. Díky paveskova@seznam.cz
Danuška V. 24. 7. 2009, 18:31
@corsa Jani, já mám plech, který se nemusí vymazávat a vysypávat. Tak jsem použila tento. Po upečení jsem ho jen objela ubrouskem a normál umyla (C)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie