Maková bábovka - recept po babičce
Potřebné ingredience
50 Dg polohrubé mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 5 lžic rozpuštěného másla, muškátový oříšek, 1 lžička soli, 1 vajíčko, mléko, 3 Dg kvasnic + 1 kostka(lžička) cukru *** MÁK: 1 pytlík máku (35Dg), 8 lžic cukru moučka, 4 lžíce rumu, 4 lžíce šťávy, 1 hrnek kávy
Postup přípravy
* Do teplého mléka (asi 200 ml) zamícháme 1 lžičku cukru a rozdrobíme 3 Dg kvasnic. Necháme 5-10 min kynout.
* Do mísy dáme mezitím 50 Dg polohrubé mouky, 2 hooodně kopcovité lžíce cukru moučka nebo i 3 lžíce, 5 klidně i 6 lžic rozpuštěného másla (ne tuk), 1 lžičku soli a nastrouháme asi tak 1/3-1/2 muškátového oříšku.
* Kvasnice už jsou vykynuté, takže je přidáme také do mísy. V mléce co máme od kvasnic rozmícháme 1 žloutek (bílek zužitkujeme jinde, ale do těchto buchet vůbec nepřijde), nalijeme to také do mísy a hněteme. Pokud je těsto husté, dolijeme teplé mléko, pokud řídké, dosypeme mouku, ochutnáváme, můžeme doslazovat nebo dolít máslo, jak kdo to má rád, ale většinou to nechám tak jak píšu.
* Hotové těsto je hladké, lesklé a odlepuje se od stěn. Uděláme z něj bochánek, zasypeme lehounce polohrubou moukou a necháme 2hod kynout.
* Vykynuté těsto: Těsto roválíme na placku a tu potřeme připraveným mákem, zarolujeme, vložíme do formy a potřeme máslem.
* Pečeme na 180 stupňů 1 hodinu, pro jistotu píchneme do bábovky špejli, jestli je hotová, těsto se na špejli nelepí.
MÁK:
* 1 pytlík máku (350gramů) nameleme
* přidáme 8 pěkně plných lžic cukru moučka
* 4 lžíce rumu
* 4 lžíce šťávy (sirupu), je jedno jakého, já kupuju Jupí
* 1 hrnek kafe, uvařený vychlazený turek 3 lžičky kafe (přibližně 200ml nebo spíš míň, lijeme postupně, abysme to neměli moc řídké) * lógr tam nedáváme
-----------------------
Odpověď na dotaz: mák děláme za studena a žádné mléko. I proto je to taková dobrota, že je to starý dobrý poctivý mák bez nastavování.
Těsto už je skoro hotové.
Hotové těsto, dáme kynout na 2hod pod utěrku.
Namletý mák zatím jenom s cukrem. Teď přidáme zbytek.
Rozválela jsem těsto a plácla na něj mák.
Mák na těsto rozetřeme.
Těsto zarolujeme.
Konce těsta jsme si udělali užší, dáme je trochu přes sebe a užší jsou proto, aby v místě překladu nebyla bábovka moc vysoká. Pomažeme ji máslem a šup s ní do trouby. Formu máme samozřejmě také vymazanou máslem.
Hojně posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. Vypadá skvostně, že? A je prostě úúúžasně dobrá. Ti moji darmožrouti mi ji načali ještě teplou :-(((
Mňaaam
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé