(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Švestkový koláč

Potřebné ingredience
20 čerstvých vypeckovaných švestek
150 ml rumu
Na těsto:
300 g hladké mouky
150 g změklého másla
špetku soli
2 vejce
100 g moučkového cukru
Na krém:
250 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
vanilkový lusk
3 vejce
50–70 g cukru (podle chuti)
Na glazuru:
2–3 lžíce meruňkového džemu
1–2 lžíce rumu
Postup přípravy
Příprava jídla:
1. Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý.
1. Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.
2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.
4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Denisaaa
(upraveno)
22. 5. 2009, 12:50
Buchtička je vynikající a rychlá
Chlapi mě doma buchty bohužel nejedí, ale po téhle se jenom zaprášilo
Akorád jsem ji trochu pozměnila, že jsem do těsta přidala trochu vody abych ho nemusela vyvalovat - a je to ještě rychlejší. Díky Irčo za bezva recept



nahlásit

Swinga
(upraveno)
6. 6. 2009, 22:43
@Denisaaa
není zač také skusim vaši variantu


nahlásit

jajulik
(upraveno)
5. 5. 2009, 11:25
mňam sbíhají se mi sliny

nahlásit
kalan
(upraveno)
4. 5. 2009, 20:49
Wow... vypada to uzasne! Hned bych si ho dala. Bohuzel musim ho delat i pro ty, kteri nemohou ani spetku alkoholu. Myslite, ze by sel ten rum necim nahradit? Diky!
nahlásit

Swinga
(upraveno)
4. 5. 2009, 20:56
@kalan
tak třeba skuste rumovou trest nebo jak se tomu říká.
nahlásit