(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
VESELÝ LOSOS s KLADÍVKEM nebo mořský pstruh v solné krustě
Potřebné ingredience
1kg soli, 1 bílek, 1 dcl vody (nebo též dvakrát - podle velikosti ryby/ryb), vykuchaná ryba v kůži (dávám třeba tři tak akorát velké do pekáčku oválu (30cm délka ryby cca), čerstvé bylinky, nejlépe rozmarýn a šalvěj, kdyžtak kousek česneku a kapka citrónu, podle počtu dětí kladívka :-))
Postup přípravy
pekáček dobře vyložím pečícím papírem (vcelku) - ochrana před přilepením krusty k pekáči, lze velmi obtížně dostat dolů. pak v misce rozmíchám bílek s vodou a celou solí a díl hmoty (1/3 až 1/4) dám pod rybu. rybu opláchnu, pokapu citrónem (netřeba), vyložím bylinkami, případně česnekem (netřeba), pevně stisknu oba boky k sobě, dám do pekáčku. je zásadní, aby ryba měla neporušenou kůži, byla v ní dobře zabalená. a je dobré mít rybu s trochou podkožního tuku, takže proto lososovité ryby. na rybu pak dám zbytek solné hmoty a dám do trouby (horkovzdušná) vyhřáté na 250 s vrtulí a nechám 5 minut udělat krustu, pak stáhnu na 220 a dám ohřev horní/dolní a nechám tak cca 35-40 minut péct, až krusta zezlátne či lehce zhnědne.
vypnu troubu a nechám rybu ještě 5 minut v pootevřené troubě "dosušit". pak servíruji v pekáčku a s kladívky :-)) krusta je jako sádra, pod tím bývá sypká vrstvička (je menší, čím víc je bílku, ale i s jedním bílkem je efekt super), nutno ji rozbít a pak sloupat (někdy i s kůží) z ryby, to už dělá dospělý, aby se sůl nedostala do ryby. Moje děti milují kladívkovou pasáž a celá rodina moc rádi jíme :-))
i když malinko piplačka, excelentní chuť a zábava :-))
vypnu troubu a nechám rybu ještě 5 minut v pootevřené troubě "dosušit". pak servíruji v pekáčku a s kladívky :-)) krusta je jako sádra, pod tím bývá sypká vrstvička (je menší, čím víc je bílku, ale i s jedním bílkem je efekt super), nutno ji rozbít a pak sloupat (někdy i s kůží) z ryby, to už dělá dospělý, aby se sůl nedostala do ryby. Moje děti milují kladívkovou pasáž a celá rodina moc rádi jíme :-))
i když malinko piplačka, excelentní chuť a zábava :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé