(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Patrový s domácím fondantem - orchidej
Potřebné ingredience
právě dodělaný dort, tak jsem zvědavá jak se bude líbit a hlavně jestli vydrží převoz :-) Já nevím, nevěděla jsem si rady s barvou dortu. Tak jsem nakonec udělala osvědčenou oranžovou, do jaké byste šli vy? Budu rada za inspiračku pro příště :-)
Postup přípravy
váha: 4kg
pekla jsme ve formě - spodní díl průměr 28, horní 17
korpus - mramorovaný, množství jak uvádí p.Dáša na průměr dortů 23+28 -viz. její recepty, celkem z 10ti vajec
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT - 1 PL želatiny, 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (příp. kukuřičného sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - záleží jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ním pracuje (při použití kukuřičného sirupu bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatný. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapil :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený ztuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
- správnou hustotu poznám tak, že když už si myslím,že je OK, vezmu ho do ruky, otočím shůru nohama a jakmile rychleji "stéká" dolů, tak to chce ještě zapracovat. Dokud to nebude opravdu tuhé. Většinou je to z toho 1kg moučkového cukru.
- pokuď druhý den vytáhnu a je naopak hodně tuhý, při zpracovávání jakoby nejde spojit, dělají se trhliny, tak si potřu ruce ztuženým tukem (já použivám ceresoft, ten mám v ledničce vždycky) a zpracovávám dál a pěkně se spojí dohromady.
OZDOBY:
- falešný marcipán podle Arielll
pekla jsme ve formě - spodní díl průměr 28, horní 17
korpus - mramorovaný, množství jak uvádí p.Dáša na průměr dortů 23+28 -viz. její recepty, celkem z 10ti vajec
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT - 1 PL želatiny, 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (příp. kukuřičného sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - záleží jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ním pracuje (při použití kukuřičného sirupu bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatný. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapil :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený ztuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
- správnou hustotu poznám tak, že když už si myslím,že je OK, vezmu ho do ruky, otočím shůru nohama a jakmile rychleji "stéká" dolů, tak to chce ještě zapracovat. Dokud to nebude opravdu tuhé. Většinou je to z toho 1kg moučkového cukru.
- pokuď druhý den vytáhnu a je naopak hodně tuhý, při zpracovávání jakoby nejde spojit, dělají se trhliny, tak si potřu ruce ztuženým tukem (já použivám ceresoft, ten mám v ledničce vždycky) a zpracovávám dál a pěkně se spojí dohromady.
OZDOBY:
- falešný marcipán podle Arielll
horní orchidej
zadní část
ještě další pohled :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
MoňasB
(upraveno)
13. 6. 2009, 18:00
krásny dortík
IJohny
(upraveno)
13. 6. 2009, 7:58
krááásný a krásné orchideje
pikiso
(upraveno)
12. 6. 2009, 20:43
MucLenka
(upraveno)
12. 6. 2009, 19:50
Luxusní dortík!! A k tomu krásnému věku se krásně hodí!!
pavlis
(upraveno)
14. 6. 2009, 8:01
@MucLenka
díííky
nobstice
(upraveno)
12. 6. 2009, 17:18
Je nádherný, mě se ta oranžová líbí ta orchidej je jak opravdová, dlouuuho jsem studovala to poupě, jestli není skutečné
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 21:20
@nobstice
jéé díky s tím poupětem si mě pobavila
Bára D.
(upraveno)
12. 6. 2009, 15:55
Překrásné
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 20:53
@Bára D.
díííky
backa
(upraveno)
12. 6. 2009, 15:20
Krásný dort,jemné barvy ,orchideje jsou moc pěkné
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 16:25
@backa
díky moc
Anelis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:50
Pavli, ten je krásný, úžasné jemné barvy a kouzelná kvítka
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 15:28
@Anelis
díííky jen kdyby byla nějaká rada jakou jinou barvu pod ty orchideje dát
Anelis
(upraveno)
12. 6. 2009, 20:29
@pavlis
Pavli, barva je opravdu nááádherná, hodí se k věku oslavence i ke kytičkám a dortík tím působí velmi jemně , já myslím, že jsi to vystihla naprosto skvěle. Já jsem dělala minulý týden tenhle: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=49538&user=119392, ale to jsem fakt chtěla kontrastní dortík nebo tohle: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=48161&user=119392, ale to je taky trochu divočina , já bych ten Tvůj udělala přesně v těch barvách, co máš, protože vypadá fakt senzačně
Lucka*
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:50
orchidee jsou uzasny
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 15:18
@Lucka*
díííky
ssonda
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:42
Moc krásný dort Já podle Vašeho receptu na fondant dělám polevu na punčák,jen ho dělám řidší a je super http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=43634&user=165593
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:57
@ssonda
dííky , jé vidíte to by mě ani nenapadlo použít , punčáček ten já můžu
Ilonáček
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:35
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:53
@Ilonáček
tchyna
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:35
nádherný dort
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:52
@tchyna
dííky
Init
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:17
Pavlo, dort je nádherný a obdivuju Tvou výrobu fondantu, já bych na to neměla nervy
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:37
@Init
no já občas taky rostu , teď jsem těch dortů měla docela dost, tak jsem si už říkala jestli nepůjdu do kupovaného Ale když tehle je levnější
Zrušený účet
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:06
Pavli, to je naprosto úúúúžasnýýýý dort
pavlis
(upraveno)
12. 6. 2009, 14:21
@
dííííky