(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
Šťáva z květu černého bezu
Potřebné ingredience
na jednu várku: 30-35 květů černého bezu (jsou-li malé, tak více) 2 litry vody 1/2 kyseliny citronové 1 citon 2kg cukru já dělám vždy min. ze 2 várek a je z toho to co je na obrázku 7x 0,7l šťávy
Postup přípravy
Recept to není můj, někde jsem ho okoukala a postupně poupravila :-). Dělám i med.
Do hrnce dám vodu, květy,oloupaný a nakrájený citron a vše takto 10 minut povařím přiklopený. Pak přidám kys. citronovou promíchám a nechám 24hodin stát.
Po 24 hodinách přecedím přes dětskou plenu a vymačkám. Přidám cukr a zase povařím dokud se pořádně nerozpustí (cca 10 minut). Pak naleji do pořádně čistých sklenic - proplachuji je vroucí vodou. Nezavírám je víčkem,ale jen plátýnkem a gumičkou a dám do chladu a temna a takto nám vydrží cca 3 měsíce (vydržely by i déle,ale stačíme jí vypít) - po loňské zkušenosti raději doporučuji lednici....
Obrázky na lahve se dají dělat před i po nalití šťávy.
Není to časově náročné a děti jí mají rádi a tak já ze svého pohledu doporučuji. A s citronem a troškou máty v parným létě super osvěžení . :-)
Do hrnce dám vodu, květy,oloupaný a nakrájený citron a vše takto 10 minut povařím přiklopený. Pak přidám kys. citronovou promíchám a nechám 24hodin stát.
Po 24 hodinách přecedím přes dětskou plenu a vymačkám. Přidám cukr a zase povařím dokud se pořádně nerozpustí (cca 10 minut). Pak naleji do pořádně čistých sklenic - proplachuji je vroucí vodou. Nezavírám je víčkem,ale jen plátýnkem a gumičkou a dám do chladu a temna a takto nám vydrží cca 3 měsíce (vydržely by i déle,ale stačíme jí vypít) - po loňské zkušenosti raději doporučuji lednici....
Obrázky na lahve se dají dělat před i po nalití šťávy.
Není to časově náročné a děti jí mají rádi a tak já ze svého pohledu doporučuji. A s citronem a troškou máty v parným létě super osvěžení . :-)
bezinková šťáva
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
miskabu
(upraveno)
8. 6. 2012, 13:51
šťáva je hotová, moc dobrá, teď se jenom bojím, aby se nezkazila. Díky moc za recept
kaspar27
(upraveno)
30. 5. 2012, 13:05
Super, díky!!
lendullka
(upraveno)
24. 5. 2012, 10:56
Dobrý den. Mohu se optat, vždycky jsem ze strachu před zkažením šťávu dávala láhve do lednice. Zabívaly tak moc místa. Opravdu to stačí překrýt pouze plátýnkem? Zavírala jsem vždy víčkem. Vyzkouším je dát tedy do chladnějšího sklepa ať je nemusím dávat do lednice. Lenka
kačelina
(upraveno)
31. 5. 2012, 13:39
@lendullka
Dobrý den, raději nechte v lednici... dělala jsem je pátým rokem a loni poprvé se udělala plíseň, tak raději už dávám do lednice . K
Lencapyt
(upraveno)
3. 6. 2011, 23:29
Děkuji za recept a za rady. Šťávu mám hotovou a je výborná
kuddit
(upraveno)
4. 1. 2010, 17:44
dobrý den, já odbehnu od receptu ... ale mohu se zeptat co to máte za krásné sklinky ??? uplne jsem na ne koukala ... protoze delám doma taky sirupy, také beru inspiraci na uskladnování ... má spousty sklinek, ale normální od likéru, tak podobne, ale chtela bych nejaké jiné ... jedna paní mela zase sklinky z ikey, s takovým uzáverem neco jako spunt s takovým kovem ... ale ty vase se mi moc líbí ... poradíte ??? děkuji
kačelina
(upraveno)
30. 4. 2010, 22:11
@kuddit
Dobrý den, pozdě,ale přece... jukněte ke mě do návodů, tam je postup jak na obrázek na sklenici... tyto sklenice jsem dostala od kamaráda z restaurace..... nevím ani od čeho jsou... myslím že od nějaké vody....
Eva Sk.
(upraveno)
17. 6. 2009, 10:05
Dobrý den Kateřino,prosím Vás,chtěla bych se zeptat kolik přesně té kyseliny citrónové...narazila jsem v obchodě na 20g a na 100g...děkuji
tlipna
(upraveno)
28. 5. 2009, 19:13
uvařila jsem bezinkovou štávu..ale nevím jestli lít do sklenic vroucí nebo vychladlé??poradte mi prosím...
kačelina
(upraveno)
29. 5. 2009, 0:43
@tlipna
nalívám teplé i studené... podle mě je to jedno,ale sklenice musí být hodně dobře vymyté a já je propláchuji vroucí vodou a nechám uschnout.....
Pesinka
(upraveno)
27. 5. 2009, 19:59
Tak jsem okoukla obrázky na sklenice a určo zkusím,vypadá to suprově Jen Vás chci jěště poprosit o recept na ten Váš medík z bezu a zeptat se,kde koupím to lepidlo s lakem?Děkuji předem moc,moc Petra
kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 22:01
@Pesinka
medík dělám stejně jako paní Barbora ID16050 jen přidávám lžičku kys. citronové a vařím 1,5 hod - 2 hodiny do zhoustnutí,ale vždy ho mám trošku řidší než je třeba med lesní
kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 21:56
@Pesinka
lepidlo s lakem koupíte u paní Šárky, která má obchůdek u nás v Neratovicích a je milá a spolehlivá - Šárka K.ID 44297www.KO-hobby.cz a medík pošlu nebo vložim....
Pesinka
(upraveno)
28. 5. 2009, 8:53
@kačelina
Díky moc ,jste zlatíčko
vanýssek
(upraveno)
27. 5. 2009, 13:32
mám recept, kde se květy dávají do vychladlé převařené vody na 24 hodin a pak po zcezení se rozpouští cukr a pak přidá kyselina a cukr ....neničí se ty bylinky vařením?? ...někde jsem četla, že i bylinkové čaje se nemají přlévat úplně vřelou vodou!! P.S. tak jsem náhodou narazila na stejný recept, který mám i já od mojí maminy .......zkuste bezové květy nepřevářet http://bucifousek.webgarden.cz/domaci-medicina/bezovy-sirup.html
kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 21:53
@vanýssek
Dobrý den, mám i takový recept, kde se voda nevaří,ale už delší dobu používám tento a jsem spokojená a dělám podobně i med díky K
vanýssek
(upraveno)
28. 5. 2009, 6:17
@kačelina
tak jsem včera udělala med ....je z bezu opravdu úžasný a dobroučký
Pesinka
(upraveno)
27. 5. 2009, 10:37
Bez Nám roste za barákem,tak jak přestane pršet,jdu ho natrhat.Bezovku milujeme celá rodinka,vloni jsem dělěla prvně,ale někde jsem založila recept a tak hledala zde na MMB.Tenhle Váš receptí vypadá super,tak ráda vyzkouším Lahve jsou úžasné,jak jste je prosím Vás udělěla?Malovala?Jsem malířka skla,nebyl by to problém,ale zdá se mi to moc pracné..Díky předem za odpověď Petra
kačelina
(upraveno)
27. 5. 2009, 12:42
@Pesinka
jukněte ke mě do návodů malířka určitě nejsem na to nemám talent ,ale brala bych ho je to ubrouskovou technikou.....
Ilonáček
(upraveno)
26. 5. 2009, 14:38
jo to je bumbáníčko
muchlanek
(upraveno)
26. 5. 2009, 11:17
Mňam, taky miluju, babička vždycky dělala šťávu, limonádu a víno. A ještě hromadu květů usušila na čaj.
zobanda
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
Taky dělám tuhle luxusní šťavku a je pravda, že je to nejlepší letní osvěžení
kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:33
@zobanda
mandel
(upraveno)
25. 5. 2009, 20:43
Jéje, po bezinkové šťávě se můžu utlouct. Můžu se ještě zeptat, jak děláte ten med? Z pampelišek jsme dělali, když jsme byli malí, ale z bezinek jsem ho ještě nikde neviděla...
fája
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:36
@mandel
Tady máte odkaz. Už jsem ho dělala 2x a je bezva a dětem moc chutná http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=5206
kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:34
@mandel
až bude chvilinka, tak Vám ho pošlu a také se dělá z květů a celkem podobně nic těžkého
Pattistudio
(upraveno)
25. 5. 2009, 14:54
Taky jsem překvapená, že se nezkazí. Jak je to možné? Vím, že i marmelády se dávaly jen tak pod staniol. Já jsem sirup dávala do skleněných lahví, vydržel jen chvíli, pak se nahoře udělala plíseń, tak teď liju ještě teplý do PETek, v těch mi vydržel i přes zimu.
kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
@Pattistudio
mám ho ve špajzu, kde je chladno i v létě a postupně když mám místo stěhuju do lednice jak upíjíme,ale vydrží možná díky té kyselině citronové fakt nevim,ale plíseň jsem na něm ještě neměla já to ještě před nalitím do skleněných sklenic převařuju s cukrem a ve většině receptů které jsem kde viděla to nedělají tak třeba proto nebo máme kouzelný špajz
zuzkanow
(upraveno)
25. 5. 2009, 14:40
Supr,že jste ho vložila.Hned jak dodělám co mám tak udělám i ten Váš. Jen mě zaráží,že to nezavíráte jen zakryjete.To se nezkazí?
kačelina
(upraveno)
25. 5. 2009, 22:32
@zuzkanow
mám ho ve špajzu, kde je chladno i v létě a postupně když mám místo stěhuju do lednice jak upíjíme,ale vydrží možná díky té kyselině citronové fakt nevim,ale plíseň jsem na něm ještě neměla já to ještě před nalitím do skleněných sklenic převařuju s cukrem a ve většině receptů které jsem kde viděla to nedělají tak třeba proto nebo máme kouzelný špajz
JARYEL
(upraveno)
25. 5. 2009, 13:14
MUSÍM TAKÉ JEN DOPORUČIT, DĚLÁM SIRUP UŽ HOODNĚ LET A JE VÝBORNÝ,MÁM TROŠKU JINÝ RECEPT ZROVNA VČERA JSME BYLI NATRHAT NA PRVNÍ VÁRKU