Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Jemný jablkový koláč

0.0
Jemný jablkový koláč

Potřebné ingredience

125g měkkého tuky ( Hera a pod. nebo másla )
125g cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
3 vejce
200g hladké mouky
2 rovné lžičky PDP ( čili prášku do pečení )
1 až 2 lžíce mléka
asi 4-5 jablek ( záleží na velikosti)
1-2 lžíce marmelády ( meruňkové, jablečné, hruškové.... podle chuti )
dortová forma ( asi 28cm )

Postup přípravy

Máslo nakrájet na kousky do mísy. Přidáme cukr i vanilkový, sůl a vyšleháme ručním šlehačem v hladkou kompaktní hmotu. Pak postupně jedno po druhém zašleháváme vejce, každe asi minutku.
Mouku smícháme s PDP a přidáme do těsta spolu s mlékem. Opět tak minutku dvě prošleháme.
Formu si vymažeme máslem. Nalijeme do ní husté těsto a rovnoměrně uhladíme.
Jablka si oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců a každou čtvrtku z vrchu několikrát nařízneme.
Když pospíchám tak oloupaná jablka pouze nakrájím na větší kostky ( 2x2cm ).
Jablky poklademe povrch koláče a dáme do předehřáté trouby péci. ( 170-180°C )
Pečeme asi 35- 45minut, až povrch koláče zezlázne a kraje se odtáhnou od formy.
Mezi tím si marmeládu smícháme s lžící vody a propasírujeme přes sítko.
Koláč vyndáme z trouby a hned potřeme marmeládou.
Po chladnutí odstraníme formu a je hotovo.

Obměna: místo jablek jsem dala kompotovaný ananas.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie