(recept
si oblíbilo 76 návštěvníků)
zeleninová kuřecí omáčka

Potřebné ingredience
nejmilejší jídlo mých miláčků. z původního jídla od tchýně jsou odstraněny tukové zásmažky, šlehačky, restování na oleji a podobné její vychytávky, které na výsledné chuti měly nepatrný efekt.
Postup přípravy
2 kuřecí stehna bez kůže, nebo půlka kuřete, 2 prsa atp.
1 vrchovatá lžíce hořčice
4-6 velkých mrkví
1 velká cibule
1 petržel
kousek celeru
litr vývaru nebo litr vody a 2 bujony (kuřecí s jarní mrkvičkou - natur od vitany)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
špetka tymiánu
2-3 dcl polohrubé mouky
2-3 lžíce hladké mouky
na dochucení na talíři - pepř (nevkládám ho rovnou, protože omáčku jí i syn, jinak se dá opepřit přímo omáčka vložením 4 kuliček černého pepře, který potom rozmixujete společně s omáčkou)
zeleninu nakrájíme na velké kusy (cibuli na čtvrtky, mrkev necháme celou, petržel a celer na větší kolečka)
dáme do hrnce, přidáme maso, hořčici, koření a vaříme v bujonu do lehkého změknutí mrkví.
Pak z omáčky odstraníme maso, přidáme mouku rozkvedlanou v mléce a provaříme. Omáčku pak rozmixujeme (nezapomente vytáhnout nové koření a bobkový list). Můžete zeleninu pomačkat kvedlákem na brambory a pak pasírovat, ale my doma o to nestojíme, když mixujete jen krátce, je efekt podobný, díky tomu, že mrkev byla vcelku, tak z ní zůstanou největší kousky a její chut je přirozenější - ale mixuju dlouho, manžel miluje našlehanou omáčku)
Vychladlé maso obereme a hodíme zpátky do našlehané omáčky. Vznikne asi 8 porcí. Protože se to dá servírovat jako svíčková s citronem brusinkami a šlehačkou, další dochucování cukrem octem atd není nutné, nechám to na vás, já to nikdy nedělám, tak nějak se vždycky trefím a tlustí jsme dost. základní kyselost dodá omáčce hořčice a sladkost dostatek mrkve. Výsledek je hodně oranžový, jsme milovníci mrkvové chuti. Maso je tam jen tak na chuť, pokud vám to vadí, připravte si omáčku dle tohoto rozpisu z celého kuřete (bujon snižte na jeden)
jako přílohu můžete zvolit moje milované klasické knedlíky, tj servírovat jako svíčkovou,
nejčastěji ale kupuji (celozrnné) těstoviny. Výborná je i s rýží nebo třeba kuskusem.
Výborná je také z kuřecích žaludků, tam ale neodolám a místo mléka použiji kysanou smetanu. Do hotové omáčky můžeme pro obměnu vmíchat orestované žampiony.
1 vrchovatá lžíce hořčice
4-6 velkých mrkví
1 velká cibule
1 petržel
kousek celeru
litr vývaru nebo litr vody a 2 bujony (kuřecí s jarní mrkvičkou - natur od vitany)
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
špetka tymiánu
2-3 dcl polohrubé mouky
2-3 lžíce hladké mouky
na dochucení na talíři - pepř (nevkládám ho rovnou, protože omáčku jí i syn, jinak se dá opepřit přímo omáčka vložením 4 kuliček černého pepře, který potom rozmixujete společně s omáčkou)
zeleninu nakrájíme na velké kusy (cibuli na čtvrtky, mrkev necháme celou, petržel a celer na větší kolečka)
dáme do hrnce, přidáme maso, hořčici, koření a vaříme v bujonu do lehkého změknutí mrkví.
Pak z omáčky odstraníme maso, přidáme mouku rozkvedlanou v mléce a provaříme. Omáčku pak rozmixujeme (nezapomente vytáhnout nové koření a bobkový list). Můžete zeleninu pomačkat kvedlákem na brambory a pak pasírovat, ale my doma o to nestojíme, když mixujete jen krátce, je efekt podobný, díky tomu, že mrkev byla vcelku, tak z ní zůstanou největší kousky a její chut je přirozenější - ale mixuju dlouho, manžel miluje našlehanou omáčku)
Vychladlé maso obereme a hodíme zpátky do našlehané omáčky. Vznikne asi 8 porcí. Protože se to dá servírovat jako svíčková s citronem brusinkami a šlehačkou, další dochucování cukrem octem atd není nutné, nechám to na vás, já to nikdy nedělám, tak nějak se vždycky trefím a tlustí jsme dost. základní kyselost dodá omáčce hořčice a sladkost dostatek mrkve. Výsledek je hodně oranžový, jsme milovníci mrkvové chuti. Maso je tam jen tak na chuť, pokud vám to vadí, připravte si omáčku dle tohoto rozpisu z celého kuřete (bujon snižte na jeden)
jako přílohu můžete zvolit moje milované klasické knedlíky, tj servírovat jako svíčkovou,
nejčastěji ale kupuji (celozrnné) těstoviny. Výborná je i s rýží nebo třeba kuskusem.
Výborná je také z kuřecích žaludků, tam ale neodolám a místo mléka použiji kysanou smetanu. Do hotové omáčky můžeme pro obměnu vmíchat orestované žampiony.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

jeremy
(upraveno)
19. 6. 2014, 20:46




nahlásit
martaspaja
(upraveno)
16. 4. 2013, 16:43









nahlásit

mi.cha.l.ka
(upraveno)
28. 3. 2013, 13:02
Výborné děkujeme








nahlásit

marisek1
(upraveno)
10. 12. 2010, 12:56








nahlásit
manhartici
(upraveno)
17. 8. 2010, 11:02
Jani
dnes jsem dělala Vaši omáčku a je fakt výborná
ta výrazná chuť zeleniny je fakt super a oceniju také rychlost...
Prostě super, doporučuji všem...
zase brzy uvařím vaší omáčku
Lucka




















nahlásit

ianina
(upraveno)
25. 8. 2009, 16:04








nahlásit
macica
(upraveno)
2. 7. 2009, 20:32
Robím podobne sviečkovú,ale bez bujona.To je samá nezdravosť,myslím.Ja iba čisto vývar z mäsa používam.


nahlásit

Siťa.
(upraveno)
12. 7. 2009, 19:33
@macica
když mám vývar třeba z kostry, dám vývar, ale někdy to není možné a ten natur od vitany se mi docela zamlouvá!
nahlásit

polinaM
(upraveno)
2. 7. 2009, 20:25
Dneska jsem zkusila uvařit vaší omáčku
, protože už jsem fakt nevěla
co vařit a musím říct
, že měla fakt úspěch. Chutnala naprosto všem, mě, měnželovi i běma dětem
a hlavně je fakt lehounká a rychlá
. Supr
, díky za výbornej receptík
.
Martina s cácorkama
















nahlásit

Libosek
(upraveno)
17. 6. 2009, 18:58





nahlásit