(recept
si oblíbilo 45 návštěvníků)
Babiččin zimní ovocný čaj
Potřebné ingredience
Sezónní ovoce - jablka, rybíz, maliny, borůvky, ostružiny, josta, meruňky.... celkem 2 kg. Cukr krystal 1 kg, podle chuti rum a koření - hřebíček - 10ks, skořice, příp.badyán...
Postup přípravy
Ovoce, které je větší-jablka, meruňky...nakrájíme na kousky a vše smícháme. Nasypeme do vyššího pekáčku a zasypeme cukrem a kořením a přidáme rum. Necháme péct v troubě nejméně 30 min - pustí šťávu, proto ten vyšší pekáček. Pomalounku vše jakoby začne rosolovatět. Pak vytáhnout a ještě horké plnit do sklenic. Pro jistotu jsem ještě sklenice ( měla jsem ozdobné dózy ) zavařila asi 15 min. v troubě.
První várku jsem dělala z malin, borůvek, rybízu a meruněk, bez rumu.
Ještě chystám švestkovo-jablkovou s rumem a badyánem.
Čajík vytvoří jakoby jemně džemovou kozistenci a po lžičkách se dává do hrníčku a zalívá horkou vodou. V zimních měsících úžasný přísun vitamínů!!
Zkoušela jsem dát do hrníčku i višně v rumu a výsledek byl naprosto mňamózní...
Receptík mám stažený od loňska z webu a k dokonalosti ho přivedla virtuální kamarádka Beaute.
První várku jsem dělala z malin, borůvek, rybízu a meruněk, bez rumu.
Ještě chystám švestkovo-jablkovou s rumem a badyánem.
Čajík vytvoří jakoby jemně džemovou kozistenci a po lžičkách se dává do hrníčku a zalívá horkou vodou. V zimních měsících úžasný přísun vitamínů!!
Zkoušela jsem dát do hrníčku i višně v rumu a výsledek byl naprosto mňamózní...
Receptík mám stažený od loňska z webu a k dokonalosti ho přivedla virtuální kamarádka Beaute.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
firi
(upraveno)
26. 10. 2009, 20:47
Budu ho muset udělat .Ještě mám nějaké ovoce.Dík za nápad .
Lili07
(upraveno)
1. 10. 2009, 14:33
Také ho dělám a nemá chybu
@Pavla
(upraveno)
2. 9. 2009, 9:20
Tak jsem pečený čaj udělala. Byl výborný. Bylo z toho 6 sklenic a ještě zbylo na ochutnávku mňam... Ještě jsem raději zavařila. Je to 3 týdny a v 5 ze 6ti je plíseň Jsem asi zavařovací antitalent, protože stejně dopadly i švestky. Ale nevzdám se ... Jdu na další dávku... ...asi jsem málo dotáhla víčka...
karol m
(upraveno)
21. 10. 2009, 21:54
@@Pavla
Mozna pomuze: Pasterizuju v troube, uplne vsechno - kompoty, okurky, vyrobky z paprik ... Navod: Naplnit, uzavrit sklenice, poskladat na vyssi plech do trouby. Na plech nalit asi 1.5 cm vody, zapnout na 100 stupnu. Jakmile se zahreje, nechat hodinu na tuto teplotu. Vypnout troubu a nechat vychladnout. Vizualni kontrola: vicka jsou lehce "vcucnuta" a pak to udela "psouk", kdyz se otevre Presto doporucuji dlouhodobe skladovat v chladnejsi spajzce nebo ve sklepe. Mne vsechno vydrzi pres rok (pokud nesnime )
Danuška V.
(upraveno)
4. 9. 2009, 4:49
@@Pavla
Pavli, taky jsem měla strach z plísní...proto jsem ozdobné sklenice z Ikea dala raději do lednice, ale obyč. na kompoty po naplnění normál otočím dnem vzhůru a při stydnutí se přicucly dobře a jsou normál ve špajzu Mějte se
palca
(upraveno)
29. 8. 2009, 10:07
Danuško, musím se připojit k nadšeným milovníkům zimního čaje. Já ho dělám už dva roky a než jsem to zkusila byla jsem nevěřící Tomáš Teď ho dělám z jakéhokoli ovoce, třeba i jen jablíčkový a na zimu si nedovedu představit nic lepšího . Takže všem d o p o r u č u j u zkuste to a uvidíte, že si zimu bez tohoto čajíku nebudete umět představit a navíc všechny přebytky ze zahrádky (teda ovocné) poctivě zužitkujete. Lenka
Danuška V.
(upraveno)
30. 8. 2009, 7:01
@palca
jj Leni, špajzík se mi taky plní a novinka: miluju studenou variantu s ledem a snítkem máty- mňam
doubleteam
(upraveno)
10. 8. 2009, 15:20
Právě jsem dala čajík do trouby, bez rumu a mám tam směs 4 druhů ovoce, nakonec tam zkusím ještě přidat šťávu z jednoho citronu. Jen nevím, na kolik to mám péct, tak jsem dala zatím na 150.
Danuška V.
(upraveno)
13. 8. 2009, 8:46
@doubleteam
Zuzi, pekla jsem zpočátku na 200 a pak jsem ubrala, takže jste postupovala správně Krásný den
doubleteam
(upraveno)
21. 8. 2009, 19:38
@Danuška V.
Děkuji
Lidus1
(upraveno)
10. 8. 2009, 14:35
dobry den prosím vas ten hřebíčeka skořice ma byt mleta nebo cela?Moc vam děkuji S pozdravem Lidka
Danuška V.
(upraveno)
13. 8. 2009, 8:45
@Lidus1
Liduško, do jedné várky jsem dala celou a do druhé mletou. Ta mletá je více "cítit", záleží na chuti...jsem moc nepomohla, co
Soňulína
(upraveno)
10. 8. 2009, 8:24
holky dík za inspiraci.Chlap je čajovej,tak mu to chci udělat a prosím co je to ta josta?
Danuška V.
(upraveno)
13. 8. 2009, 8:43
@Soňulína
Soni, josta je kříženec angreštu a rybízu - větší tmavé kuličky a chuťpvě sladší černý rybíz
gabikaKa
(upraveno)
10. 8. 2009, 8:39
@Soňulína
Soni, josta - to sú čierne bobule, kríženec čiernej ríbezle a egreša. Veľmi dobré, a hlavne vitamínová bomba.
Soňulína
(upraveno)
10. 8. 2009, 20:59
@gabikaKa
děkujiiiiiiiiiii
Myšule
(upraveno)
25. 7. 2009, 17:25
Tak jsem dneska vyrazila na zahradu,posbírala co se dalo a mám dvě sklenice A při plnění jsem si lžíci dala do sklenice a zalila vodou Teda je to výborné a to mám jen jostu,jahody,maliny a borůvky.Doufám,že vydrží,zavařovala jsem poctivě dobrých 20 minut Díky za inspiraci,letím na borůvky a jdu míchat dál
Danuška V.
(upraveno)
25. 7. 2009, 18:35
@Myšule
Leni, tak to mám radost . Taky budu muset přidělat..pořád chodím vařit čajík a nějak se zásoby krátí Krásný večer
belezza
(upraveno)
25. 7. 2009, 16:06
Danuško,já dnes dělala z broskví,mám jich plno,nejdou od pecky a jediná možnost byla vyzkoušet tento čaj VYNIKAJÍCÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Děkuji moc za receptík
Danuška V.
(upraveno)
25. 7. 2009, 16:27
@belezza
To jsem ráda, že chutná . Tak jen ať si ta zima příjde, nás nepřekvapí My ji vitamínkama přemůžem
Marťa1
(upraveno)
24. 7. 2009, 21:56
vynikající...taky léta dělám, my tomu říkáme kompotová marmeláda a doma přidáváme i do bílého jogurtu. ... ..já jen ještě při přípravě na ovoce dávám do trouby plátky citronu, ...
Danuška V.
(upraveno)
25. 7. 2009, 7:26
@Marťa1
Marti, citron je super nápad . Krásný víkend
Mourinka
(upraveno)
24. 7. 2009, 21:53
To je úžasné - zítra jdu zpracovat první várku ovoce
Danuška V.
(upraveno)
25. 7. 2009, 7:27
@Mourinka
Hani, tak držím palec Krásný víkend
jíta406
(upraveno)
24. 7. 2009, 20:16
dobrý den,už jsem také dělala podle podobného receptu,jen jsem první várku nezavařila a když jsem po týdnu nesla další zavařeniny do sklepa,jen jsem měl plísen,fakt mě to mrzelo,tak myslím že je lepší opravdu zavařit Dani opravdu je to velká dobrůtka
Danuška V.
(upraveno)
24. 7. 2009, 21:48
@jíta406
Uf Jituš, tak to jsem ráda, že jsem zavařila . Ale pro jistotu jak otevřu sklenici, tak mrsknu do lednice. Nahnala jste mi strach Krásný večer
corsa
(upraveno)
24. 7. 2009, 13:32
Prosím, chtěla bych zkusit také tento čaj. Jak se čistí potom ten plech? Při pečení ovocné buchty je to někdy velmi obtížné. Díky paveskova@seznam.cz
Danuška V.
(upraveno)
24. 7. 2009, 18:31
@corsa
Jani, já mám plech, který se nemusí vymazávat a vysypávat. Tak jsem použila tento. Po upečení jsem ho jen objela ubrouskem a normál umyla