(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Dort - vlak (z rolády)

Potřebné ingredience
Těsto piškotové: 4 žloutky, 140g cukru, 4 bílky, špetka soli, 100g polohrubé mouky, 50g solamylu, 1/2 lžičky prdopeč
Náplň: 3 žloutky, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 50g solamylu, 1/4 l mléka, 250g hořké čokolády (dávám na č. na vaření), 200g másla
Postup přípravy
Zpěníme žloutky a 4 lžíce studené vody a 100g cukru. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a do něj pomalu zamícháme (nešleháme) 40g cukru.
Ke žloutkům přidáme mouku, solamyl, prdopeč a pomalu sníh.
Na klasický plech dáme pečící papír (bude se to s ním lépe motat) a těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Pečeme 8-10minut na 220°C. Ale samo záleží na troubě ......
Tento piškot je jak peříčko ....... jak upečené těsto trochu vychládne srůluji i s pečícím papírem.Pokud to neuděláte a budete to dělat až po vychladnutí, poláme se - mám zkušeno :-(
akmile vychládne, rozmotáte, potřete náplní, opět srůlujete (již bez pečícího papíru :-) ) a celou roládu ještě pomažete náplní a dá se stuhnout do lednice.
Náplň: V horké vodní lázni si připravíme krém ze žloutků, cukru, vanilkového cukru, solamylu a mléka. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hustší krém (něco jako pudink),
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a skoro vychladlou (nesmí být ztuhlá) smícháme s máslem.
Přidáme k vychlazenému žloutkovému krému. Musí to být opravdu vychlazené a vše stejné teploty, jinak se krém srazí, ale není nic ztraceno......pokud počkáte, až bude nepodařená hmota opravdu vychladnutá, rozšlehá se......mám zkušeno, páč jsem spěchala, ale stejně mi to nepomohlo :-)
Je to sice pracnější, ale stojí to za tu námahu......
A pak na ozdobení dle fantazie......
Nápadem jsem se nechla inspirovat samozřejmě zde na MMB, ale recept udělala dle sebe.
Ke žloutkům přidáme mouku, solamyl, prdopeč a pomalu sníh.
Na klasický plech dáme pečící papír (bude se to s ním lépe motat) a těsto rovnoměrně rozprostřeme.
Pečeme 8-10minut na 220°C. Ale samo záleží na troubě ......
Tento piškot je jak peříčko ....... jak upečené těsto trochu vychládne srůluji i s pečícím papírem.Pokud to neuděláte a budete to dělat až po vychladnutí, poláme se - mám zkušeno :-(
akmile vychládne, rozmotáte, potřete náplní, opět srůlujete (již bez pečícího papíru :-) ) a celou roládu ještě pomažete náplní a dá se stuhnout do lednice.
Náplň: V horké vodní lázni si připravíme krém ze žloutků, cukru, vanilkového cukru, solamylu a mléka. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hustší krém (něco jako pudink),
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a skoro vychladlou (nesmí být ztuhlá) smícháme s máslem.
Přidáme k vychlazenému žloutkovému krému. Musí to být opravdu vychlazené a vše stejné teploty, jinak se krém srazí, ale není nic ztraceno......pokud počkáte, až bude nepodařená hmota opravdu vychladnutá, rozšlehá se......mám zkušeno, páč jsem spěchala, ale stejně mi to nepomohlo :-)
Je to sice pracnější, ale stojí to za tu námahu......
A pak na ozdobení dle fantazie......
Nápadem jsem se nechla inspirovat samozřejmě zde na MMB, ale recept udělala dle sebe.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Žanet01
(upraveno)
27. 4. 2010, 19:49






nahlásit

Katuš B.
(upraveno)
5. 6. 2009, 15:01
super nápad a krásný vláček





nahlásit

Markina
(upraveno)
5. 6. 2009, 15:12
@Katuš B.
děkuji za pochvalu, ale za nápad musíte chválit jinou maminku zde na MMB
, ale recept je ode mne

nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
5. 6. 2009, 13:27








nahlásit

Markina
(upraveno)
5. 6. 2009, 15:10
@Ilonáček
moc děkuji......
nahlásit
naturie
(upraveno)
5. 6. 2009, 12:56
Jéé tak ten je parádní a už vím co udělám vnoučkovi k jeho 3 narozkám

nahlásit

Markina
(upraveno)
5. 6. 2009, 15:10
@naturie
jsem ráda, že jsem dodala inspiraci...... u nás
už nefrčí, marcipán děckám moc nejede........ takže proto tato změna, jen nevím co za rok


nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
5. 6. 2009, 12:20
To je skvělýýýý vláček


nahlásit

Markina
(upraveno)
5. 6. 2009, 12:46
@
Helenko, děkuji za pochvalu, ale byly to nervy........

nahlásit