(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Medovník
Potřebné ingredience
korpusy:
500 g hladké mouky,
1 lžička kakaa,
1 lžíce jedlé sody (sáček),
180 g tuku (másla),
4 lžíce mléka,
3 lžíce medu,
180 g krystalu,
1 ks vejce.
krém:
1 ks kondenzované mléko slazené,
250 g másla.
náplň:
2 ks zakysané smetany,
cukr moučka.
sirup:
100 ml vody,
5 lžic krystalu,
75 ml rumu.
na posypání:
mleté ořechy.
Postup přípravy
Těsto: tuk, cukr, vejce, med a mléko šleháme nad parou asi 5 minut. Mouku s kakaem a sodou promícháme, přidáme vychladlou směs a vypracujeme těsto. Dáme na 1/2 hod.odležet. Těsto rozdělíme na 5 dílů a z každého vyválíme placku asi 2mm silnou o průměru 22 cm.
Pečeme na 180°C asi 4 minuty do růžova. Necháme vychladnout. Upečeme i odřezy, které použijeme na posypání.
Krém: kondenzované mléko vaříme v papiňáku při vysokém tlaku asi 30 min. (plechovka musí být celá ponořená ve vodě a otvíráme až po vychladnutí jinak vyšplíchne). Pokud vaříme v obyčejném hrnci je potřeba vařit asi 2 hodiny.
Zkaramelizované mléko vmícháme do ušlehaného másla.
Náplň: smetanu smícháme s cukrem dle chuti.
Sirup: vodu s cukrem přivedeme k varu, odstavíme z ohně a vlijeme rum.
Položíme si na tác první placku, potřeme sirupem a namažeme 1/3 krému, druhou placku potřeme od spodu a položíme na první.
Stejným způsobem si slepíme další dvě placky.
Jednu dvojplacku potřeme sirupem, pomažeme kysanou smetanou a položíme na ni druhou dvojplacku, potřeme druhou částí smetany a přiklopíme pátou plackou, dáme ztuhnout do lednice.(asi 1/2 hod)
Po ztuhnutí potřeme povrch sirupem, pomažeme zbývajícím krémem i boky a posypeme nastrouhaným zbytkem korpusu do kterého přimícháme hrubo mleté ořechy.
Dáme na 24 hodin odležet do chladna.
Pečeme na 180°C asi 4 minuty do růžova. Necháme vychladnout. Upečeme i odřezy, které použijeme na posypání.
Krém: kondenzované mléko vaříme v papiňáku při vysokém tlaku asi 30 min. (plechovka musí být celá ponořená ve vodě a otvíráme až po vychladnutí jinak vyšplíchne). Pokud vaříme v obyčejném hrnci je potřeba vařit asi 2 hodiny.
Zkaramelizované mléko vmícháme do ušlehaného másla.
Náplň: smetanu smícháme s cukrem dle chuti.
Sirup: vodu s cukrem přivedeme k varu, odstavíme z ohně a vlijeme rum.
Položíme si na tác první placku, potřeme sirupem a namažeme 1/3 krému, druhou placku potřeme od spodu a položíme na první.
Stejným způsobem si slepíme další dvě placky.
Jednu dvojplacku potřeme sirupem, pomažeme kysanou smetanou a položíme na ni druhou dvojplacku, potřeme druhou částí smetany a přiklopíme pátou plackou, dáme ztuhnout do lednice.(asi 1/2 hod)
Po ztuhnutí potřeme povrch sirupem, pomažeme zbývajícím krémem i boky a posypeme nastrouhaným zbytkem korpusu do kterého přimícháme hrubo mleté ořechy.
Dáme na 24 hodin odležet do chladna.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
cherrycake
(upraveno)
11. 7. 2009, 13:44
medovník miluju, kupuju si ho, sama bych si na něj netroufla, je to moooc práce. Jste moc šikovná
šíšula
(upraveno)
10. 7. 2009, 19:18
Medovník neumím, ale kdo ho umí tak je machr, moc mi chutná a tady ten vypadá opravdu skvěle, hned bych si kousla
mousinekmyska
(upraveno)
22. 6. 2009, 19:49
Móóóc veliká mňamka, dělala jsem ho a jen se po něm zaprášilo, DOPORUČUJU VYZKOUŠET
Ilonáček
(upraveno)
11. 6. 2009, 22:19