(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Výroba domáci mozzarely
Potřebné ingredience
2l mléka
1 lžička kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla
Postup přípravy
1. Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm kyselinu citronovou
2. Mléko zahřejte na 38 stupňů - teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte až se začne oddělovat syrovátka.
3. Během několik minut (ale může být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina
4. Obsah hrnce sceďte, 250ml syrovátky nechte stranou
5. Sraženinu nechce chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude chvíli kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnky a minutu zahřívejte. měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněteme rukama jako těsto a vraťte na půl minutu do mikrovlnky - sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, aby jste ho udržely v rukou.
6. Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější. Po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.
7. Nyní je mozzarella hotová - zpracujete ji na velkou a lesklou kouli, a uložte do chladu do roztoku 250ml vody, 250ml syrovátky a lžíce soli.
2. Mléko zahřejte na 38 stupňů - teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte až se začne oddělovat syrovátka.
3. Během několik minut (ale může být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina
4. Obsah hrnce sceďte, 250ml syrovátky nechte stranou
5. Sraženinu nechce chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude chvíli kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnky a minutu zahřívejte. měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněteme rukama jako těsto a vraťte na půl minutu do mikrovlnky - sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, aby jste ho udržely v rukou.
6. Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější. Po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.
7. Nyní je mozzarella hotová - zpracujete ji na velkou a lesklou kouli, a uložte do chladu do roztoku 250ml vody, 250ml syrovátky a lžíce soli.
Nalité mléko s kyselinou citronovou
Mléko se syřidlem - začíná se oddělovat syrovátka
Oddělené..
Takto vypadá syrovátka
Základ na sýr..
Na minutku do mikrošky..a ještě pustilo syrovátku
Finální výrobek...když jsem fotila na řezu..vybil se mi foťák:-(
Sýr "odpočívá" v syrovátce
A tady dotaz kolik toho bylo celkem :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
cicmoši
(upraveno)
13. 5. 2009, 9:55
to je paráda, tiež som ju robila podla apetitu a podarila sa ale vy tu máte úplne krásne nafotený postup a to je super, hlavne keď niekto robí syr 1x živote to moc pomože katka
IrcaBeck
(upraveno)
14. 5. 2009, 13:19
@cicmoši
Děkuji moc..pořád je co vychytávat
Ilonáček
(upraveno)
12. 5. 2009, 10:09
pipontek
(upraveno)
12. 5. 2009, 8:17
Zdravím,chtěla jsem se zeptat,kde koupím to syřidlo a kolik to stojí??Mám přístup k domácímu mléku,tak bych to ráda zkusila.Díky moc Renča
IrcaBeck
(upraveno)
12. 5. 2009, 11:14
@pipontek
Ahoj, já jsem si ho objednala na expedica@milcom-as.cz. Upozorňuji že stojí 48Kč..je toho 200ml a používáte na 2l mléka jen půlku lžičky.. Jinak mě to přišlo jako obchodní balík a připočítaly si 160Kč poštovné a balné 8-..jsem myslela že mě trefí..ale šly jsme s kamarádkou na půl..ono se to taky jen tak nevypotřebuje
Keiti
(upraveno)
12. 5. 2009, 7:00
Mám otázečku,kolik váží hotový sýr z těch dvou litrů?Kdysi dostalo koupit plnotučné mléko v pytlících,dnes je jenom trvanlivé,to není ono.Fakt je nejlepší nadojené,to má tučnost 4-5%.
IrcaBeck
(upraveno)
12. 5. 2009, 7:38
@Keiti
asi je to dle mléka..já mám něco kolem 200g sýra.
IrcaBeck
(upraveno)
11. 5. 2009, 22:58
Recept jsem našla v apetitu a rozhodla jsem se ho zkusit. Určitě nezkoušet z krabicových mlék..Jen čerstvé..nejlepší by bylo čerstvě nadojené , ale které je nejlepší na výrobu je OLÉ..já jsem dnes zkusila čerstvé mléko od OLMY, taky to šlo, ale nedocílila jsem té hladké koule , uvidím jaký sýr bude zítra.