(recept
si oblíbilo 406 návštěvníků)
Mazanec / Vánočka jemný a křehký jak vatička

Potřebné ingredience
1 kg mouky hladké, 20 dkg cukr krupice, 4 dcl mléka, 1dcl rumu - do něj namočíme 100g rozinek (přidáme do těsta i s rumem) 42g droždí.. citronová kůra 3 celé vejce 1/4 kl lžička soli ¤ dáme si rozpustit máslo asi 4 dkg a k tomu přidáme vrchovatou lžíci sádla a ještě 4 lžíce oleje ¤
Postup přípravy
Z kg mouky je to na dva mazance/vánočky.rnrnUděláme kvásek:rnkvasnice, část vlažného mléka + cukr = rozkvedláme a necháme vykvasit.rnPak mouku, cukr, zbytek mléka, rozinky s rumem, citrónovou kůru, vajíčka, sůl, rozpuštěný tuk - olej, přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto. necháme kynout. Doba je individuální. Já mám mísu na kynutí od Tupperware a to je za chviličku.rnvykynuté těsto dáme na vál, rozdělíme na dva díly a vypracujeme bochník, na plech dáme pečící papír a vypracovaný bochník, necháme kynout ještě tak 30 min, po vykynutí pomažeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat plátky mandlí ). A dáme do vyhřáté trouby péct. Doba pečení je individuální, já mám plynovou troubu, peču na menší plamen, po 20ti minutách už lezu do trouby a otáčím. kdo má elektrickou, je to taky jiné. Musíte znát tu svou jak se peče kynuté.rntento RCPT je jednoduchý, ale absolutně luxusní. nemá chybu.rnrnrnJe to jak na vánočku, tak na mazance, jidáše, vosí hnízda atd.rnZa naší rodinu doporučuji, kouzlo jemnosti je v třech druhů tuků, tak se snažte dodržet. Především sádlo je hodně důležité. Tři druhy tuku zaručí křehkost a jemnost několik dní, pokud to ovšem doma vydržíte, mě se to zatím doma nepovedlo. ,-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)
Od doby co mám domácí pekárnu, zadělávám v pekárně :-)

vypracovaný bochník

vykynutý, potřený vajíčkem

pečený

nákroj

dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

danima3
(upraveno)
7. 1. 2019, 19:13

nahlásit

ajkammm
(upraveno)
6. 1. 2019, 18:51
Zkusím

nahlásit

nanukac
(upraveno)
6. 1. 2019, 15:52
Zkusim

nahlásit

Raguella
(upraveno)
15. 4. 2017, 13:44
Dobrý den,určitě tentokrát vyzkouším ten Váš.díky za receptík.



nahlásit

ivigirl
(upraveno)
16. 4. 2017, 20:12
@Raguella
Dobrý den, u nás a pro mé přátele je ten nejlepší
doufám, že bude chutnat i vaší rodině, krásné velikonoce


nahlásit

verju
(upraveno)
15. 4. 2017, 9:34
Dobrý den, chystám se dnes na svůj úplně první mazanec
Chci se jen zeptat, můžu použít místo másla Zlatou Hanu? A prosím kdo pečete v elektr. troubě, na kolik stupňů a jak dlouho mám péct?


nahlásit

ivigirl
(upraveno)
16. 4. 2017, 20:14
@verju
Mám plynovou, neporadím, a ze Zaté hané dělám také. Spíš je důležité zachovat tři druhy tuků, vydrží měkonký, pokud tedy vydrží
krásné velikonoce



nahlásit
Kamila_Ha
(upraveno)
15. 4. 2017, 8:37
dekuji
nahlásit
Vera N
(upraveno)
14. 4. 2017, 16:48



nahlásit

nnela
(upraveno)
28. 5. 2015, 18:04
Vyzkoušený a výborný, musela jsem přidělávat další dávku
. Děkuju za recept.

nahlásit

MALIČEK
(upraveno)
6. 4. 2015, 17:15


nahlásit

Lennie
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:40
Vyzkouším

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:58
@Lennie
napište jak chutnal, u nás je TOP

nahlásit
srneckova
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:30



nahlásit

ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:59
@srneckova

nahlásit

Mikrah
(upraveno)
31. 3. 2015, 10:29
vyzkouším, píšu si

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 18:00
@Mikrah
povedlo?


nahlásit
nekup to
(upraveno)
31. 3. 2015, 8:25
Tak to budu muset vyzkoušet

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
5. 4. 2015, 17:59
@nekup to
napište jak chutnal


nahlásit

lucikRMS
(upraveno)
8. 4. 2012, 20:00











![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)





nahlásit

ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:35
@lucikRMS
děkuji a také přeji


nahlásit

zdenka54
(upraveno)
8. 4. 2012, 19:19
Zadělala jsem v pekárně z poloviční dávky a podle komentářů jsem dala 750 g mouky,zatím je to hutná ,tuhá koule,uvidím po vykynutí
bojím,bojím

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:31
@zdenka54
Zdeni, nedržte se komentářů, ale návodu
taky zadělávám v pekárně, dám vše, co je psáno a poté hlídám a přisypávám zlehka mouku, ale jen tak, aby těsto nelepilo. Držim palečky


nahlásit

banker
(upraveno)
8. 4. 2012, 16:33
TAKÉ DÁVÁM DO TĚSTA SÁDLO.Jen mám problém, někdy se mi stane , že mám mazance krásně velké a po vytahnutí z trouby klesnou a je z nich placka.Nevím čím to může být

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
9. 4. 2012, 22:35
@banker
Občas to zazlobí každou, nesmí být teplota trouby a místnosti s velkým rozdílem. Hodně mě trápila mouka z Kauflandu, ne že tam nebyla havěť v podobě brouků a to vždy, ale je nějaká zvlhlá či co a je problém hned. Ještě mám i zlou zkušenost s kvasnicema sušenýma.
nahlásit

trala
(upraveno)
7. 4. 2012, 15:11









nahlásit

béďula
(upraveno)
7. 4. 2012, 14:32
Tak mazance mám upečené a jsou opravdu fantastické
A jak se rozplývají na jazyku
,no prostě mňaminka. Už jiné dělat nebudu!!!!! Vyzkoušela jsem mnoho receptů a manžel říkal,ať raději koupím a neexperimentuji
.......a teď jen mlaskal
Díky za senzační receptík,už je náš oblíbený. Krásné Velikonoce a děkuji. Michaela











nahlásit

ivigirl
(upraveno)
8. 4. 2012, 15:29
@béďula
Děkuji že chutná
mám radost a hlavně manželovi
Krásné velikonoce


nahlásit
rufino
(upraveno)
25. 4. 2011, 22:08
Tak jsem letos pekla mazanec podle Vašeho receptu a je fantastickej, poprvé co mi nepopraskal, je opravdu krásně nadýchaný, recept si ukládám



nahlásit

ivetabubak
(upraveno)
22. 4. 2011, 9:09
Dobré ráno,nemám doma sádlo jelikož ho nepoužívám,můžu nějak nahradit prosím poradíte ? Chtěla bych dnes zkusit Váš receptík

nahlásit

ivigirl
(upraveno)
24. 4. 2011, 19:35
@ivetabubak
Ivet, zdravím
) omlouvám se, že nepíši, až teď jsem si všimla. Zkuste dát tedy heru, máslo, olej........... Já teď nedala olej, hlava děravá, a to ho peču často. Tyto tři druhy zaručují čerstvost a křehkost, ale dá se to dlabat i tak, a jsou skvělé. Určitě bude chutnat
)
Držim palce



nahlásit