(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Mřížkový koláč z křehkého těsta, mák, tvaroh, rebarbora
Potřebné ingredience
60 dkg polohrubé mouky, 20 dkg krupicového cukru, 18 dkg (může i 20) tuku na pečení, třeba Hery, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 8 lžic mléka nebo vody,špetka soli, citrónová kůra podle chuti, 1 vanilkový cukr, náplně : 250g tvarohu v kostce, trochu mléka, cukr dle chuti, citr.kůra dle chuti, maková náplň kupovaná přidané 4 lžíce marmelády, 0,5kg rebarbory podusit s cukrem
Postup přípravy
Těsto se dá udělat ručně, ale já zkusila v pekárně. Nejdřív mléko s rozkvedlanými vejci, pak mouka (odebrat 5 vrchovatých lžic bokem) smíchaná s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, cukrem krupicí, špetkou soli a strouhanou citr. kůrou. Nakonec tuk nastrouhaný na struhadle. Možná by šlo jej promíchat se sypkou směsí a pak teprve dát do pekárny. Pekárna valila, ale já musela kontrolovat se stěrkou a pomáhat jí, těsto bylo hodně hutné a mlelo se spíš při dně a vrch zůstával...Postupně jsem přidávala odloženou mouku, ale musela jsme přidat ještě malinko navíc...Ale jakmile program těsto zkončil, bylo těsto v pohodě. Musí být měkké, ale nelepivé. Lze přidávat mouku, podle konzistence.
Ručně se udělá na vále hromada z mouky( opět odložit 5 vrch.lžic bokem), promíchá s cukrem, vanil.cukrem, citr.kůrou, solí a práškem do pečiva. Pak se na struhadle strouhá tuk trochu bokem mouky a postupně prosypává moukou, aby nevznikla jedna hromada tuku. Potom po částech přilévám do
mělkého důlku rozšlehaná (stačí vidličkou) vejce s mlékem a nožem
promíchávám.Až je všechno na vále nožem, nebo tvrdou stěrkou, promíchané,
dopracuji to rukama mírně pomoučenýma v "hladké" mouce. Pokud se to zdá
řídké,což záleží na velikosti vajec a velikosti lžic mléka,přidávej tu
odloženou mouku.Taky se může opatrně přidávat tekutina,pokud se ti to zdá
tuhé,to v případě,že některá mouka je hodně suchá. Těsto musí mít takovou
tuhost,aby se při válení nelepilo,ale aby nebylo jak na nudle.Z těsta
odděl asi 1/3 a 2/3 rozválej na velikost "jen vymazaného" plechu. Pokryj
náplněmi a z té 1/3,kterou taky rozválíš trochu tenčeji,nakrájej
rádýlkem proužky a střídavě je naklaď jako mřížku na jablka.Můžeš taky pro
ulehčení místo proužků vykrajovat hvězdičky nebo nějaké pěkné tvary s
dírkou,třeba jenom kroužky a pod. a ozdobit jimi celou plochu Hotové se peče
v mírně předehřáté troubě na 170° asi 1/2 hodiny až je povrch růžový trochu
dohněda.
Nejlepší je druhý den uleželý...a dá se udělat i jen z jablek...
Ručně se udělá na vále hromada z mouky( opět odložit 5 vrch.lžic bokem), promíchá s cukrem, vanil.cukrem, citr.kůrou, solí a práškem do pečiva. Pak se na struhadle strouhá tuk trochu bokem mouky a postupně prosypává moukou, aby nevznikla jedna hromada tuku. Potom po částech přilévám do
mělkého důlku rozšlehaná (stačí vidličkou) vejce s mlékem a nožem
promíchávám.Až je všechno na vále nožem, nebo tvrdou stěrkou, promíchané,
dopracuji to rukama mírně pomoučenýma v "hladké" mouce. Pokud se to zdá
řídké,což záleží na velikosti vajec a velikosti lžic mléka,přidávej tu
odloženou mouku.Taky se může opatrně přidávat tekutina,pokud se ti to zdá
tuhé,to v případě,že některá mouka je hodně suchá. Těsto musí mít takovou
tuhost,aby se při válení nelepilo,ale aby nebylo jak na nudle.Z těsta
odděl asi 1/3 a 2/3 rozválej na velikost "jen vymazaného" plechu. Pokryj
náplněmi a z té 1/3,kterou taky rozválíš trochu tenčeji,nakrájej
rádýlkem proužky a střídavě je naklaď jako mřížku na jablka.Můžeš taky pro
ulehčení místo proužků vykrajovat hvězdičky nebo nějaké pěkné tvary s
dírkou,třeba jenom kroužky a pod. a ozdobit jimi celou plochu Hotové se peče
v mírně předehřáté troubě na 170° asi 1/2 hodiny až je povrch růžový trochu
dohněda.
Nejlepší je druhý den uleželý...a dá se udělat i jen z jablek...
na plechu už načaté...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jambi
(upraveno)
24. 2. 2010, 18:13
U nás má mřížkový koláč problém, aby vydržel do druhého dne většinou se spráská hned
boubelinda
(upraveno)
17. 5. 2009, 11:27
Včera jsem ho také vyzkoušela. Je moc dobrý. Zkusila jsem těsto udělat v pekárně a dopadlo to dobře. Chtěla jsem udělat celý koláč z rebarbory, ale asi bych naštvala manžela on totiž rebarboru nerad, tak jsem udělala půl tvaroh a půl rebarboru. Do náplní jsem přidala lžičku pudinkového prášku a bylo to moc dobré. Babička dělávala koláč ze škvarků a je mu chutově hodně podobný. Děkuji za receptík.
hanys77
(upraveno)
17. 5. 2009, 19:33
@boubelinda
Díky Veru, jsem ráda, že chutnalo :o)
Jája09
(upraveno)
8. 5. 2009, 18:45
Vyzkoušela jsem ho dneska - je fajnový. Do pekárny jsem smíchala sypkou směs s nastrouhaným tukem /podle Vaší rady/ a těstíčko bylo ----- no super. Díky za fajn nápad. Jarka
hanys77
(upraveno)
9. 5. 2009, 11:54
@Jája09
jéjej to jsem ráda tento koláč dělává už léta moje babička a my ho milujeme, jen babička se s těstem patlá ručně pekárna je super vychytávka
Ilonáček
(upraveno)
3. 5. 2009, 20:00
Livia J.
(upraveno)
1. 5. 2009, 15:00
tak toto urcite vyskusam