Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

CHALUPÁŘSKÉ RECEPTY 5 BRAMBORY,FAZOLKY,HOUBY

0.0
CHALUPÁŘSKÉ RECEPTY  5 BRAMBORY,FAZOLKY,HOUBY

Potřebné ingredience

VŠE MOŽNÉ

Postup přípravy

FAZOLE S UZENÝM:
1 uzené koleno, 1 velká plechovka červených fazolí, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3 dl mléka, ocet, cukr, sůl. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli doměkka, zaprášíme moukou a vymícháme jíšku. Zalijeme mlékem a prochladlým vývarem z uvařeného kolena. Přidáme fazole z konzervy (nebo předem namočené a uvařené), provaříme. Okyselíme, osolíme a osladíme podle chuti. Obrané maso z kolena dáme do omáčky, prohřejeme. Nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

KOVBOJSKÉ FAZOLE:
Na rozpálené slanině osmažíme dozlatova cibuli, přidáme 2-3 stroužky česneku, 200 g nakrájené uzeniny (klobása, párek), orestujeme, vmícháme 250 g sterilovaného leča a 400 g předem uvařených fazolí, kečup, mírně podlijeme vodou, dochutíme pepřem a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.

CHALUPÁŘSKÝ BORŠČ:
200 g paprikové klobásy, 100 g uzené slaniny, 200 g brambor, 100 g cibule, 100 g rajčat, 100 g červené řepy, 100 g kysaného zelí, 100 g kořenové zeleniny, 150 g bílého jogurtu, bobkový list, nové koření, sůl. Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme společně s cibulí. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, zeleninu, několik bobkových listů a nové koření. Zalijeme 2 litry vody, osolíme a uvaříme doměkka. Ochutíme, mírně osladíme a na talíři zahustíme lžící jogurtu. Podáváme s tmavým pečivem.

CHATOVÁ HOUBOVKA:
Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme 1 lžící polohrubé mouky, osmažíme dorůžova. Zalijeme houbovým vývarem z Knorr kostky a rozšleháme. Zvlášť na malém množství tuku osmažíme nakrájené houby s kmínem. Přidáme do polévky, povaříme, podle chuti osolíme. Zavařujeme nudle – nejlépe chutnají domácí.

DUŠENÉ ZELÍ S JABLKY:
1 kg hlávkového zelí (i sterilované), 250 g kyselejších jablek, 1 lžíce krupicového cukru, šťáva z 1/2 citronu, kmín, sůl. Zelí nakrouháme, osolíme, posypeme cukrem a kmínem. Mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka. Vmícháme jablka nakrájená na jemném struhadle. Promícháme a dochutíme citronovou šťávou.

BRAMBORY PO ŽIDOVSKU:
Nakrájíme na plátky 8 syrových brambor. Na vymazaném plechu je osolíme, posypeme kmínem a ve vyhřáté troubě upečeme. Ještě teplé potíráme marinádou. Do hrnečku nalijeme na dva prsty oleje, nasypeme hrst majoránky, lžičku červené papriky, tymiánu a 3 stroužky utřeného česneku. Podáváme jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.

HALUŠKY S MRKVÍ:
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, osolíme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Lžičkou nabíráme a vhazujeme kousky těsta do vařící osolené vody. Uvařené halušky omastíme a smícháme s předem nastrouhanou a oslazenou syrovou mrkví. Polijeme rozškvařenou slaninou nebo opečeným salámem.

ZAPÉKANÉ STROUHANÉ BRAMBORY:
Uvařené brambory nastrouháme na hrubém struhadle, stejné množství nastrouháme i tvrdého sýra. Smícháme, osolíme a dáme do máslem vymazané zapékací misky. Pečeme v troubě asi 30 minut.

BRAMBORY „KANADA“:
Uvařené brambory částečně „rozšťoucháme“, osolíme. Žampiony (1 balení na tácku) nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z 1/2 citronu a na másle podusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou a odstavíme. Do máslem vymazané zapékací mísy dáme brambory, žampiónovou směs, lehce osolíme a zasypeme vrstvou hrubě nastrouhaného sýra (150-200 g). Upečeme dozlatova.

FRANCOUZSKÉ BRAMBORY:
Vařené brambory nakrájíme na plátky a v zapékací míse střídavě prokládáme masem z vepřové konzervy (na tuku z vepřové konzervy zpěníme cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, mletý kmín a chvíli orestujeme), horní vrstva jsou brambory. Zalijeme zakysanou smetanou (mlékem), ve které jsme rozšlehali 3 vejce, trochu mleté papriky, pepře, soli a zapečeme.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S MLETÝM MASEM:
Smícháme 300 g mletého masa, 1 žemli (namočenou v mléce), 1 vejce, 1 nakrájenou cibuli, 1 lžičku hořčice, pepře, soli. Do vymazaného pekáče (remosky) klademe vrstvu předvařených brambor nakrájených na plátky, mletého masa a brambor. Posypeme petrželkou, zalijeme 2 vejci rozšlehanými s 1 dl mléka a 1 lžící kečupu. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.


ZAPEČENÁ SÝROVÁ MÍSA:
1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané, strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední budou brambory. Zalijeme vlažnou smetanou a posypeme zbytkem sýra. V předehřáté troubě zapečeme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 13. 7. 2009, 12:13
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie