(recept
si oblíbilo 1188 návštěvníků)
RAJSKÁ OMAJDA - NEJRYCHLEJŠÍ A MOC DOBRÁ
Potřebné ingredience
1 cibule, olej, 1 rajčatový protlak (140 g), 3-4 polévkové lžíce cukru, sůl, 6 kuliček nového koření, 2 bobkáče, 1/2 kávové lžičky skořice, masox (jak kdo chce) + pol. mouka a voda na zahuštění
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibuli, vysypeme na to celý rajský protlak, hned tam šupnem cukr, koření, zamícháme, promícháme a zalijeme vařící vodou. Povaříme asi 15 minut, zahustíme moukou s vodou, ještě chvíli povaříme a scedíme přes sítko do jiného hrnce. Já to dělám buď s párkem nebo sekanou, karbanátkama. Podáváme klasika s knedlem nebo těstovinama.
Je to fakt rychlý a dobrý. Kdo chce, může zjemnit smetanou. Tak dobré počvachtání !!! :-)
Je to fakt rychlý a dobrý. Kdo chce, může zjemnit smetanou. Tak dobré počvachtání !!! :-)
Na oleji zpěnit cibulku....
Pak na to frknout protlak, koření, masox a cukr
Zalít vodou a povařit....
... a je to - dobrou chutinku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
relikvie
(upraveno)
14. 6. 2022, 17:17
polohruba mouka spis hladka
dostalkovaveronika
(upraveno)
20. 2. 2020, 12:34
Už vařím podle vás nějaký ten pátek, ale konečně jsem se přihlásila. :D :D Takže DÍÍÍKY. Mamka vaří podobně, ale něco mi tam chybělo. Díky vám vím co, ta pullžička skořice. :D :D Super čuper rychlo rajská, malej ji miluje. Kdyby neexistovaly rychlovky, tak jsme kolikrát bez jídla. :D :D Člověk má nárok někdy bejt linej ne.
capice123
(upraveno)
10. 5. 2019, 12:34
Dnes jsem dělala, jelikož mi zbyl protlak a je výborná jenoduchá, rychlá, přesně pro mě. V létě, jestli bude bohatá úroda rajčat, udělám klidně z rajčat, ale tato varianta je taky super.
annieso
(upraveno)
27. 12. 2018, 17:06
Sleduji hanobení této rajské omáčky. Za socialismu jsem učila učně kuchaře vařit - nebyly žádné rajčata v plechu, sem tam velké balení rajčat ve skle. Z čeho si paní chytrolínka myslí , že dělají rajský protlak? Je to koncentrát z rajčat. Už ji vidím, jak v zimě dělá rajskou z těch "čerstvých rajčat plných sluníčka". A když vezme plechovku s rajčaty a ne protlak, tak je to lepší? Dělám také z protlaku, ale přidávám plechovku rajčat.Hlavně nezapomeňte protlak lehce osmahnout, pak ostatní, protože pak není takový štiplavý. Když děláte jen z rajčat v plechu, není tak omáčka výrazná. Skořici dávám celou. Omáčka z protlaku je rajská, z rajčat rajčatová. Jinak autorce receptu přeji sílu dát další recepty pro nás vděčné. Vážím si každé kuchařky, která si najde chvíli dát sem recept, nafotit.
ballou
(upraveno)
27. 12. 2018, 19:47
@annieso
som si buchala po rukách, že už sa ani neozvem..ale Vy ste teda vseved, vidiaci aj mňa, chytrolinku, v zime, ako robím rajskú som sa pobavila. Škoda, že to ide pod tento recept, ja som ozaj nikde nenapísala, že je zlý..ale proste rýchly, jednoduchý a nie celkom "pravý" podľa môjho gusta, ak dovolíte. Toto skúšať nebudem - to je zas k tomu, či som skúsila..ee, nemusím skúsiť všetko. Čo mám overené a funguje, nemenim Bavte sa tu
zdena1028
(upraveno)
4. 12. 2018, 20:05
Nechápu, jak může někdo psát, že to není rajská omáčka když ji neochutnal. Každý vaří podle toho jak to chutná její rodině.
ballou
(upraveno)
27. 10. 2018, 15:27
Dobrý deň, asi sem nezapadnem..ale toto je rajská? pretlak + voda?? + cukor + múka? Raj tu vidím len v jednoduchosti a rýchlosti...paradajková (rajská) chce viac ingrediencií a času a o to viac bude chutiť. Ale ako rýchlovka asi fajn..ale len ako "omáčka z paradajového pretlaku".. Ináč nič zlé..len som kukala koľko ohlasov a to teda asi neskúsili "opravdickou rajskou"
tislovka
(upraveno)
15. 11. 2018, 12:47
@ballou
Drahá jmenovkyně, ráda se nechám poučit, a tak vás prosím o recept na "opravdickou rajskou". Děkuji a přeji krásný den Lenka
ballou
(upraveno)
1. 12. 2018, 21:02
@tislovka
Dobrý večer, teraz som si všimla googliť vieme už všetky, však? je toho plný internet, nebudem prepisovať recept..ale hovädzí vývar je základ! nie voda.. ja som nepovedala, že Vaša omáčka je zlá..ale nie je to rajská a nikdy nič nezahusťujem múkou..paradajky bez šupy zahustia dokonale..
tislovka
(upraveno)
4. 12. 2018, 11:54
@ballou
Tak jsem googlila, googlila (představte si, že to zvládnu), a tak nějak jsem zjistila, že v každém receptu (dokonce i Kluci v akci ) je obsažen rajský protlak rajčata (a to ještě plechovková) byla pouze v jednom (ale opět ve spolupráci s rajským protlakem)....většinou jsou zahuštěné moukou a stačí voda. Domnívala jsem se, že máte rodinný recept na kvalitní RAJSKOU omáčku, který tady vyfiknete a tento dostane maximální počet lajků a předhoní i ten můj. Nezapomeňte ho ale nazvat RAJČATOVÁ OMÁČKA, aby to bylo dokonalé Myslím, že druhé místo v oblíbenosti tohoto receptu hovoří za vše.Vařte si i nadále rajčatovou omáčku dle svého a zdržte se zlých komentářů (Chovej se vždy tak, jak si přeješ, aby se ostatní chovali k tobě... Zlaté pravidlo hm?). Přeji hezký den
ballou
(upraveno)
8. 12. 2018, 15:31
@tislovka
Lenka, ste inteligentná ženská, nie? či sa teraz chcete naťahovať za to, že neuznám Váš recept za ten naj na rajskou?? a ten húpajúci smjalík je snáď len aby ma to viac naštartovalo? Aké zlé komentáre? napísala som, že za mňa to nie je ani omylom rajská a hotovo. Vy si rieďte pretlak vodou a zahusťujte s múkou a tešte sa z toho Viac nechcem a ani nebudem rozoberať tento Váš recept, s neviem akou najvyššou obľúbenosťou... majte sa pekne
tislovka
(upraveno)
27. 12. 2018, 12:00
@ballou
Leni, předpokládám, že jste též inteligentní ženská... já přeci vím, jak se vaří "pravá" rajská; můj recept je opravdu velmi jednoduchý, pro rodiny s dětmi rychlovka a z ředěného rajského protlaku jen prostě nechápu Vaší potřebu negativně (ano pro mě negativně) komentovat recepty... zkoušela jste omáčku uvařit podle receptu? Pokud ano a nechutnalo Vám, tak prosím, proti gustu žádný dišputát, ale pokud jste jen nakoukla na recept a okamžitě ho okomentovala (což vyplývá ze situace a je více než jasné), to si nemyslím, že je v pořádku. Kritizovat umí každý a vše, ale to už je bohužel pravidlo a fenomén dnešní doby... však je o tom i písnička "Cizí zeď", zkuste si jí Leni poslechnout. Až omáčku uvaříte a bude vám z ní blbě a celá vaše rodina jí hodí do záchodu, protože není z těch pravých ingrediencí, poté kritiku přijmu přeji Vám vše dobré
plamenek
(upraveno)
5. 12. 2018, 11:38
@tislovka
Tak já ten recept napíši. Tak jasně ,že je pracnější. jak mě to učili v odborné škole. . Dělá se s hovězím vařeným masem. Dáte vařit klasický hovězí vývar. (Uvařené maso pozdějí přidáme do omáčky). Na oleji(másle atd.) zpěníme cibuli,přidáme kořenovou zeleninu(nastrouhanou na hrubém struhadle),orestujeme,můžeme přidat trošku cukru(nechat chviličku zkaramelizovat). Zalijeme hovězím vývarem a přidáme čerstvá nakrájená rajčata(takhle vaří Bulhaři) nebo rajčata v nálevu(nemusí být loupaná,slupka dělá barvu a bude se to cedit i mixovat) nebo domácí protlak. Osolíme,přidáme celý pepř,bob.list,nové koření. Kdo chce přidá i skořici a hřebíček( docela malinko). Kdo chce zahustí moukou rozšlehanou v trošce vody. Není podmínkou.Vaříme dle potřeby,aby obsah zhoustnul ( stačí půl hodinky). Rajskou přecedíme,koření zůstane v cedníku,zelenina a cibule se trošku protlačí cedníkem.Rajskou pak rozmixuji ponorným mixérem do hladka. Dochutím cukrem,solí. Šlehačku nedávám. Že se přidá dokonale do měkka uvařené hovězí a přílohy psát nemusím .
ballou
(upraveno)
8. 12. 2018, 18:06
@plamenek
mňam!! presne
petrulka
(upraveno)
5. 12. 2018, 19:50
@plamenek
Jj, přesně tak, to je originální rajská.
krišon
(upraveno)
5. 12. 2018, 11:53
@plamenek
Dělám ji stejně, pokud mi připadá řídká, přidám lžíci domácí jíšky a nechám provařit, přidávám i hřebíček a trochu skořice ... ale bohužel, tahle naše rajská není nejjednodušší a ani nejrychlejší ....
ballou
(upraveno)
8. 12. 2018, 18:28
@krišon
keď ju mám riedku, pridávam ghí - prepustené maslo! Mňam! som rada, že nie som sama, čo sa s tým takto prple :. niekedy by som tu omáčku pila z hrnca!
žabada
(upraveno)
4. 12. 2018, 19:02
@tislovka
Přesně takhle ji dělala moje babička ( a my též ) a to byla nějaká kuchařka - vařila u pana továrníka Tajnera
turnik
(upraveno)
26. 10. 2018, 12:43
Moc dobrá
lolis
(upraveno)
6. 9. 2017, 13:14
srneckova
(upraveno)
9. 2. 2016, 20:56
miskabu
(upraveno)
9. 2. 2016, 20:20
Výborná,dcera je nadšená
Rajaaana
(upraveno)
8. 11. 2015, 14:05
Nooo zkusímeee
inaina
(upraveno)
8. 11. 2015, 13:23
Tato je výborná
radka165
(upraveno)
8. 11. 2015, 12:46
jedním slovem úžasná ukládám super receptík
Marky Mar
(upraveno)
13. 9. 2015, 11:43
Sporák je nastartovaný, jdu na ní
Marky Mar
(upraveno)
13. 9. 2015, 13:52
@Marky Mar
Teda ta je! Nejlepší co jsem kdy jedla. Jen jsem ji dělala s vývarem a trochou tymiánu
tislovka
(upraveno)
23. 9. 2015, 8:26
@Marky Mar
Simonecka2007
(upraveno)
23. 3. 2015, 17:57
tomo
(upraveno)
2. 1. 2015, 9:35
Zdravím Leni, na zahuštění používáte normálně hladkou mouku? Tak omáčka se moc povedla. Je rychlá, snadná a skutečně vynikající. Doporučují všem určité vyzkoušet.
tislovka
(upraveno)
23. 3. 2015, 16:37
@tomo
Na zahuštění používám polohrubou ale hladká nevadí, nechte si chutnat
Verdaberda77
(upraveno)
19. 12. 2014, 18:02
Tak jsem dnes svou první rajskou. . Vím že je to ne slušné ale prostě se všechna sežrala Výborná , výborná , výborná. Děkujeme za večeři a i když je venku tak přejeme krásné vánoce.
babetta
(upraveno)
20. 10. 2014, 9:19
tedy takovou skvělou omáčku jsem nečekala,navíc rychlou.Super recept.
Hanily
(upraveno)
23. 6. 2014, 13:28
Martina 15
(upraveno)
16. 2. 2014, 11:58
Vařila jsem k obědu a už se u nás jiná vařit nebude.Všem moc chutnala.
tislovka
(upraveno)
30. 4. 2014, 9:43
@Martina 15
Děkuji všem za milé komentáře, byla jsem tu po dlouhé době a jsem příjemně překvapena