Houbová omáčka a domácí knedlíky vařené v páře
Potřebné ingredience
HOUBOVKA: houby (čerstvé nebo mražené, směs toho co v lese najdu-hříbky, křemenáče,...), 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 2 kostky masoxu, 1 kysaná smetana, 1/2 sladké smetany, polohrubá mouka na zahuštění. KNEDLÍKY: hrubá mouka, sůl, kvasnice, vajíčko, mléko, včerejší rohlíky
Postup přípravy
Do hrnce dáme 2 litry studené vody + 3 bobkové listy + 5 kuliček nového koření + 5 kuliček pepře + 2 kostky masoxu, lehce osolíme a vaříme. Když to začne bublat, přidáme houby, buďto čerstvé nebo mražené, mražené dávám zmrzlé (jen je propláchnu pod vodou), aby v nich zůstala všechna šťáva a je to jak z čerstvých.
Houby vařím cca. 1 - 1,5 hodiny na mírném plameni.
Potom si rozmíchám stranou v hrnečku se studenou vodou polohrubou mouku, dám tolik mouky, aby to ještě bylo tekuté, ale ne moc, abych omáčku zbytečně neředila vodou. Pomalu to nalévám do omáčky a míchám, omáčka nezhrudkovatí. Když se mi zdá akorát, ochutnám, případně dosolím.
Přidám do toho 1 zakysanou smetanu, zamíchám a přidám 1/2 sladké smetany, zamíchám. Se smetanou už to moc nevařím, řídne pak omáčka.
KNEDLÍKY:
Uděláme kvásek - do teplého mléka asi 200 ml přidáme špetku cukru, zamícháme a přidáme, jak praví kuchařka po babičce "hrášek kvasnic", odvážila jsem to a dávám 3 gramy.
Mezitím si nasypu do mísy velký hrnek hrubé mouky (změřila jsem, přesně dávám 400ml), osolím.
Vykynutý kvásek hodím do mouky a ve zbytku mléka rozmíchám 1 celé vajíčko.
Hnětu.
Pokud potřebuji, zahustím moukou nebo zředím teplým mlékem.
Ke konci přidám 1,5 včerejšího rohlíku nakrájeného na kostičky a namočeného lehce v mléce.
Když je těsto hotové, odlepuje se od mísy a je pěkné hladké, udělám z něj bochánek, lehce zasypu hrubou moukou a přikryju utěrkou. Nechám ho 2 hod kynout.
2 litry vody (může být i 2,5, pokud máte hodně hub), 2 masoxy, 3 bobkové listy, 5 kuliček pepře a 5 kuliček nového koření, sůl
Přidala jsem houby.
Přidala jsem mouku, 1 zakysanou a 1/2 sladké smetany a je hotovo.
KNEDLÍKY - hrubá mouka, sůl, kvásek a 1 vajíčko
Přidala jsem rohlíky a hnětu, ještě je to řídké, tak přisypu trochu mouky.
Ááá, už se to odlepuje, máme hotovo.
Udělám z těsta bochánek a zakryju ho na 2 hodiny utěrkou.
Uděláme z těsta šišky. Já mám čtyři, protože dělám dvojnásobnou dávku, ale vy budete mít z tohoto množství dvě. Necháme je pod utěrkou 15-30min. kynout. Jsou placaté, takže až je budeme dávat na pařáček, dáme je na výšku, aby se to vyrovnalo.
Do hrnce dáme po dně vody a pařáček, když začne voda bublat, ubereme na mírný plamen a dáme na pařáček knedlíky a zaklopíme, po dobu vaření poklici neodklápíme. Vaříme 15 minut.
Zrovna když se chci pochlubit, tak mi jeden praskl, ale i tak jsou nádherné. Knedlík praskne, když ho necháte málo kynout, když už máte hotovou šišku, já někdy pospíchám a pak mám puklinu.
Hotové knedlíky krájíme hned horké, pak už by to nebylo ono, protože by zvrchu nebyly tak vláčné. Krájíme je nití viz. foto.
Tak co jim říkáte? Jsou vynikající, kupované u nás nemají šanci :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé