(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
Šťáva z květu černého bezu

Potřebné ingredience
na jednu várku: 30-35 květů černého bezu (jsou-li malé, tak více) 2 litry vody 1/2 kyseliny citronové 1 citon 2kg cukru já dělám vždy min. ze 2 várek a je z toho to co je na obrázku 7x 0,7l šťávy
Postup přípravy
Recept to není můj, někde jsem ho okoukala a postupně poupravila :-). Dělám i med.
Do hrnce dám vodu, květy,oloupaný a nakrájený citron a vše takto 10 minut povařím přiklopený. Pak přidám kys. citronovou promíchám a nechám 24hodin stát.
Po 24 hodinách přecedím přes dětskou plenu a vymačkám. Přidám cukr a zase povařím dokud se pořádně nerozpustí (cca 10 minut). Pak naleji do pořádně čistých sklenic - proplachuji je vroucí vodou. Nezavírám je víčkem,ale jen plátýnkem a gumičkou a dám do chladu a temna a takto nám vydrží cca 3 měsíce (vydržely by i déle,ale stačíme jí vypít) - po loňské zkušenosti raději doporučuji lednici....
Obrázky na lahve se dají dělat před i po nalití šťávy.
Není to časově náročné a děti jí mají rádi a tak já ze svého pohledu doporučuji. A s citronem a troškou máty v parným létě super osvěžení . :-)
Do hrnce dám vodu, květy,oloupaný a nakrájený citron a vše takto 10 minut povařím přiklopený. Pak přidám kys. citronovou promíchám a nechám 24hodin stát.
Po 24 hodinách přecedím přes dětskou plenu a vymačkám. Přidám cukr a zase povařím dokud se pořádně nerozpustí (cca 10 minut). Pak naleji do pořádně čistých sklenic - proplachuji je vroucí vodou. Nezavírám je víčkem,ale jen plátýnkem a gumičkou a dám do chladu a temna a takto nám vydrží cca 3 měsíce (vydržely by i déle,ale stačíme jí vypít) - po loňské zkušenosti raději doporučuji lednici....
Obrázky na lahve se dají dělat před i po nalití šťávy.
Není to časově náročné a děti jí mají rádi a tak já ze svého pohledu doporučuji. A s citronem a troškou máty v parným létě super osvěžení . :-)

bezinková šťáva
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

miskabu
(upraveno)
8. 6. 2012, 13:51


nahlásit
kaspar27
(upraveno)
30. 5. 2012, 13:05
Super, díky!!

nahlásit

lendullka
(upraveno)
24. 5. 2012, 10:56
Dobrý den. Mohu se optat, vždycky jsem ze strachu před zkažením šťávu dávala láhve do lednice. Zabívaly tak moc místa. Opravdu to stačí překrýt pouze plátýnkem? Zavírala jsem vždy víčkem. Vyzkouším je dát tedy do chladnějšího sklepa ať je nemusím dávat do lednice. Lenka

nahlásit

kačelina
(upraveno)
31. 5. 2012, 13:39
@lendullka
Dobrý den, raději nechte v lednici... dělala jsem je pátým rokem a loni poprvé se udělala plíseň, tak raději už dávám do lednice . K
nahlásit

Lencapyt
(upraveno)
3. 6. 2011, 23:29
Děkuji za recept a za rady. Šťávu mám hotovou a je výborná



nahlásit

kuddit
(upraveno)
4. 1. 2010, 17:44
dobrý den, já odbehnu od receptu ... ale mohu se zeptat co to máte za krásné sklinky ??? uplne jsem na ne koukala ... protoze delám doma taky sirupy, také beru inspiraci na uskladnování ... má spousty sklinek, ale normální od likéru, tak podobne, ale chtela bych nejaké jiné ... jedna paní mela zase sklinky z ikey, s takovým uzáverem neco jako spunt s takovým kovem ... ale ty vase se mi moc líbí ... poradíte ??? děkuji




nahlásit

kačelina
(upraveno)
30. 4. 2010, 22:11
@kuddit
Dobrý den, pozdě,ale přece... jukněte ke mě do návodů, tam je postup jak na obrázek na sklenici... tyto sklenice jsem dostala od kamaráda z restaurace..... nevím ani od čeho jsou... myslím že od nějaké vody....
nahlásit
Eva Sk.
(upraveno)
17. 6. 2009, 10:05
Dobrý den Kateřino,prosím Vás,chtěla bych se zeptat kolik přesně té kyseliny citrónové...narazila jsem v obchodě na 20g a na 100g...děkuji
nahlásit

tlipna
(upraveno)
28. 5. 2009, 19:13
uvařila jsem bezinkovou štávu..ale nevím jestli lít do sklenic vroucí nebo vychladlé??poradte mi prosím...

nahlásit

kačelina
(upraveno)
29. 5. 2009, 0:43
@tlipna
nalívám teplé i studené... podle mě je to jedno,ale sklenice musí být hodně dobře vymyté a já je propláchuji vroucí vodou a nechám uschnout.....
nahlásit

Pesinka
(upraveno)
27. 5. 2009, 19:59
Tak jsem okoukla obrázky na sklenice a určo zkusím,vypadá to suprově
Jen Vás chci jěště poprosit o recept na ten Váš medík z bezu a zeptat se,kde koupím to lepidlo s lakem?Děkuji předem moc,moc
Petra



nahlásit

kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 22:01
@Pesinka
medík dělám stejně jako paní Barbora ID16050 jen přidávám lžičku kys. citronové a vařím 1,5 hod - 2 hodiny do zhoustnutí,ale vždy ho mám trošku řidší než je třeba med lesní

nahlásit

kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 21:56
@Pesinka
lepidlo s lakem koupíte u paní Šárky, která má obchůdek u nás v Neratovicích a je milá a spolehlivá - Šárka K.ID 44297www.KO-hobby.cz a medík pošlu nebo vložim....
nahlásit

Pesinka
(upraveno)
28. 5. 2009, 8:53
@kačelina
Díky moc
,jste zlatíčko



nahlásit

vanýssek
(upraveno)
27. 5. 2009, 13:32





nahlásit

kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 21:53
@vanýssek
Dobrý den, mám i takový recept, kde se voda nevaří,ale už delší dobu používám tento a jsem spokojená a dělám podobně i med
díky K


nahlásit

vanýssek
(upraveno)
28. 5. 2009, 6:17
@kačelina
tak jsem včera udělala med ....je z bezu opravdu úžasný a dobroučký





nahlásit

Pesinka
(upraveno)
27. 5. 2009, 10:37
Bez Nám roste za barákem,tak jak přestane pršet,jdu ho natrhat.Bezovku milujeme celá rodinka,vloni jsem dělěla prvně,ale někde jsem založila recept a tak hledala zde na MMB.Tenhle Váš receptí vypadá super,tak ráda vyzkouším
Lahve jsou úžasné,jak jste je prosím Vás udělěla?Malovala?Jsem malířka skla,nebyl by to problém,ale zdá se mi to moc pracné..Díky předem za odpověď Petra


nahlásit

kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 12:42
@Pesinka
jukněte ke mě do návodů
malířka určitě nejsem na to nemám talent ,ale brala bych ho
je to ubrouskovou technikou.....



nahlásit

Ilonáček
(upraveno)
26. 5. 2009, 14:38

nahlásit

muchlanek
(upraveno)
26. 5. 2009, 11:17
Mňam, taky miluju, babička vždycky dělala šťávu, limonádu a víno. A ještě hromadu květů usušila na čaj.

nahlásit
zobanda
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
Taky dělám tuhle luxusní šťavku a je pravda, že je to nejlepší letní osvěžení
nahlásit

kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:33
@zobanda






nahlásit
mandel
(upraveno)
25. 5. 2009, 20:43
Jéje, po bezinkové šťávě se můžu utlouct.
Můžu se ještě zeptat, jak děláte ten med? Z pampelišek jsme dělali, když jsme byli malí, ale z bezinek jsem ho ještě nikde neviděla...

nahlásit

fája
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:36
@mandel
Tady máte odkaz. Už jsem ho dělala 2x a je bezva a dětem moc chutná
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5206

nahlásit

kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:34
@mandel
až bude chvilinka, tak Vám ho pošlu
a také se dělá z květů a celkem podobně
nic těžkého





nahlásit

Pattistudio
(upraveno)
25. 5. 2009, 14:54
Taky jsem překvapená, že se nezkazí. Jak je to možné? Vím, že i marmelády se dávaly jen tak pod staniol. Já jsem sirup dávala do skleněných lahví, vydržel jen chvíli, pak se nahoře udělala plíseń, tak teď liju ještě teplý do PETek, v těch mi vydržel i přes zimu.
nahlásit

kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
@Pattistudio
mám ho ve špajzu, kde je chladno i v létě a postupně když mám místo stěhuju do lednice jak upíjíme,ale vydrží možná díky té kyselině citronové
fakt nevim,ale plíseň jsem na něm ještě neměla
já to ještě před nalitím do skleněných sklenic převařuju s cukrem
a ve většině receptů které jsem kde viděla to nedělají
tak třeba proto
nebo máme kouzelný špajz






nahlásit

zuzkanow
(upraveno)
25. 5. 2009, 14:40
Supr,že jste ho vložila.Hned jak dodělám co mám tak udělám i ten Váš. Jen mě zaráží,že to nezavíráte jen zakryjete.To se nezkazí?





nahlásit

kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
@zuzkanow
mám ho ve špajzu, kde je chladno i v létě a postupně když mám místo stěhuju do lednice jak upíjíme,ale vydrží možná díky té kyselině citronové
fakt nevim,ale plíseň jsem na něm ještě neměla
já to ještě před nalitím do skleněných sklenic převařuju s cukrem
a ve většině receptů které jsem kde viděla to nedělají
tak třeba proto
nebo máme kouzelný špajz






nahlásit

JARYEL
(upraveno)
25. 5. 2009, 13:14







nahlásit