Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 49 návštěvníků)

Věnečky

0.0
Věnečky

Potřebné ingredience

40 Dg hladké mouky, 17 Dg oleje (asi 200ml), 1/2 litru vajec (9ks větších), sůl, 1 litr mléka + 3 lžíce mléka do polevy, 5 vanilkových pudinků, 1 máslo, cukr moučka, rum, sůl.

Postup přípravy

ODPALOVANÉ TĚSTO: Do hrnce naliju 1/2 litru vody + 17 Dg oleje (je to asi 200ml) + trochu soli (odvážila jsem to a dává se tam 15 gramů) a počkám až to bude vařit. Do vroucího nasypu 40 Dg hladké mouky, najednou a rychle míchám (vlastně to hned zhoustne, tak o míchání nemůže být moc řeč). Sundám to ze sporáku a dám hrnec do studené vody, aby se těsto zchladilo. Když je chladnější, že v něm udržím ruku, tak ho ještě zpracuju ručně, většinou ho převaluju vždycky, když se na něj jdu podívat jestli už zchládlo).
Když je chladné tak do něj zamíchám 1/2 litru vajec (vychází mi to tak na 9ks, záleží na velikosti), dělám to mixérem, je to hodně husté, hladké a lesklé, hned je to hotové.
Těsto naplním do sáčku se silnou zdobící trubičkou a dělám kroužky na plech lehce vymazaný olejem.
DÚLEŽITÉ!!!!! - Troubu mám rozehřátou na maximum, dám do ní plech a v žádném případě ani malinko neotevírám, jakékoli sebemenší zchlazení zničí Vaši práci. Věnečky vyndám, když se pěkně zabarví, hotové je mám vidět na detailní fotce. Když zchládnou, rozříznu je napůl.

KRÉM: Ve vodní lázni uvařím 1 litr mléka + 5 vanilkových pudinků + 7 Dg cukru, míchám a hotovou hustou kaši dám chladit do studené vody. K vychládlé kaši přimíchám 1 máslo (nechala jsem si ho venku, aby se roztajilo), přidám rum podle chuti - podle mojí chuti je ho dost (nebo i rum + rumovou tresť) a cukr dosypávám podle chuti (odvážila jsem to a dosypu ještě 15Dg), ochutnávejte! Krém mixuju nástavcem s noži, jde to úžasně, nikdy nehrudkovatí, je nádherně hladký.
Naplním ho do věnečků zase sáčkem se zdobící trubičkou.

POLEVA RUMOVÁ:
30 Dg cukru moučka smíchám se 3 lžícemi vroucího mléka + 1 lžíce rumu + 1 lžíce punče + 1 lžíce citrónové šťávy (nebo jenom 3 lžíce rumu a vynechám punč a citrón), pokud je to husté, zředím vroucím mlékem. Mixuju do hladka. A polévám věnečky. Nedávám nijak extra moc, byly by pak přeslazené, tak jak to mám na fotce je to optimální.

VĚNEČKY JSOU VYNIKAJÍCÍ ♥doporučuji♥ u nás se po nich doslova zaprášilo!!!!!!! Je jich asi tak 50ks ne-li víc (Doplňuji: napodruhé jsem je počítala a mám jich 100 menších), takže klidně můžete udělat z poloviny, ale raději udělejte celou dávku, jsou vážně dokonalé :-)))

Těsto - 1/2 litru vody, 17Dg oleje, sůl 1-2 lžičky, 40 Dg hladké mouky

Do vychládlého těsta přidáme 1/2 litru vajec.

Vejce zamixujeme do těsta až je takhle hladké.

Na plech uděláme z těsta věnečky, já dělám malinké a dávám jich 5 x 6 na plech s velkými rozestupy, dost kynou.

Upečené věnečky. Pečou se asi tak 10minut.

První polovina krému ještě bez másla a bez rumu - pudink, cukr a mléko

Hotový do hladka rozmixovaný krém. Rumu dávám dost, určitě 5 lžic i víc a cukru také dosypávám dost, pořád ochutnávám až je to podle mých představ.

Rozříznuté věnečky naplníme krémem.

Polité cukrovou polevou. Než je naskládám na sebe, nechávám na nich polevu v lednici zatuhnout.

Je jich plná lednice.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

trala 11. 9. 2010, 7:22
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
petuli77 13. 11. 2009, 15:32
věnečky jsem dělala a jsou |:o) |:o) |:o) děti mi je brali z pod ruk. dneska má brácha narozeniny tak se jdu do toho pustit znovu. (Y) (Y) (Y) moc děkuji za recept. (D) (^) (clamp)
Lucy06 19. 10. 2009, 21:09
Geniální!!!! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Udělala jsem v pátek na sobotní oslavu narozenin a sklidila jsem obrovský úspěch (clamp) (clamp) (clamp) Dělala jsem odpalované těsto porpvé v životě a věnečky jsou fakt neodolatelné! Díky za recept a hlavně podrobný postup (Y) (Y) (Y)
cherrycake 11. 6. 2009, 11:36
nádhera :-). ráda bych vyzkoušela,ale nemám sáček na tvoření, pradíte jak po domácku jej vyrobit, z čeho popř. nahradit, díky
sarkavo (upraveno) 11. 6. 2009, 15:50
@cherrycake Je to hodně pevné plátno ušité do kornoutu, dole díra na zdobící trubičku, trubiček je 6 různých za cca.50,-. Sáček je běžně k dostání také za 50,- v kuchyňských potřebách, myslím, že dva jsou ideální, jeden zamatláte od těsta, tak vezmete na krém druhý. Určitě věnečky zkuste, jsou fantastické a tak jsem tak počítala na kolik vyjde jeden, když je poloviční než ten kupovaný a výsledek je 1Kč a to na surovinách nešetřím, mléko za 20,-, máslo za 30,-
cherrycake 11. 6. 2009, 18:31
@sarkavo díky, podívám se, co tu mají u nás v obchodě a určitě vyzkouším, vypadají krásně
calexaci 10. 6. 2009, 14:13
|:o) |:o) |:o) |:o) Jsou moc pěkný,ale mě si žádnej nedala. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp).Tak to příště napravíš ,že jo :-p :-p :-p :-p :-p
calexaci 13. 10. 2009, 20:45
@calexaci (zajic) (zajic) (zajic) Šárko babička a Honzík ochutnali tvoje věnečky a už nejsou všechny je hned (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) moc jim chutnali jen říkali přííííííště vííííííc (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
colibric 7. 6. 2009, 10:03
Ač je neděle, moje dvouletá dcerka vstala v 5:30 ráno. Pustila jsem ji pohádky, v 6 bylo zaděláno, v 8 upečeno a naplněno. Musím říct, vynikající. Bylo cca 60 ks, ale ted v 10 uz není ani polovina. Vřele doporučuji. (clamp)
Ilonáček 5. 6. 2009, 10:29
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ssonda 4. 6. 2009, 19:10
Jsou nádhernéééé (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie