(recept
si oblíbilo 38 návštěvníků)
* RYBÍZOVOJAHODOVOOSTRUŽINOVÁ šťáva z předloni zamraženého ovoce *
Potřebné ingredience
Přemýšlela jsem co s předloňským rybízem v mrazáku, když letos jsou keříky zase obsypané, tak jsem udělala sirup :))))))))))
mišung ovoce - 2 a 1/2 kg červeného rybízu - u mě převažoval + jahody + ostružiny
1 a půl litru vody
50g kyseliny citronové
2 a 1/4 kg cukru
Postup přípravy
Ovoce necháme rozmrazit v hrnci, vymraženou šťávu nesléváme, naopak ještě 1 a půl litru vody přidáme, přisypeme kyselinu citronovou, promícháme a necháme asi 20-24 hodin stát.
Poté směs přes "mikrocedník" nebo nejlépe plátýnko přecedíme a zbylé ovoce vyždímáme. Z této dávky jsem měla 2300g šťávy. Kolik je šťávy, tolik dáváme cukru. Tudíž do hrnce s již čistou vymačkanou šťávou přidáme 2300g cukru krupice a dáme na plotnu. Průběžně mícháme, aby se cukr nepřichytil. Pokud se nám tvoří pěna, tak ji naběračkou sbíráme a dáváme pryč. Jakmile je sirup horký - nikoli vařící (nesmí bublat) odděláme z plotny a dáváme do lahví. Já mám opět stejně jako u druhého receptu na bezovou šťávu lahvičky od dětských džusíků, z této dávky mám 12 skleniček po cca 300ml.
Poté směs přes "mikrocedník" nebo nejlépe plátýnko přecedíme a zbylé ovoce vyždímáme. Z této dávky jsem měla 2300g šťávy. Kolik je šťávy, tolik dáváme cukru. Tudíž do hrnce s již čistou vymačkanou šťávou přidáme 2300g cukru krupice a dáme na plotnu. Průběžně mícháme, aby se cukr nepřichytil. Pokud se nám tvoří pěna, tak ji naběračkou sbíráme a dáváme pryč. Jakmile je sirup horký - nikoli vařící (nesmí bublat) odděláme z plotny a dáváme do lahví. Já mám opět stejně jako u druhého receptu na bezovou šťávu lahvičky od dětských džusíků, z této dávky mám 12 skleniček po cca 300ml.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koniprd
(upraveno)
31. 7. 2015, 18:02
Můžu se zeptat,necháváte těch 24h šťávu při pokojové teplotě nebo v lednici?
lidare
(upraveno)
6. 8. 2014, 21:47
dobrý tip
nelinka.micinka
(upraveno)
1. 8. 2010, 20:03
Hanko jak dlouho vydrží šťávička a už se nemusí zavařovat? Děkuji
andrejka12
(upraveno)
29. 6. 2009, 22:47
Hanko prosim vas toho 1/4 kg cukru, co máte napsaných v přísadách, se dává hned do toho ovoce s kys. citrónovou? Diky za odpověď na mail andreapritchard@seznam.cz
Hanka V.
(upraveno)
30. 6. 2009, 20:31
@andrejka12
Andrejko, toho cukru je tam napsáno 2 a 1/4 kg je to podle váhy vymačkané šťávy , tudíž se přidává až po odstátí s kyselinou citronovou. Poté se ze směsi vymačká šťáva, ta se zváží a podle váhy šťávy dáváme stejné množství cukru a pak teprve vaříme
Ilonáček
(upraveno)
30. 5. 2009, 16:27