DOMÁCÍ ŠTRŮDL S JABLKY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 300g hladké mouky, 280g tuku (Hera), 2 žloutky, 4 lžíce vody, 2 lžíce octa, špetka soli,
NÁPLŇ: jablka (cca 8ks), cukr krystal, skořice, sádlo, strouhanka
Postup přípravy
V hrnku smícháme žloutky+ vodu+ocet. Na vál vysypeme mouku, přidáme nakrájenou Heru a špetku soli. Doprostřed nalijeme směs z hrnku, a rukou zpracujeme, až vznikne vláčné těsto.
Vypracované těsto dáme do mikrotenového sáčku na 1 hodinu do chladničky. Zatím si můžeme oloupat a nakrájet jablka na kousky.
Těsto rozdělíme na 3 stejně velké části. Rozválíme na tenoučký plát, přibližně do tvaru obdelníku. Těsto je vláčné, jde to dobře, když se někde protrhne, stačí zaplácnout. Poté potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme srouhankou. Poklademe jablky, posypeme je krystalovým cukrem (množství podle kyselosti jablek) a skořicí (množství podle chuti, jak kdo má rád)
Jedem kraj těsta přeložíme přes jablka a zamotáme (nebo překlopíme druhý kraj). Nejlépe pečeme na plechu s pečícím papírem. Nevím už jak dlouho jsem pekla, myslím, že 20-30 minut na 180 st. v el. troubě. Až chytne nazlátlou barvu.
Hotový štrůdl necháme schládnout a pocukrujeme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé