Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Vánočka 2ks nebo Velikonoční mazanec

0.0
Vánočka 2ks nebo  Velikonoční mazanec

Potřebné ingredience

25dkg másla
25dkg cukr krupice
1/2l mléka
1kg polohrubé mouky
6dkg droždí
4 žloutky
1a 1/2dkg soli
10dkg rozinek

Postup přípravy

Všechny suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.Rozpustit máslo a nechat vychladit, mezitím si dáte do hrnku, tak 1a1/2dcl mléka můžete trošičku ohřát (nesmí byt horké, jen vlažné) přidat 1lžíčku cukru a rozdrobit droždí až nakyne.Dáte do mísy , přidáte žloutky, zbytek cukru, sůl, mouku, postupně můžete přidávat mléko, tak aby se vám mouka dobře rozmychávala a nakonec máslo. Dělat těsto tak dlouho, až se začnou dělat puchýře. A teď dáte kynout(super je mísa na kynutí), protože to trvá jen 10 minut jinak, tak 2 hodiny v teple. Až je těsto vykynuté, tak ho rozdělíte na půl a z každé půlky jěště uděláte 9 stejných dílů, které vyválíte na delší váleček. Spodní pletete ze 4, prostřední ze 3 a vrchní jen stočením 2 pramenů. Pletete od středu, protože těsto stále kyne. Spodní díl přeneste na plech, hranou ruky nebo držadlem vařečky v prostřed promáčknete. položíte střední díl, opět promáčknete a zakončíte horním spleteným pramenem, jehož konce podsunete pod okraj vánočky. Nakonec potřete žloutkem ,mužete ještě z vrchu posypat mandlovými lupínkami a na krajích a ve středu svisle zapíchněte špejle, aby vánočka držela při pečení tvar. Nechejte ještě 15 minut v teple kynout ( přikryjte utěrkou je to lepší). Dobrá rada - rozinky (alespoň 1 hodinu před namočené v ohřátem rumu), čokoládu, mandle aj. dávejte až mezi patra a propletení jinak se dělají bubliny a špatně se šulají copánky. Pečte v elektrické troubě při 180°C asi 20 minut, pak teplotu snižte a dopékejte dalších 20 minut při 160°C. Kdyby vánočka moc rychle hnědla, můžete jí přikryt alobalem. Nejlíp poznáte, že je dopečená, když zkusíte špejlí (nesmí být lepkavá). Po upečení můžete pocukrovat.

-na 2ks mazance nebo 1 vánočku stačí z poloviny těsta!

Tento receptík si oblíbili všichni známi, tak ho zkuste !!!
-tak jsem zkusila uhněst v pekárně na chleba na program - Těsto (krásně vláčné a nadýchané, skvělé se šulaly válečky) povedla se skvělé - viz. FOTO!!! ;O))))))))

Přejí hodně štěstí a dobrou chuť

Plete se od prostřed, protože těsto pořád kyne.

pokračujeme dalším pramenem

vždy vrchem-spodem-vrchem

pleteme váleček vždy zleva do prava

spodní část

všechny

mezi patra dávám rozinky, mandle, vlaš. ořechy a nebo čokoládu

druhé patro to samé

cop ze dvou válečku podsuneme z obou stran pod vánočku a zapíchneme špejle,
aby se vánočka nerozjela

dala jsem ledové kaštany nastrouhané na větší hobliny a vřele doporučují MŇAM

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 25. 1. 2011, 20:52
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
koblizecek 2. 4. 2009, 19:41
Holky kde delam chybu,ze mam vanocku celou rozlezlou nezvhlenou,ktera vypada spis jako bochanek.
aero-orion 2. 4. 2009, 19:51
@koblizecek Jituš kuk sem je s postupem a s receptem.A nikdy se nerozjede (F) (F) (F) (L) http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/domaci-pekarna-a-recepty/vanocka-s-receptem-a.htm
brundice 2. 4. 2009, 19:45
@koblizecek Buď máš řidší těsto-nelepí ti moc při práci???,nebo Ti překynula po zapletení před pečením,těsto na vánočku musí být vláčné,ale pružné a lepší je vánočku zpevnit před pečením špejlema,aby prameny držely tvar,tak snad to k něčemu bude....mě se to ještě nestalo,ale to by bylo když jsem na to chodila do školy ;-) ;-) ;-)tak ať se zadaří!!!! (L)
Ilonáček 1. 4. 2009, 10:36
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie