(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
KOLÁČE
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 150 g změkklého másla nebo hery,6O g moučkového cukru, 250 ml mléka,1 kostka droždí,1 vejce, 2 žloutky, sůl
vejce,máslo na potření
Postup přípravy
Mouky a cukr nasypu do mísy,přidám špetku soli,asi tak půl lžičky,zadělám kvásek,droždí rozmíchám s lžící cukru na kaši a přidám tak dvě třetiny teplého, né horkého mléka,zamíchám a nechám pod utěrkou vzejít.Mezitím přidám vejce a žloutka do zbylého mléka ,rozmíchám a přidám do mísy k mouce.Máslo nebo heru nechám mírně povolit v mikrovlnce,né rozpustit jen aby byl tuk měkký a dobře se zapracoval do těsta,a přidám do mísy.Nakonec dodám kvásek a vše dobře vypracuji.Těsto se zdá zprvu lepivé,ale vypracováním se spojí a je vláčné, ne tuhé.Kdyby se pořád ale lepilo můžete přidat trochu mouky ,jedno jaké.Necháme tak půl hodinky vykynout.V tomto čase si připravuji náplně ,posypku.Většinou je mám v zásobě v mražáku ,takže je jenom rozmrazím a dodělám.Pak jenom dělám lžící hromádky těsta ,které plním ,dávám na plech ,spojem dolů a nechám na plechu ještě vykynout.Do vykynutých udělám skleničkou namočenou v mouce důlek ,do kterého dávám marmeládu rozmíchanou s trochou mletých piškotů,aby marmeláda během pečení neztékala,pomažu rozmíchaným vajíčkem a posypu posypkou.Makové koláče ještě prostříhám,aby bylo poznat,který je makový a který tvarohový.Dám do trouby asi tak na 180°C ,pečeme až jsou okraje vybarvené.Po vytáhnutí z trouby ještě mažu rozpuštěným máslem,koláče jsou pak vláčnější a voňavější.
Náplně jak je kdo zvyklý,ale do každé přidávám mleté piškoty,raději ať jsou náplně tužší a neroztékají se,hlavně tvarohová náplň,protože hustota tvarohu je pokaždé jiná ,ač kupuji tvaroh v kostce,není tvaroh jako tvaroh .Kdyby byly náplně řídké ,koláče rády praskají a náplň pak vytéká z koláčů a koláče nejsou hezké.Z jedné dávky je tak 25 -30 koláčů,podle velikosti jaké uděláte.
Náplně jak je kdo zvyklý,ale do každé přidávám mleté piškoty,raději ať jsou náplně tužší a neroztékají se,hlavně tvarohová náplň,protože hustota tvarohu je pokaždé jiná ,ač kupuji tvaroh v kostce,není tvaroh jako tvaroh .Kdyby byly náplně řídké ,koláče rády praskají a náplň pak vytéká z koláčů a koláče nejsou hezké.Z jedné dávky je tak 25 -30 koláčů,podle velikosti jaké uděláte.
tvarohový
makový
honzovy buchty
honzovy buchty
nachystány ke kafíčku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mirunka1000
(upraveno)
23. 5. 2010, 16:06
...dnes jsem je pekla a jsou vynikajícíííííííííííííí....................já jsem ještě přidala do rozpuštěného másla rumové aroma a po vytažení z trouby jsem to pomazala to fakt nemá chybu
nahlásit
petuli77
(upraveno)
28. 7. 2009, 13:57
ahoj Evi vypadají skvěle,už je jdu zadělat akorát,mám doma meruňky místo švestek. díky za recept. papa
nahlásit
Ilonáček
(upraveno)
22. 7. 2009, 14:06
nahlásit
jgagina
(upraveno)
22. 7. 2009, 11:59
Dobrý den, Vaše koláče jsou opravdu skvělé zkuste tento recept a budete ho dělat stále. 500 g hladké mouky, 1/4 litru mléka, 1 celé vejce, 1 pol. lžíce cukru, 1 kostka kvasnic, špetka soli, špetka prášku do pečiva a 200 ml majolky (Poličanka) prodává se v balení 100ml. Já už jiné nedělám. Postup je stejný jako u jiných koláčů. Pokud chci dělat lívanec, dám jen 400 g mouky a mám z toho 2 plechy koláčů, ovoce, drobenka a je to. Přeji Vám dobrou chuť
nahlásit
kudlajda
(upraveno)
22. 7. 2009, 14:07
@jgagina
S majolkou mám recept také,i když trochu jiný než ten váš,také jsem je několikrát pekla.Lépe se mi ale pracuje s těstem na koláče ,které uvádím v receptu,těsto je vláčné,dobře se balí,není těžké a rychle kyne,ale to je asi o zvyku.Myslím si,že každý má ten svůj oblíbený recept a nedá na něho dopustit,a taky je třeba je vložit do receptů,upéct, vyfotit,aby bylo co vyzkoušet a srovnávat.Děkuji Vám za Váš recept a hezký den přeji Eva
nahlásit
Jitkol
(upraveno)
22. 7. 2009, 11:21
Vypadají krásně,hned bych si dala ke .
nahlásit
mariev
(upraveno)
22. 7. 2009, 10:41
Evičko,koláče nemají chybu,jsou výborné a i to je slabé slovo,hned po ránu jsem je musela upéct podle Vašeho receptu,rodina mi je přímo bere z plechu,pomalu ani nečekali na vychladnutí a budou i vláčné delší dobu,tedy pokud vydrží,to víte mám přímo nenažranou rodinu i v tomhle pařáku se do nich pustili.Díky za výborný recept a všem ho doporučuji.
nahlásit
kudlajda
(upraveno)
22. 7. 2009, 13:57
@mariev
To jsem moc ráda,peču s tohoto těsta i honzovy buchty i buchtu na plech,je to takový univerzál,jedno těsto na všechno.Naše děti i manžel jsou jedlíci a do jídla , zvlášť sladkého ,je není nutno nutit, ba naopak.Peču vždycky ze dvou dávek,když už ,tak už.Dávám je taky do mražáku,abych trochu ušetřila čas a zbyl mi i na něco jiného,např .pletení papírových košíků.Moc děkuji a hezký den Eva
nahlásit