Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Rychlá olejová bábovka s oříšky a rozinkami

0.0
Rychlá olejová bábovka s oříšky a rozinkami

Potřebné ingredience

4 vejce, 1 vanilkový cukr, 250 gr cukru písek, 100 gr horké vody, 100 gr kvalitního oleje (slunečnicového nebo řepkového, olivový by dodal bábovce divnou pachuť - mám vyzkoušeno) hrst sekaných vlašských oříšků, hrst malých rozinek (obří sultánky nakrájejte), 250 gr polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sádlo na vymazání a jemná strouhanka na vysypání bábovkové formy

Postup přípravy

4 vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme stranou, žloutky do mísy a utřeme s oběma cukry do pěny. Přidáme postupně horkou vodu, olej a opět zašleháme ruční metlou do pěny. Přisypeme oříšky (pokud nám vlašáky zhořkly - občas se stane, je lepší je nejdříve spařit horkou vodou a potom oloupat slupku, je to sice piplačka, ale nezkazíme si moučník) a oprané rozinky, zamícháme a na chvilku odložíme. Do stranou odložených bílků přidáme špetku soli a vyšleháme polotuhý sníh (poznáme ho tak, že při prohrábnutí metlou se vytvořené špičky otočí zpátky dolů - pozor, nesmí být tekutý!!!. U tuhého sněhu se špičky dolů neotáčí.). Bábovkou formu, nejlépe kameninovou (ale není to samozřejmě podmínka, vezměte, jakou máte), vymažeme tenkou vrstvou sádla a vysypeme jemně mletou strouhankou. Tento postup mi poradila jedna paní v Jičíně, u které jsem si na hrnčířském trhu kupovala kameninovou formu na bábovku - je to opravdu nejlepší, sádlo vůbec není v bábovce cítit a se strouhankou udělá na bábovce úžasnou křupavou krustičku, navíc jí vyklopíte raz dva a nemusíte podnikat různé zhůvěřilosti jako obkládat mokrými utěrkami a podobně! Pokud to někdo nerad, použije samozřejmě svůj vlastní způsob. Zapneme troubu a vyhřejeme na maximum. Vrátíme se zpátky k rozdělanému těstu, promícháme a postupně přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva (bábovečka bude více nadýchaná). Nakonec přidáme po troškách sníh z bílků a jemně jakoby "zakrájíme" do těsta. Moc nemícháme, jen zakrajujeme, abychom si nevyhnali všechen ten vzduch do bílků pracně nacpaný a bábovinka nám nelehla. Hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a šup s ní do vyhřáté trouby. Necháme cca 5 minut péci naplno, potom stáhneme na cca 100° a pečeme, dokud není hotová, cca 45 minut. Průběžně zkoušíme těsto špejlí.

PŘEJU HODNĚ ÚSPĚCHŮ A DOBROU CHUŤ!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie